سلامتی, مقالات

تاثیر مولتی ویتامین ها؛آیا واقعا مولتی ویتامین ها تاثیری دارند؟

تاثیر مولتی ویتامین ها

تاثیر مولتی ویتامین ها؛آیا واقعا مولتی ویتامین ها تاثیری دارند؟

در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به:

مولتی ویتامین ها و مولتی مینرال ها پرمصرف ترین مکمل های مصرفی در سراسر جهان هستند.

محبوبیت آنها در چند دهه گذشته به سرعت افزایش یافته است .

برخی از افراد معتقدند که مولتی ویتامین ها می توانند باعث بهبود سلامتی شوند، عادات غذایی نادرست را جبران کنند و حتی خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش دهند.

این مقاله شواهد علمی درباره ی مولتی ویتامین ها را بررسی می کند.

مولتی ویتامین ها چیستند؟(تاثیر مولتی ویتامین ها)

مولتی ویتامین ها مکمل هایی هستند که حاوی بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف هستند و گاهی اوقات ترکیبات دیگری نیز در کنار آنها وجود دارند.

با توجه به اینکه هیچ استانداردی برای ساخت مولتی ویتامین وجود ندارد، ترکیب مواد مغذی آنها بر اساس برند و محصول متفاوت است .

مولتی ویتامین های در اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، کپسول، قرص جویدنی، پودر و مایع در دسترس هستند.

بیشتر مولتی ویتامین ها باید یک یا دو بار در روز مصرف شوند. حتما برچسب محصول را بخوانید و دستورالعمل های نحوه ی مصرف را دنبال کنید.

تاثیر مولتی ویتامین ها
تاثیر مولتی ویتامین ها

مولتی ویتامین ها شامل چه اجزایی  هستند؟ (تاثیر مولتی ویتامین ها)

13 ویتامین و حدود 15 ماده معدنی برای حفظ سلامتی شما ضروری هستند .

این ترکیبات ، بسیاری از آنزیم ها و هورمون ها را تولید می کنند، ایمنی شما را تقویت می کنند و سبب میشوند اعصاب و اندام های شما به درستی کار کنند.

بدن انسان همچنین برای تولید مثل، رشد و تنظیم فرآیندهای بدن به این مواد مغذی نیاز دارد.

مولتی ویتامین ها با توجه به برند، بسیاری از این ویتامین ها و مواد معدنی را ارائه میدهند ( اما در مقادیر متفاوت) این مکمل ها همچنین ممکن است حاوی مواد دیگری مانند بعضی ترکیبات گیاهی، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب نیز باشند.

علاوه بر این، برخی از مکمل‌ها ممکن است حاوی موادی باشند که می‌توانند با داروها تداخل داشته باشند، بنابراین قبل از شروع یک مکمل جدید با داروساز خود مشورت کنید.

علاوه بر این، مواد مغذی موجود در مولتی ویتامین ها ممکن است از غذاهای واقعی مشتق شده باشند و یا به صورت مصنوعی ساخته شده باشند، که این موضوع در کنار  اینکه سازمان غذا و دارو مکمل هارا مانند داروها از لحاظ موادی که دارند آزمایش نمیکند ، خرید ویتامین ها از یک تولید کننده معتبر را ضروری می کند.

آیا مولتی ویتامین ها فواید دیگری برای سلامتی دارند؟

مولتی ویتامین ها برای چندین نفع سلامتی دیگر از جمله ارتقای عملکرد مغز و سلامت چشم مورد مطالعه قرار گرفته اند.

عملکرد مغز(تاثیر مولتی ویتامین ها)

چندین مطالعه کوچک که جمعیت‌های خاصی را مورد بررسی قرار دادند نشان داده اند که مولتی ویتامین‌ها می‌توانند حافظه را در افراد مسن بهبود بخشند.

مولتی ویتامین ها همچنین ممکن است بر خلق و خوی شما تأثیر مثبت بگذارند. تحقیقات نه تنها ارتباط بین خلق و خوی بد و کمبود مواد مغذی، بلکه حتی بین استفاده از مکمل های مولتی ویتامین و کاهش علائم اضطراب و افسردگی را نیز آشکار کرده است .

سلامت چشم(تاثیر مولتی ویتامین ها)

دژنراسیون ماکولا وابسته به سن یکی از علل اصلی نابینایی در سراسر جهان است یک مطالعه نشان داده است که مصرف ویتامین‌ها و مواد معدنی آنتی‌اکسیدان ممکن است پیشرفت این بیماری را کاهش داده و به پیشگیری از آن کمک کند.

تاثیر مولتی ویتامین ها
تاثیر مولتی ویتامین ها

علاوه بر این، برخی شواهد نشان می‌دهند که مولتی ویتامین‌ها خطر ابتلا به آب مروارید، یکی دیگر از بیماری‌های شایع چشمی را کاهش میدهند.

بیماری های قلبی(تاثیر مولتی ویتامین ها)

بیماری های قلبی یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است.

برخی از مطالعات نشان می‌دهند که مولتی ویتامین‌ها با کاهش خطر حملات قلبی و مرگ مرتبط هستند.

سرطان(تاثیر مولتی ویتامین ها)

شواهد مربوط به اثرات مصرف مولتی ویتامین و خطر سرطان نیز متفاوت است.

برخی از مطالعات هیچ تاثیری بر کاهش خطر سرطان نشان نمی‌دهند، در حالی که برخی دیگر استفاده از مولتی ویتامین را با کاهش خطر ابتلا به سرطان مرتبط می‌دانند.

بررسی 5 تحقیق شامل 47289 نفر نشان داد که خطر ابتلا به سرطان در مردانی که مولتی ویتامین مصرف می‌کنند 31 درصد کمتر است، اما در زنان تغییری دیده نشد.

دو مطالعه مشاهده‌ای، یکی شامل زنان و دیگری شامل مردان و زنان بودند، مصرف طولانی‌مدت مولتی ویتامین را با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط دانستند.

نشریه ی Physicians’ Health Study II اشاره کرده است که استفاده طولانی مدت و روزانه از مولتی ویتامین خطر ابتلا به سرطان را در مردان با سابقه سرطان و همچنین افرادی که سابقه سرطان ندارند کاهش می دهد.

مولتی ویتامین ها ممکن است در برخی موارد مضر باشند

دوز  هر ترکیب یک فاکتور اساسی است که باید در هنگام مصرف مولتی ویتامین ها در نظر گرفته شود.

اگرچه دوزهای بالای برخی از ویتامین ها و مواد معدنی برای برخی افراد قابل قبول و مورد نیاز است، اما مقادیر زیاد برخی از ترکیبات می تواند بسیار مضر باشد.

دوز مناسب به حلالیت ویتامین بستگی دارد که به دو گروه زیر طبقه بندی می شوند:

محلول در آب بدن مقادیر اضافی این ویتامین ها را از طریق ادرار دفع می کند.

محلول در چربی. از آنجایی که بدن راه آسانی برای خلاص شدن از شر آنها ندارد، ممکن است مقادیر اضافی در کبد شما تجمع پیدا کند.

افراد باردار باید مراقب میزان مصرف ویتامین A خود باشند، زیرا مصرف بیش از حد آن با ناتوانی های مادرزادی مرتبط است.

سمیت ویتامین D نادر است و بعید است که در اثر مصرف مولتی ویتامین ایجاد شود. با این حال، سمیت ویتامین A شایع تر است .

اگر در کنار غذاهای غنی از مواد مغذی ، مولتی ویتامین مصرف می کنید، ممکن است از مقدار توصیه شده روزانه بسیاری از مواد مغذی فراتر بروید.توصیه بر این است که در این صورت ، مصرف مولتی ویتامین خود را کاهش دهید.

افراد سیگاری باید از مصرف مولتی ویتامین ها با مقادیر زیاد بتاکاروتن یا ویتامین A اجتناب کنند، زیرا این مواد مغذی ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهند

دوزهای بالای برخی از مواد معدنی مانند آهن می تواند منجر به ناراحتی معده، یبوست، استفراغ و غش شود. آهن همچنین می تواند توانایی بدن برای جذب روی را محدود کند.

مردان و همچنین مبتلایان به بیماری هموکروماتوز  باید مراقب میزان مصرف آهن خود باشند، زیرا بیشتر از زنان ، تمایل دارند آهن را ذخیره کنند.این وضعیت می تواند منجر به تجمع سطوح سمی این ماده معدنی شود و که این امر ممکن است باعث سیروز کبدی، سرطان کبد و بیماری های قلبی شود.  افرادی که بیماری هماکروماتوز دارند باید از مصرف ویتامین سی خودداری کنند.

چه کسانی باید حتما از مولتی ویتامین استفاده کنند؟

سالمندان. جذب ویتامین B12 با افزایش سن کاهش پیدا میکند. همچنین، افراد مسن به کلسیم و ویتامین D بیشتری نیاز دارند.

تاثیر مولتی ویتامین ها
تاثیر مولتی ویتامین ها

گیاهخواران. از آنجایی که ویتامین B12 عمدتاً در غذاهای حیوانی یافت می‌شود، افرادی که از رژیم‌های غذایی گیاهی پیروی می‌کنند بیشتر در معرض خطر کمبود این ویتامین هستند. این افراد همچنین ممکن است با کمبود کلسیم، روی، آهن، ویتامین D و اسیدهای چرب امگا 3 رو به رو باشند.

 کسانی که تحت عمل جراحی برای کاهش وزن قرار گرفته اند.

افرادی که با توجه به شغل و فعالیت خود ، کالری کافی دریافت نمیکنند.

افرادی که مواد مغذی کافی را از طریق غذا دریافت نمی کنند.

منبع: www.healthline.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *