سلامتی, مقالات

بررسی گلوکوزامین و کندرویتین: موارد استفاده، فواید، عوارض جانبی

گلوکوزامین و کندرویتین

بررسی گلوکوزامین و کندرویتین: موارد استفاده، فواید، عوارض جانبی

در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به:

گلوکوزامین و کندرویتین دو مکمل محبوب در جهان هستند که میتوانند به مدیریت درد مفاصل کمک کنند.

با وجود استفاده گسترده از آنها در مشکلات مفاصل و استخوان، تحقیقات روی گلوکوزامین و کندرویتین نتایج متفاوتی را نشان داده است.

در این مقاله موارد استفاده، فواید بالقوه، عوارض جانبی و دوز توصیه شده گلوکوزامین و کندرویتین را مورد بررسی قرار میدهیم.

گلوکوزامین و کندرویتین چه هستند؟

گلوکوزامین و کندرویتین دو ترکیب طبیعی هستند که در غضروف شما وجود دارند.

غضروف نوع اصلی بافت همبند در بدن انسان است. یکی مورد از هزاران وظایف مهم غضروف ،محافظت از انتهای استخوان های شماست پس به همین دلیل است که در مفاصل شما یافت می شود.

در افراد مبتلا به آرتروز، غضروف مفصلی در حال تحلیل رفتن است که می تواند باعث ساییدگی استخوان ها به هم شود. با گذشت زمان، این مشکل می تواند منجر به درد شدید و کاهش تحرک مفاصل(معمولاً در زانوها، لگن، دست ها و ستون فقرات) شود .

گلوکوزامین و کندرویتین
گلوکوزامین و کندرویتین

گفته می‌شود که گلوکوزامین و کندرویتین که معمولاً باهم در یک مکمل تغذیه ای مصرف می‌شوند، با عمل به عنوان ضدالتهاب طبیعی و با مکانیزم کاهش سرعت زوال غضروف، درد آرتیت را تسکین می‌دهند.

با اشاره به این نکته که حدود 3.6٪ از جمعیت جهان با این مشکلات ناتوان کننده در مفصل دست و پنجه نرم می کنند، بسیاری از مردم از مکمل های ترکیبی حاوی گلوکوزامین و کندرویتین برای کاهش درد آرتروز استفاده می کنند.

جدال سرسختانه در جهان درباره ی گلوکوزامین و کندرویتین

مکمل های گلوکوزامین و کندرویتین در بزرگترین مجمع های علمی جهان مورد بحث هستند و بسیاری از کارشناسان در مورد اثربخشی آنها توافق ندارند.

کالج آمریکایی روماتولوژی (ACR) ، بنیاد آرتریت آمریکا، و انجمن بین‌المللی تحقیقات استئوآرتریت (OARSI) همگی، این مکمل‌ها را به دلیل کمبود شواهد توصیه نمیکنند.

برعکس، انجمن اروپایی جنبه‌های بالینی و اقتصادی پوکی استخوان (ESCEO) پیشنهاد می‌کند که گلوکوزامین و کندرویتین درجه دارویی یا مکمل را می‌توان به‌عنوان خط اول درمان برای استئوآرتریت زانو استفاده کرد .

این توصیه‌ها ممکن است تا حدی از این واقعیت ناشی شود که کمپانی سازنده و نوع و کیفیت مکمل‌ها می‌توانند به نتایج مطالعات متفاوتی منجر شوند. پس توصیه ما به شما این است، حتما از بهترین برند های موجود در بازار دارویی که مورد تایید سازمان غذا و دارو قرار گرفته است استفاده کنید.

اثربخشی گلوکوزامین و کندرویتین:

مطالعات فراوانی در مورد استفاده از گلوکوزامین و کندرویتین برای درد استئوآرتریت وجود دارد، اگرچه آنها نتایج متناقضی در مورد اثربخشی مکمل ها ارائه میدهند.

گلوکوزامین

 گلوکوزامین به دلیل نقش آن در مدیریت درد استئوآرتریت به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است.

در یک تجزیه و تحلیل در سال 2017 بر روی 1625 فرد مبتلا به استئوآرتریت لگن یا زانو، مکمل‌های گلوکوزامین در مقایسه با دارونما به طور قابل توجهی درد یا عملکرد آرتروز را بهبود ندادند .

از سوی دیگر، یک تجزیه و تحلیل در سال 2018 بهبود مناسبی را در درد استئوآرتریت زانو با استفاده منظم از گلوکوزامین سولفات نشان داد.

گلوکوزامین و کندرویتین
گلوکوزامین و کندرویتین

همچنین، یک مطالعه 2 ساله کاهش 36 درصدی مصرف داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID) را هنگام مصرف روزانه 1500 میلی گرم گلوکوزامین کریستالی نشان داد.

در نهایت، یک مطالعه 2 و نیم ساله بر روی 407 زن دارای اضافه وزن در سنین 50 تا 60 سال نشان داد که مصرف 1500 میلی گرم گلوکزامین سولفات در روز خطر ابتلا به آرتروز زانو را در مقایسه با دارونما به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و نشان می دهد که ممکن است به عنوان یک درمان پیشگیرانه عمل کند.

کندرویتین

کندرویتین نیز به عنوان مکملی برای مدیریت علائم آرتروز به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته است.

یک مطالعه در سال 2017 روی 604 شرکت‌کننده ی مبتلا به استئوآرتریت زانو، اثرات مصرف 800 میلی‌گرم در روز کندرویتین سولفات، 200 میلی‌گرم در روز از یک NSAID به نام سلکوکسیب و دارونما را بر مدیریت درد استئوآرتریت مقایسه کرد . .

پس از 6 ماه، کندرویتین سولفات منجر به کاهش درد مشابه با سلکوکسیب و میزان درد بسیار کمتر از دارونما شد. بنابراین، نویسندگان به این نتیجه رسیدند که کندرویتین سولفات ممکن است یک درمان درد موثر برای کسانی باشد که مبتلا به استئوآرتریت زانو هستند .

در یک بررسی در سال 2014 از 43 مطالعه در مورد استفاده از کندرویتین برای استئوآرتریت، کندرویتین که به تنهایی یا همراه با گلوکزامین مصرف می‌شد، در مقایسه با دارونما، به طور قابل‌توجهی میزان درد کمتری را نشان داد. با این حال، کیفیت کلی مطالعات پایین بود .در همان بررسی،این مکمل، اثری برای بهبود تحرک یا عملکرد مفاصل در مقایسه با دارونما نداشت.

استفاده از گلوکوزامین و کندرویتین با هم:

اگرچه این دو را می توان جداگانه مصرف کرد، گلوکوزامین و کندرویتین معمولاً در کنار هم به عنوان یک مکمل مصرف می شوند. این ترکیبات در کنار هم به طور گسترده تری مورد مطالعه قرار گرفته اند.

یک مطالعه 2 ساله در سال 2015 هیچ تفاوتی در درد یا ادامه ی زوال غضروف پس از مصرف 1500 میلی گرم در روز گلوکوزامین سولفات، 800 میلی گرم در روز کندرویتین سولفات در ترکیب باهم در مقایسه با دارونما نشان نداد.

نتایج مشابه ای در تجزیه و تحلیل سال 2018 مشاهده شد که در آن ترکیب گلوکوزامین و کندرویتین به طور قابل توجهی درد یا سفتی مفصل را بهبود نمی بخشد. در همین حال در این مطالعه، کندرویتین به تنهایی منجر به بهبود جزئی درد شد.

گلوکوزامین و کندرویتین
گلوکوزامین و کندرویتین

از سوی دیگر، تجزیه و تحلیل دیگری در سال 2018 بهبود قابل توجهی را در نمرات درد هنگام مصرف گلوکوزامین و کندرویتین مشاهده کرد، در حالی که هیچ بهبودی با مصرف جداگانه مکمل‌ها مشاهده نشد .

به طور مشابه، یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که ترکیب 1500 میلی گرم گلوکوزامین هیدروکلراید با 1200 میلی گرم کندرویتین سولفات به طور موثری درد، سفتی و تورم زانو را در بیماری استئوآرتریت در مقایسه با 200 میلی گرم NSAID (سلوکسیب) کاهش می دهد.

همچنین  مطالعه دیگری در سال 2015 نشان داد که مکمل های ترکیبی گلوکوزامین و کندرویتین به اندازه سلکوکسیب موثر هستند.

در نهایت، نمی توان در مورد اثربخشی گلوکوزامین ، کندرویتین، یا ترکیب این دو به عنوان درمانی برای درد یا التهاب و سفتی استئوآرتریت هیچ نتیجه گیری قطعی گرفت. تحقیقات با کیفیت تر و گسترده تری برای مشخص شدن نتیجه مورد نیاز است.

خطرات و عوارض جانبی گلوکوزامین و کندرویتین:

اکثر مطالعات نشان داده اند که استفاده از گلوکزامین و کندرویتین برای اکثر افراد بی خطر است و هیچ عارضه جانبی جدی گزارش نشده است. فقط گاهی عوارض جانبی خفیفی مانند ناراحتی معده، حالت تهوع و سردرد مشاهده شده است .

با این حال، به خاطر داشته باشید که گلوکوزامین معمولاً از کیتین – ترکیبی که در صدف‌ها یافت می‌شود – به دست می‌آید. بنابراین، کسانی که به صدف حساسیت دارند باید برچسب را به دقت مطالعه کنند و انواع گلوکوزامین ساخته شده از گاو را انتخاب کنند

در نهایت، این احتمال وجود دارد که مکمل‌های گلوکزامین و کندرویتین بر سطح قند خون تأثیر بگذارند، حساسیت به انسولین را کاهش دهند و با داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین تداخل داشته باشند. به همین دلیل است که قبل از امتحان آنها باید با داروساز خود مشورت کنید.

دوز توصیه شده:

با توجه به داده های متناقض در مورد اثربخشی گلوکوزامین و کندرویتین، هیچ توصیه استانداردی در دسترس نیست.

مطالعاتی که بهبود علائم استئوآرتریت با مصرف این مکمل ها  را مشاهده کرده‌اند، معمولاً از دوزهای 1500 میلی‌گرم گلوکوزامین سولفات و 1200 میلی‌گرم کندرویتین سولفات استفاده می‌کنند که میتوانید بهترین انواع مکمل های شامل این مقدار از گلوکوزامین و کندرویتین را از سایت داروخانه ی دکتر دانیالی تهیه فرمایید.

با این حال، بهتر است ابتدا با داروساز خود مشورت کنید، تا توصیه هایی متناسب با شما و سلامت شما را به شما ارائه دهد.

نتیجه گیری

گلوکوزامین و کندرویتین مکمل های محبوبی در سطح دنیا هستند که برای کاهش درد آرتروز استفاده می شوند.

با این حال، استفاده از آنها به دلیل تحقیقات با نتایج گوناگون مورد بحث است. در حالی که برخی از مطالعات نشان داده‌اند که مصرف مکمل‌های گلوکوزامین و کندرویتین ممکن است درد و سفتی  را کاهش دهد، برخی دیگر دریافته‌اند که این مکمل‌ها فایده‌ای ندارند.

این مکمل‌ها برای اکثر افراد بی‌خطر تلقی می‌شوند، به‌جز کسانی که به صدف‌های آلرژی دارند، دچار دیابت یا اختلالات متابولیک هستند یا مصرف داروهای ضد انعقاد مصرف میکنند.پس اگر علاقه مند به امتحان گلوکوزامین و کندرویتین هستید، ابتدا با داروساز خود مشورت کنید تا مشخص شود که آیا برای شما مناسب است یا خیر.همچنین احتمالا تناقض در نتایج مطالعات به دلیل کیفیت مکمل هاست، سعی کنید مکمل های معروف را در این زمینه انتخاب کنید.

منبع: www.healthline.com

نوشته های مشابه

2 دیدگاه در “بررسی گلوکوزامین و کندرویتین: موارد استفاده، فواید، عوارض جانبی

  1. آواتار 09128827946 09128827946 گفت:

    سلام سپاسگزارم

  2. آواتار H.C H.C گفت:

    مکمل مناسبی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *