فهرست مطالب
دلایل بی نظمی قاعدگی یا قطع شدن آن در بانوان
در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به:
چه مواردی بی نظمی قاعدگی به شمار می آید ؟
قطع شدنیا بی نظمی های قاعدگی شرایطی است که به طور کلی قاعدگی اتفاق نمی افتد یا اینکه تعداد آن از 6 عدد در طول سال کمتر است . اولین دلیلی که قطع بارداری می تواند داشته باشد بارداری است ، پس از بودن یا نبودن آن اطمینان حاصل کنید . دلیل های دیگری نیز ممکن است داشته باشد که در این مقاله به ان اشاره می کنیم .
دلایل بی نظمی قاعدگی چه مواردی ممکن است باشد ؟
بارداری(دلایل بی نظمی قاعدگی) :
اولین احتمالی که در نظر گرفته می شود.
سندرم تخمدان پلی کیستیک ( دلایل بی نظمی قاعدگی) :
این بیماری از شایع ترین علل قطع شدن یا بی نظمی های دوره های قاعدگی است . افرادی که به این بیماری مبتلا هستند ، تخمدان ها بیش از مقدار مجاز هورمون ( اصطلاحا ) مردانه تولید می کنند . این مورد علت اصلی آمنوره در بین بانوان است . اولین پیامد این اختلال ، موهای زائد صورت ، آکنه و اضافه وزن است .
کاهش سطح انرژی بدن(دلایل بی نظمی قاعدگی) :
این شرایط معمولا زمانی اتفاق می افتد که ورزش های سنگین روزانه انجام می دهید ، اضطراب و استرس شدیدی دارید ، بیماری های مربوط به بی اشتهایی مزمن دارید ( ابتلا به عفونت ها یا بدخیمی ها ) ، سوء تغذیه ، و یا اینکه بیشتر از کالری که روزانه دریافت می کنید از مصرف ان می کنید .
سطح بالای پرولاکتین در بدن(دلایل بی نظمی قاعدگی):
پرولاکتین هورمونی است که از غده هیپوفیز ترشح می شود ( غده ای کوچک در مغز ) .
دوران پسا-قاعدگی زودرس(دلایل بی نظمی قاعدگی) :
( Pre-mature menopause ) دوران پسا-قاعدگی دورانی است که زنان به صورت طبیعی قطع شدن دوره ی قاعدگی را تجربه می کنند که ممکن است بین سال های 45 تا 55 سالگی رخ دهد . ولی در برخی زنان ، این دوران زودتر شروع می شود . پزشکان معمولا وضعیتی را منوپوز پیش از موقع ( Early menopause ( می نامند که در ان بانوان قطع دوران قاعدگی بین سال های 40 تا 45 را تجربه می کنند. برای بانوانی که زودتر از 40 سالگی دچار این وضعیت می شوند ، از اصطلاح منوپوز زودرس Pre-mature menopause استفاده می شود.
استفاده از برخی داروهای ضد بارداری : بعضی از انواع داروهای ضد بارداری باعث بی نظمی در دوران قاعدگی زنان یا توقف ان می شوند . این عارضه معمولا با مصرف قرص هایی که فقط داروی پروژستین دارند مشاهده می شود . مثال این داروها شامل قرص های مینی پیل ، ایمپلنت های ضد بارداری ، آی-یو-دی ( IUD ( می شود . این مشکل با مصرف داروهای ضد بارداری که به نسبت مقدار استروژن کمتری نیز دارند مشاهده می شود . اگر از داروهای ضد بارداری خوراکی به صورت مداوم استفاده می کنید ( بین مصرف قرص ها دوره ی استراحت دارویی ندارید ) طبیعی است که خون ریزی ماهیانه قطع شود و یا فقط به صورت لکه بینی جزئی باشد . منظور از دوره ی استراحت دارویی این است که بعد از اتمام قرص های ضد بارداری ، دوره قطع دارو تا خون ریزی مجدد و شروع دوباره ان رعایت نشود و ادامه داده شود .
آیا لازم است زمانی که عادت ماهیانه به تعویق می افتد به پزشک مراجعه شود ؟
بانوان باید به متخصص مراجعه کنند اگر : بیشتر از 15 سال سن دارند و هنوز خون ریزی های ماهیانه زنان اتفاق نیوفتاده باشد ، اگر قطع خون ریزی ماهیانه تا 3 ماه به تعویق افتاده باشد و اگر فاصله ی بین دوره های قاعدگی بیش از 45 روز باشد .
دلایل بی نظمی قاعدگی دیگری که بانوان در صورت مشاهده آن بهتر با متخصص مشورت کنند چیست ؟
اگر علائم و نشانه های زیر را در صورت قطع یا بی نظمی دوره های قاعدگی مشاهده کردید بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید :
سابقه ی بی نظمی های دوره های قاعدگی در خانواده خود دارید.
موهای زائد در صورت و بدن یا جوش های عفونی و اکنه های پوستی .
اضافه وزن داشتید و یا قادر به کاهش وزن نیستید.
گر گرفتگی دارید: احساس می کنید موجی از گرما در قفسه ی سینه و صورت شروع می شود و به تدریج کل بدن را فرا می گیرید ( این احساس گرما موقتی است ) .
تعریق شبانه: زمانی که در خواب هستید احساس گرما می کنید و تعریق دارید .
اخیرا سردرد های زیادی در طول روز دارید یا تاری دید در طول روز تجربه می کنید .
از سینه های خود ترشح شیری رنگ دارید .
اخیرا اضطراب و استرس زیادی را احساس می کنید و شب ها در به خواب رفتن مشکل دارید .
بی دلیل وزن بدن خود را از دست دادید .
شروع به انجام ورزش های سنگینی کردید که باعث بی نظمی یا قطع قاعدگی شده است .
افزایش اشتهای زیادی را اخیرا تجربه می کنید
اگر همزمان با شروع مصرف دارو یا مکمل خاصی ، خون ریزی ماهیانه شما قطع شده است یا منظم نیست .
آیا در این شرایط انجام آزمایش خاصی نیاز است ؟
پزشکتان پس از دریافت اطلاعات ، بر اساس سن و شرایط فردی تصمیم می گیرد که آیا انجام ازمایش خاصی مورد نیاز هست یا خیر . بیشترین و معمول ترین آزمایش هایی که انجام می شود :
تست بارداری : بارداری محتمل ترین تشخیصی است که در زمان قطع قاعدگی انتظار می رود . اگر جواب تست منفی باشد ، پزشک به سراغ گزینه های دیگری می رود .
آزمایش خون : مقدار هورمون های بدن اندازه گیری می شود .
سونوگرافی : به این خاطر انجام می شود که تصویری از رحم ، دهانه ی رحم و واژن توسط پزشک متخصص بررسی شود .
ام-آر-آی : MRI این تست به این علت انجام می شود که تصویری از مغز به دست آید ، تا پزشک بتواند بررسی کند که آیا مشکلی در مغز هست که باعث نا منظم شدن ترشح هورمون های بدن و در نتیجه قطع یا نا منظمی قاعدگی شود . معمولا انجام این تست بعد از انجام ازمایش های خون توسط پزشک تجویز می شود .
درمان دلایل بی نظمی قاعدگیبه چه صورتی است ؟ درمان این شرایط بستگی به علت این بی نظمی ها در دوران قاعدگی دارد و همچنین این که آیا بیمار قصد بارداری دارد یا خیر . درمان های احتمالی شامل :
استفاده از قرص های پیشگیری از بارداری .
کاهش وزن ، اگر اضافه وزن زیادی دارید .
کم کردن ساعات یا شدت ورزش و فعالیت روزانه ، اگر علت قطع بارداری ورزش های سنگین باشد .
کم کردن اضطراب و استرس روزانه .
هورمون های خوراکی برای درمان گرگرفتگی ( اگر دچار پسا-قاعدگی زودرس شده باشید ) .
هورمون های خوراکی برای کاهش سطح پرولاکتین خون ( اگر بی نظمی های قاعدگی به علت بالا بودن میزان پرولاکتین باشد )
آیا می شود از بروز دلایل بی نظمی قاعدگی پیشگیری کرد ؟ بله تا حدودی این کار امکان پذیر است : از طریق رعایت کردن رژیم غذایی سالم ، وزن بدن طبیعی ( خیلی لاغر یا خیلی چاق بودن امکان دارد ترشح هورمون های بدن را نا منظم کند ) و فعالیت روزانه مناسب .