در این مطلب می خوانید
عوارض قطع قرص ضد بارداری
در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت داروخانه آنلاین دکتر دانیالی می پردازیم به :
وقفه طولانی مدت از پیشگیری از بارداری هورمونی ممکن است منجر به این علائم شود.
اگر گاهی فراموش کرده اید که قرص ضد بارداری خود را مصرف کنید، تنها نیستید. حدود 39 درصد از مصرف کنندگان کنترل بارداری گزارش داده اند که حداقل یک دوز از کنترل بارداری هورمونی را در ماه گذشته فراموش کرده اند. علاوه بر این، تقریباً نیمی از مصرف کنندگان کنترل بارداری در 12 ماه اول مصرف قرص را متوقف می کنند.
اما چه اتفاقی میافتد زمانی که مصرف قرصهای ضد بارداری خوراکی را برای چند هفته، چندماه یا حتی سالها متوقف کنید؟ در این مقاله کمک میکنیم که در مورد اینکه اگر به مدت یک ماه مصرف ضدبارداری را متوقف کردید و سپس دوباره شروع به استفاده از آن میکنید، بیشتر بدانید.
دلایل قطع قرص ضد بارداری چیست؟
روشهای هورمونی پیشگیری از بارداری مانند قرصهای خوراکی که اغلب به آنها «قرص های جلوگیری» میگویند، با آزاد کردن نسخههای مصنوعی از هورمونهایی که هر ماه از تخمکگذاری جلوگیری میکنند، از بارداری جلوگیری میکنند. این قرص ها معمولا ترکیبی حاوی استروژن و پروژسترون هستند، در حالی که برخی از افراد از داروهای ضد بارداری که حاوی فقط پروژسترون استفاده می کنند.
زمانی که این قرص ها به درستی استفاده شوند، بیش از 99 درصد در پیشگیری از بارداری موثر هستند. به طور طبیعی، برخی از افراد اگر بخواهند باردار شوند، مصرف داروهای ضد بارداری هورمونی را متوقف می کنند.
با این حال، دلایل بسیار دیگری وجود دارد که ممکن است بهمدت یک یا دو هفته (یا بیشتر) مصرف قرص را قطع کنید، چه عمداً و چه بر حسب اتفاق و فراموشی. تحقیقات نشان می دهد که مصرف کنندگان کنترل بارداری اغلب به دلایل زیر مصرف قرص را به طور موقت قطع می کنند:
- فراموشی ناشی از استرس، اندوه یا اضطراب
- تغییر در برنامه ی روزانه ی زندگی
- عوارض جانبی کنترل بارداری، مانند سردرد، افزایش وزن، افسردگی و خونریزی نامنظم
- تأخیر در دریافت نسخه ی پیشگیری از بارداری، مانند مشکلات بیمه درمانی یا عدم حضور پزشک
- درک اشتباه از روش صحیح مصرف قرص
- نیاز به استفاده از یک بسته ی جدید از قرص
عوارض قطع قرص ضد بارداری چیست؟
برخی از مصرف کنندگان کنترل بارداری با قطع مصرف قرص، حتی برای مدت کوتاهی، متوجه علائم زیر می شوند. بسیاری از این علائم مربوط به هورمون هایی است که توسط قرص ترشح می شود.
میگرن (قطع قرص ضد بارداری)
مصرف کنندگان قرص های کنترل بارداری که به طور ناگهانی، مصرف قرص ترکیبی جلوگیری از بارداری را قطع می کنند ممکن است به دلیل قطع دریافت استروژن دچار میگرن شوند. به خصوص اگر قبل از شروع از روش کنترل بارداری هورمونی ، به میگرن مبتلا باشید، احتمالاً درست قبل از شروع قاعدگی دچار سردردهای میگرنی می شوید.
تغییرات دوره ی قاعدگی(قطع قرص ضد بارداری)
ممکن است پس از قطع مصرف روش های هورمونی ضدبارداری، تغییراتی را در پریود خود تجربه کنید. این تغییرات میتواند شامل دورههای طولانیتر و شدیدتر تا خونریزیهای نامنظم یا حتی آمنوره (بدون قاعدگی) متغیر باشد. همچنین علائمی ، مانند گرفتگی شدید شکمی و درد های سینه را تجربه کنید.
معمولاً سیکل قاعدگی معمولی شما پس از کنارگذاشتن قرص بعد از حدود سه تا شش ماه بازمیگردد.
آکنه
حدود 14 درصد از مصرف کنندگان داروهای ضد بارداری این قرص را به دلایلی غیر از جلوگیری از بارداری مصرف می کنند. برای مثال، بسیاری از افراد از این قرص ها، برای از بین بردن آکنه مقاوم به درمان استفاده می کنند. بدون اثرات متعادل کننده کنترل بارداری هورمونی، پوست شما ممکن است دوباره دچار آکنه شود.
افزایش میل جنسی
برخی از داروهای ضد بارداری خوراکی دارای عوارض جانبی جنسی مانند کاهش میل جنسی و خشکی واژن هستند. در واقع، حدود 8 درصد از افراد به دلیل مشکلات جنسی، مصرف داروهای ضد بارداری هورمونی را متوقف می کنند. پس از گذشت چند روز از قطع داروی ضد بارداری، می توانید متوجه افزایش میل جنسی خود شوید
ریزش مو
به ندرت، افرادی که به طور ناگهانی مصرف قرص را متوقف می کنند (و یا شروع می کنند) نوعی ریزش موی موقت را تجربه می کنند که به نام تلوژن افلوویوم (TE) شناخته می شود. ریزش موی بعد از زایمان به ویژه در میان افرادی که از قبل بیماریهای مرتبط با مو دارند، مانند آلوپسی، و افرادی که اعضای خانوادهشان ریزش مو را تجربه کردهاند، شایع است.
بازگشت باروری
به محض اینکه مصرف داروهای ضد بارداری هورمونی را متوقف کنید، ممکن است دوباره تخمک گذاری شروع شود. در زمانی که قرص مصرف نمی کنید، اگر نمی خواهید باردار شوید، مهم است که از روش دیگری از پیشگیری از بارداری (مانند کاندوم) استفاده کنید. حتی اگر از زمان قطع کنترل بارداری پریود نشده باشید، ممکن است باردار شوید
چه زمانی برای قطع قرص ضد بارداری به پزشک مراجعه شود؟
در صورت مشاهده هر گونه عوارض جانبی که پس از قطع کنترل بارداری بدتر می شود یا ادامه می یابد، فوراً با متخصص زنان یا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی دیگر صحبت کنید. آنها می توانند شکل متفاوتی از قرص های کنترل بارداری را به شما توصیه کنند که میتواند به شما کمک کند تا دچار عوارض نامطلوب دوره ی مصرف قبلی خود نشوید.
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر بسیار مهم است که با پزشک خود صحبت کنید:
- عدم قاعدگی (آمنوره) به مدت شش ماه یا بیشتر
- خونریزی شدید یا مداوم واژینال
- بیماری های اعصاب و روان ، مانند افسردگی، نوسانات خلقی، یا اضطراب
- میگرن شدید یا مزمن
- پریودهای بسیار دردناک
- تغییرات وزن ناگهانی و ناخواسته
همچنین اگر باردار هستید یا فکر می کنید ممکن است باردار باشید، باید با یک پزشک صحبت کنید.
اگر دوباره مصرف قرص را شروع کنید چه انتظاری دارید؟
اگر مصرف قرص را برای مدت کوتاهی مانند چند روز قطع کنید، ممکن است عوارض جانبی شدی را تجربه نکنید. با این حال، در صورت فراموش کردن یک قرص – حتی اگر فقط یک دوز باشد – همیشه خطر بارداری وجود دارد. اگر یک نوبت را فراموش کرده اید، در اسرع وقت قرص فراموش شده را مصرف کنید و سپس مصرف بقیه قرص های موجود در بسته خود را هر روز طبق دستور ادامه دهید. (این ممکن است به معنای مصرف دو قرص در یک روز باشد، اما اشکالی ندارد.)
با این حال، اگر بیش از دو دوز کنترل بارداری هورمونی را فراموش کرده باشید، شانس بیشتری برای باردار شدن دارید.در این صورت برای جلوگیری از حاملگی در این مدت می توانید چه کاری انجام دهید؟
مصرف یک قرص در روز را ادامه دهید.
حداقل به مدت یک هفته از کاندوم یا سایر روش های جلوگیری از بارداری به عنوان پشتیبان استفاده کنید.
مصرف قرص لوونورژسترول ( اورژانسی) در روز بعد از رابطه را در نظر داشته باشید
اگر بعد از چند ماه یا سال دوباره مصرف قرص را شروع کنید، بدن شما ممکن است به زمان نیاز داشته باشد تا خود را با تغییرات هورمونی سازگار کند. شما ممکن است بسیاری از عوارض جانبی مشابهی را که در اولین شروع کنترل بارداری تجربه کردید، به مدت چند ماه تجربه کنید، مانند خونریزی نامنظم، تغییرات چرخه قاعدگی، نفخ، نوسانات خلقی، و حساس شدن سینه ها. همچنین توجه کنید که 1 ماه برای اثرات جلوگیری از بارداری نیاز باشد.
منبع: www.health.com