انواع مکمل های کلسیم؛ کدام نوع از مکمل های کلسیم بهتر است؟
:در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به:
کدام نوع از مکمل های کلسیم بهتر است؟
پاسخ: انواع مختلفی از مکملهای کلسیم از جمله کلسیم کربنات، کلسیم سیترات، کلسیم گلوکونات و … وجود دارند. کلسیم به شکل یک ترکیب در مکملها وجود دارد و به ترکیب دیگری متصل است، به همین دلیل است که در این اشکال یافت میشود. با این حال، برخی از افراد در مورد اینکه آیا یک نوع خاص از کلسیم بهتر از دیگری است یا خیر بحث میکنند.
بهترین انواع مکمل های کلسیم
مهم ترین چیزی که در انتخاب مکمل کلسیم باید به آن توجه کرد، میزان کلسیم المنتال مکمل است. وابسته به شرکت سازنده، مقدار کلسیم المنتال یا وزن کلی کلسیم المنتال به علاوه ی نمک ممکن است روی برچسب ذکر شوند. در این صورت از داروساز خود میزان کلسیم المنتال را بپرسید تا شما را راهنمایی کند.
راه دیگر برای بررسی میزان کلسیم المنتال مکمل، توجه به مقدار توصیه شده روزانه (RDA) است. RDA برای اکثر افراد 1000 میلی گرم کلسیم در روز است (این میزان بر اساس سن، جنسیت و موقعیت های خاص از جمله بارداری متفاوت است). اگر برچسب شرکت بیان می کند که یک قرص حاوی 40٪ از RDA کلسیم است، پس حاوی 400 میلی گرم کلسیم المنتال است.
کربنات کلسیم در مقابل سیترات کلسیم
مکملهای کلسیم معمولاً با یکی از دو منبع کلسیم المنتال ساخته میشوند: کربنات کلسیم یا سیترات کلسیم. چندین تفاوت قابل ذکر است که برای شما بیان میکنیم :
کلسیم کربنات
-حاوی بالاترین غلظت کلسیم المنتال به میزان 40 درصد وزنی است.
-قرص ها اغلب کوچکتر هستند و برای برآورده کردن RDA ، با مصرف تعداد کمتری قرص در طول روز به کار میروند.
-نباید با معده خالی مصرف شود. اگر اسید معده ی شما کم است (اتفاقی که در سنین بالاتر زیاد رخ میدهد) کلسیم کربنات انتخال خوبی برای شما نیست
-می تواند باعث نفخ یا یبوست شود
-معمولا ارزان تر هستند.
عوارض جانبی احتمالی کلسیم کربنات عبارتند از: تهوع/استفراغ، آروغ زدن، خشکی دهان، افزایش ادرار، طعم فلزی در دهان، خستگی، درد خفیف استخوان
کلسیم سیترات
حاوی غلظت کلسیم المنتال به میزان 21 درصد وزنی است.
قرص ها اغلب بزرگتر هستند و برای برآورده کردن RDA به تعداد بیشتری از آن نیاز است
حتی وقتی بدون غذا مصرف شوند به خوبی جذب می شوند و برای افرادی که آنتی اسید مصرف می کنند و یا افراد سالمند بهترین انتخاب هستند
یبوست ایجاد نمیکنند و برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند انتخاب بهتری هستند
معمولا گران تر هستند
عوارض جانبی احتمالی کلسیم سیترات عبارتند از: تهوع/استفراغ، آروغ زدن،کاهش فشار خون سردرد، افزایش ادرار، از دست دادن اشتها، خستگی
اکثریت افراد در هنگام مصرف RDA توصیه شده برای انواع مکمل های کلسیم عوارض جانبی را تجربه نمی کنند. اگر عوارض جانبی شدید هستند یا از بین نمی روند، با داروساز خود تماس بگیرید، زیرا ممکن است به این معنی باشد که کلسیم بدن شما به میزان زیادی افزایش یافته است.
واکنش های آلرژیک با کلسیم ؟؟
اگرچه عوارض شدید دارویی بسیار نادر هستند، اما واکنش های آلرژیک نیز ممکن است با مصرف مکمل های کلسیم رخ دهد. در صورت بروز علائم واکنش های آلرژیک، مانند بثورات پوستی یا کهیر، خس خس سینه؛ مشکل در تنفس، بلع یا صحبت کردن؛ سنگینی در قفسه سینه؛ یا تورم صورت، دهان، گلو یا لب ها، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
نحوه مصرف مکمل های کلسیم:
محدودیت هایی در مورد میزان جذب کلسیم در بدن شما در یک زمان وجود دارد و سایر غذاها و داروها می توانند بر جذب کلسیم تأثیر بگذارند. در اینجا به شما چند نکته در مورد مصرف انواع مکمل های کلسیم برای به حداکثر رساندن فواید و جذب آن میگوییم :
وعده های غذایی: جذب انواع مختلف نمک های کلسیم همراه یا با فاصله از غذا تغییر میکند. کربنات کلسیم باید همراه با غذا مصرف شود. سیترات کلسیم معمولا با معده خالی مصرف میشود.
داروها: کلسیم را نباید با برخی داروها از جمله بسیاری از آنتی بیوتیک ها، مکمل های حاوی آهن، منیزیم و روی، برخی از داروهای فشار خون و… مصرف کرد. کلسیم می تواند به این داروها متصل شود و جذب آنها را کاهش دهد.قبل از خرید مکمل های کلسیم، داروهای مصرفی خود را به اطلاع داروساز خود برسانید.
مصرف همراه با ویتامین D: کلسیم وقتی با ویتامین D مصرف شود بهتر جذب می شود. بسیاری از مکمل ها ،همراه کلسیم، حاوی ویتامین D نیز هستند.
مقدار مصرف: کلسیم را باید در دوزهای منقسم مصرف کرد . دوزها را به دو یا سه بار در روز برای جذب بهتر تقسیم کنید.بهتر است در هر وعده بیش تر از 500 میلیگرم کلسیم المنتال استفاده نکنید.
نحوه انتخاب مکمل: (انواع مکمل های کلسیم)
هر کدام از مکمل های کربنات کلسیم و سیترات کلسیم دارای نکات مثبت و منفی هستند. توصیهها را در مورد زمان مصرف مکملی که میخواهید استفاده کنید مطالعه کنید و در نظر بگیرید که آیا این مکمل در یک برنامه معقول برای شما، با توجه به سایر داروهای مصرفیتان، قرار میگیرد یا خیر. به مقدار کلسیم المنتال موجود در هر مکمل توجه کنید تا مطمئن شوید که دوز کافی مصرف می کنید.قبل از خرید حتما با داروساز خود مشورت کنید.
سوال متداول:
آیا مکمل کلسیم میتواند باعث سنگ کلیه شود؟؟ در این صورت بهترین نوع مکمل کلسیم برای کاهش خطر ابتلا به سنگ های کلیوی کدام است؟
کلسیم سیترات برای افراد در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه توصیه می شود. در صورتی که سابقه ی ابتلا به سنگ کلیه دارید، این مکمل به شما کمک میکند سیترات ادراری بیشتری دفع کنید که از شما در مقابل تشکیل سنگ محافظت میکند.
در یک تحقیق گسترده که توسط کلینیک بزرگ کلیولند انجام شد، مشخص شد که مکمل های کلسیم احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش می دهند. مقایسه نمونههای ادرار قبل و بعد از مصرف مکمل کلسیم در 1486 بیمار نشان داد که پس از مصرف مکمل، نمونههای ادرار حاوی سطوح پایینتری از کلسیم و اگزالات بودند. این موضوع نشان می دهد که کلسیم اضافی مکمل ها احتمالاً به جای اینکه از طریق ادرار دفع شود به سنگ در کلیه تبدیل می شود. همچنین در چندین مطالعه اشاره شده است که به نظر نمی رسد دریافت کلسیم از طریق غذاها باعث ایجاد سنگ کلیه شود.
آیا می توانید مکمل های کلسیم کربنات مصرف کنید و در عین حال از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری کنید؟
بله. مصرف مکمل کلسیم کربنات همراه با وعده های غذایی غنی از اگزالات (ناهار و شام) ممکن است به شما در کاهش خطر ابتلا به سنگ کمک کند. سنگ های کلسیمی زمانی تشکیل می شوند که مکمل های کلسیم همراه غذا استفاده نشوند. اما بسیاری از غذاهای ما مانند سبزیجات و میوههای سبز حاوی اگزالات هستند. (گروهی از مواد شیمیایی که کلسیم باید به طور ایدهآل در رودهها با آنها ترکیب شود و به بدن اجازه دهد این ماده معدنی را جذب کند)
تحقیقات چه می گویند؟
تحقیقات انجام شده بر روی 91731 پرستار در یک دوره 12 ساله نشان داد که خطر ابتلا به سنگ کلیه در زنانی که از مکملهای کلسیم استفاده میکردند افزایش یافته بود، اما اکثریت آنها مکملهای خود را با فاصله از وعدههای غذایی خود مصرف میکردند.
محققان این مطالعه، که در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد، نتیجه گرفتند که این خطر ممکن است با مصرف مکملهای کلسیم همراه با وعدههای غذایی کاهش یابد، بهویژه وعدههایی که حاوی بیشترین اگزالات هستند، یعنی ناهار و شام.
مطالعه دیگری نشان داد که مصرف مکمل منیزیم و کلسیم سیترات می تواند از افرادی که سابقه سنگ کلیه دارند در مقابل تشکیل سنگ های تازه کلسیم اگزالات محافظت کند.
برای چنین افرادی، پیروی از دستورالعمل های زیر ضروری است:
همیشه انواع مکمل های کلسیم خود را با وعده های غذایی اصلی خود در طول روز مصرف کنید.
– اطمینان حاصل کنید که مکمل کلسیم شما با دریافتی ویتامین D، ویتامین K و منیزیم شما در تعادل مناسب است.
-انستیتوی ملی بهداشت ایالات متحده مصرف حداقل 2 تا 3 لیتر آب در روز را برای جلوگیری از سنگ کلیه توصیه می کند.
-مصرف سدیم اضافی خود را به صورت موجود در غذاهای فرآوری شده یا نمک خوراکی را کاهش دهید.
منابع :