ویتامین های مفید برای مو کدامند و آیا کارایی دارند؟
ویتامین های مفید برای مو کدامند و آیا کارایی دارند؟
در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به:
نوشته شده بوسیله ی کیتی دیویدسون کارشناس ارشد تغذیه از دانشگاه وسترن، در ۳ مه ۲۰۲۱ و بررسی پزشکی بوسیله ی امی ریشتر کارشناس تغذیه و کارشناس ارشد پوست و سلامت روده از دانشگاه ایالتی میسوری و کالج کاکس BS
در بسیاری از فرهنگ های سرتاسر جهان، مو را نشانه زیبایی و سلامت می دانند. برای بسیاری از مردم، رشد موهای سالم چالش برانگیز شده که این امر بهره مندی از مکمل های مو در بازار را افزایش داده است. در حالی که ویتامینهای مفید برای مو و مکملهای مو بیشتر به عنوان راز داشتن موهای سالم تبلیغ می شوند، ولی برخی از مردم شک دارند که بکارگیری از این مکملها، بر پایه ی شواهد دانشی یا علمی باشد. این ممکن است شما را به این فکر وادار کند که ویتامین های مو کدامند و آیا اثربخش هستند یا خیر.
این مقاله دربارهی ویتامین های مفید برای مو، اثربخشی و ارزش خرید آنها بحث میکند.
ویتامین های مفید برای مو کدامند؟
ویتامینهای مو مکملهایی با فایدههای ظاهری برای سلامت مو هستند. به عنوان مثال، برندهای سرشناس داوی یا ادعای این را دارند که، فرآوردههای آنها می تواند رشد، درخشش، ضخامت و استحکام مو را بهبود بخشند. فرآوردههای زیادی در بازار وجود دارند که بسیاری از آنها حاوی ترکیبهای مشابهی از جمله بیوتین، ویتامین سی C و ای E، کلاژن، اسید فولیک و اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. آنها همچنین ممکن است حاوی مادههای افزودنی مانند آشواگاندا و جینسینگ باشند که بعضیها باورمندند که این ترکیب ها میتوانند موها را تقویت کنند.
اگرچه این فرآورده ها به طور گسترده ای محبوب هستند، ولی بیشتر آنها بوسیله ی افراد سرشناس و اینفلوئنسرهای پولی و به ندرت بوسیله ی کارشناسان بهداشت تأیید می شوند.
کدام ماده های مغذی به سلامت مو کمک می کنند؟
سلامت مو بر پایهی عامل های گوناگونی مانند سن، ژنتیک، سطح هورمون ها، شرایط پزشکی، رژیم غذایی، استرس و درمان های مو تعیین می شود که این امر شناسایی علت یا علت های اصلی هر گونه مشکل «در این زمینه را» دشوار می کند. نشانه های موهای ناسالم شامل ریزش یا نازک شدن قابل توجه مو، عدم رشد، خشکی، ضعف، شکنندگی و استحکام است. در بسیاری از موردها، بهبود رژیم غذایی و سبک زندگی می تواند از موهای سالم حمایت کند. بویژه، دریافت کافی از این ماده های مغذی کلیدی ممکن است سلامت و استحکام موهای شما را بهبود بخشد.
پروتئین
ویتامین آ
ویتامین ب۱۲
ویتامین سی
ویتامین دی
ویتامین ای
بیوتین (ب۷)
آهن
سلنیوم
عنصر روی
به طور خاص، پروتئین برای رشد مو ضروری است، زیرا ساختار اصلی مو را شکل میدهد. علاوه بر این، کمبود مادههای مغذی مانند ویتامینهای ب B، آهن و ویتامین های سی C و دی D با ریزش مو، رشد ضعیف مو و موهای کم دوام در پیوند است.
افزایش ریزش مو، موهای کم بنیه و ناسالم میتواند ناشی از رژیم های غذایی بسیار کم کالری و کم چربی باشد، مانند رژیمهای خاص کاهش وزن و همچنین رژیم هایی مانند الگوهای غذایی گیاهخواری (وگان) که کل گروههای غذایی را حذف می کنند. چنانچه به دلیل های زمینهای در پیوند با ریزش مو یا عدم رشد مو شکی دارید، مهم است که برای شروع به کار و شناسایی آنها از کارشناس پوست یا دیگر کارشناسان مراقبت های سلامتی بهره بگیرید.
اثربخشی:
با وجود بهره مندی گسترده از ویتامین های مفید برای مو و مکمل های مو، داده های بالینی کمی برای حمایت از توانایی آنها در درمان بیماری های مو وجود دارد. در حالی که برخی از ماده های مغذی با سلامت بهتر مو پیوند دارند، بیشتر پژوهش ها نشان داده اند که مکمل های مو تنها در کسانی که مشکل موی آنها ناشی از کمبود ماده های مغذی موجود است، اثربخش خواهد بود.
به عنوان مثال، یک بررسی در سال ۲۰۱۶ زایشی بر روی ۵۴۱ زن دچار به ریزش مو نشان داد که ٪۳۸ از آنها کمبود بیوتین داشتند. پژوهشگران بر این باورند که مورد های باقی مانده از ریزش مو، ناشی از کمبود ماده های مغذی دیگر یا شرایطی مانند ناهماهنگی های تیروئید و یا طاسی الگوی زنانه است.
به طور مشابه، یک بررسی در سال ۲۰۱۳ زایشی نشان داد که زنان دچار به ریزش مو نسبت به زنان بدون ریزش، به طور چشمگیری از سطح آهن کمتری برخوردار بودند. گفته میشود، کمبود مادههای مغذی که بیشتر به ویتامین های مفید برای مو اضافه می شود – مانند بیوتین و ویتامین سی C – نادر است. به علاوه، بهره مندی از این ماده های مغذی زمانی که کمبودی ندارید، احتمالا رشد یا نمای مو را بهبود نمی بخشد. علاوه بر این، به دلیل خطر پیامدهای جانبی ناخوشایند مکملهای آهن، بیشتر کشورها برای دریافت دوزهای بالای این ماده معدنی نیاز به نسخه دارند. بنابراین، آهن بیشتر وقت ها تنها در دوزهای کم و یا اصلاً اضافه نمی شود.
بجز این، شواهد کمی وجود دارد که مکملهای ریزش مو حاوی ماده های ارزشمند غذایی همچون آهن، بیوتین، ویتامین های ب B، ویتامین سی C، روی، سلنیوم و اسید فولیک باعث بهبود سلامت یا رشد مو می شوند. در عوض، برخی از مکمل ها حتا ممکن است ریزش مو را بدتر کنند یا باعث سمیت ماده های مغذی شوند.
به جای بهره مندی خودسرانه از مکمل های تقویت رشد مو، سعی کنید با کارشناس مراقبت های سلامتی مشورت کنید تا علت های زمینه ای ریزش مو را شناسایی کرده و کمبود هایی را که می توان از راه مکمل های با دقت گزینش شده یا رژیم غذایی و یا هر دو، فراهم کرد را مورد بررسی قرار داد.
پیشنهاد:
به جای خرید ویتامین های گران قیمت مو، بهتر است روی یک رژیم غذایی سالم که شامل نوع های سبزیجات و میوه های رنگارنگ، غلات کامل، پروتئین و چربی های سالم است، تمرکز کنید. این ضمانت می کند که ماده های مغذی مورد نیاز بدن برای رشد موی مناسب را دریافت می کنید. علاوه بر این، حتما بر روی دیگر زمینه های سلامتی خود از جمله خواب کافی، مدیریت استرس و ورزش سامانمند تمرکز کنید. وقتی بدن شما به خوبی کار می کند، بهتر می تواند از کارکرد های غیر ضروری مانند رشد موهای سالم پشتیبانی کند.
اگر هیچ یک از این تغییر های سبک زندگی کمکی نکرد، با یک کارشناس مراقبت های سلامتی مشورت کنید تا به شما در شناسایی هر گونه مشکل زمینه ای کمک کند.
سخن پایانی:
تا به امروز، هیچ بررسی بالینی نشان نداده است که ویتامین های مفید برای مو و مکمل های مو باعث رشد مو، جلوگیری از ریزش مو یا بهبود در دیگر جنبه های سلامت مو مانند خشکی، درخشندگی و ضخامت می شوند. در مورد های نادری که کم بنیه ای مو ناشی از کمبود ماده های مغذی است، بهرهمندی از مکملها ممکن است کیفیت مو را بهبود بخشد. رژیم غذایی کم کالری، چربی یا پروتئین نیز با ریزش مو در پیوند است به طوری که افزایش بهرهگیری از آنها ممکن است به این هدف کمک کند.
با این حال، برای بیشتر کسانیکه سالم هستند، بهره مندی از مکملهای مو هیچ فایده ای ندارد. در عوض، روی یک رژیم غذایی متنوع که بیشتر شامل غذاهای کامل و کم فرآوری شده است تمرکز کنید تا ماده های ارزشمند غذایی مورد نیاز بدن برای ایجاد موهای سالم را فراهم کنید.
اگرچه ممکن است خرید ویتامین های مفید برای مو وسوسه انگیز باشد، ولی بهتر است پول و زمان خود را در جای دیگری سرمایه گذاری کنید. اگر به دلیل های زمینه ای در پیوند با مشکل موهای خود سوال و شکی دارید، با کارشناس مراقبت های سلامتی مشورت کنید.
منبع : www.healthline.com