همه چیز درباره کپسول فلوکستین : فواید، نحوه مصرف، عوارض مصرف و …
افسردگی یک اختلال خلقی است که با علائمی مانند کاهش لذت، کاهش اشتها، احساس غم و اندوه مداوم، اختلالات خواب و … بروز میکند. این بیماری مختل کننده زندگی فرد است و نیاز به درمان توسط روانشناس یا روانپزشک دارد.
یکی از روشهای درمانی روانپزشک برای درمان افسردگی شما می تواند مصرف کپسول فلوکستین باشد. در این مقاله، با اثرات این دارو بیشتر آشنا خواهید شد. در این مطلب، به سوالاتی از قبیل: کپسول فلوکستین برای چیست، دوزهای مصرفی آن، زمان و نحوه مصرف آن کدام است، چه عوارض مصرفی دارد، و … پاسخ خواهیم داد.
در این مطلب می خوانید
- 1 کپسول فلوکستین چیست و چگونه اثر میکند؟
- 2 کاربرد کپسول فلوکستین چیست؟
- 3 دوز مصرفی فلوکستین ۱۰ و فلوکستین ۲۰ برای بیماریها
- 4 کپسول فلوکستین ۲۰ برای لاغری
- 5 عوارض جانبی فلوکستین 20
- 6 عوارض کپسول فلوکستین ۲۰ برای خانمها
- 7 نکات مصرف کپسول فلوکستین
- 8 تداخلات دارویی فلوکستین
- 9 چرا فلوکستین باید صبح مصرف شود؟
- 10 فلوکستین خارجی خوبه یا ایرانی؟
کپسول فلوکستین چیست و چگونه اثر میکند؟
یکی از روشهای درمان افسردگی، درمان دارویی است. داروهای متعددی جهت درمان افسردگی تجویز میشوند که یکی از آنها، کپسول فلوکستین میباشد. امروزه این دارو شهرت زیادی دارد و بسیاری از بیماران افسرده و دارای وسواس زیاد، معمولا از این دارو استفاده میکنند و از اثرات آن بهره مند میشوند.
فلوکستین (Fluoxetine) (که تحت نامهای تجاری پروزاک یا سارافم فروخته میشود)، نوعی داروی ضد افسردگی به شمار میآید که متعلق به گروهی از داروها به نام مهارکنندههای بازجذب انتخابی سروتونین (SSRIs) است. این ماده با افزایش مقدار یک ماده شیمیایی طبیعی به نام سروتونین در مغز عمل میکند. سروتونین بر خلق و خو، احساسات و خواب تاثیر خوبی دارد. از این رو، فلوکستین به افراد کمک میکند تا از افسردگی رها شده و عوارض جانبی کمتری را به نسبت برخی داروهای ضد افسردگی دیگر تجربه کنند.
این دارو که با نام فلوکستین [floo-OX-e-teen] شناخته میشود، فقط با نسخه در دسترس است. کپسول فلوکستین در ایران به غلط، قرص فلوکستین مصطلح شده است. البته در خارج از ایران، این دارو به شکل قرص نیز موجود است، اما در ایران نوع کپسول آن شایع است.
فواید | عوارض جانبی شایع | عوارض جانبی جدی | نکات مهم |
---|---|---|---|
بهبود علائم افسردگی، اضطراب و وسواس | تهوع، سردرد، خشکی دهان، اختلال خواب، عرق کردن، کاهش اشتها | افزایش خطر افکار خودکشی، تشنج، مشکلات قلبی، سندرم سروتونین | این دارو فقط با نسخه پزشک قابل مصرف است. |
افزایش سطح سروتونین در مغز | یبوست، اسهال، خستگی، سرگیجه، تاری دید | کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ | برای رسیدن به نتیجه کامل به چند هفته زمان نیاز است. |
بهبود خلق و خو | افزایش حساسیت به نور خورشید، افزایش ضربان قلب | زردی پوست یا چشم، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو | در صورت بارداری یا شیردهی با پزشک مشورت کنید. |
تاریخچه فلوکستین و برند مشهور پروزاک
با گذشت نیم قرن از کشف پروزاک، این دارو همچنان بهترین دارو برای درمان افسردگی محسوب می شود. داروی ضد افسردگی فلوکستین، که با نام تجاری پروزاک نیز شناخته میشود، در سال ۱۹۷۲ توسط سه محقق شرکت الای لیلی ری فولر، دیوید وانگ و برایان مولوی کشف شد.
این محققان، به دنبال نوع جدیدی از داروهای آنتی هیستامین یا ضد حساسیت بودند، که به طور تصادفی، با ترکیبی مواجه شدند که قادر بود بازجذب سروتونین در مغز را مسدود کند. سروتین یک انتقال دهنده عصبی است که نقش مهمی در کنترل خلق و خو دارد. با مهار کردن بازجذب این ماده، می توان به بهبود خلق در بیماران افسرده کمک نمود.
این دارو (فلوکستین)، مورد آزمایش های زیادی بر روی حیوانات و انسان ها قرار گرفت. فلوکستین در سال ۱۹۸۶ در آلای لیلی اند کامپنی ساخته شد و اداره مواد غذایی و دارویی ایالات متحده آمریکا (FDA) یک سال بعد در ۱۹۸۷، مفید بودن آن را برای درمان افسردگی تأیید کرد. این دارو اولین «مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین» (SSRI) بود که توسط FDA تأیید شد، و به سرعت یکی از محبوبترین داروهای ضدافسردگی در بازار شد. سپس داروهای ضد افسردگی جدید دیگری با اثر مشابه بر سروتونین به بازار آمدند.
SSRIها به عنوان طبقه جدیدی از داروهای ضدافسردگی هستند که ایمنتر و موثرتر از داروهای قبلی عمل می کنند و عوارض جانبی مانند خوابآلودگی و افزایش وزن را کمتر به همراه دارند. فلوکستین علاوه بر افسردگی، جهت درمان اختلالات روانپزشکی دیگر نیز کاربرد دارد؛ از جمله وسواس فکری – عملی، بولیمیا نروزا (پرخوری عصبی) و اختلال قبل از قاعدگی (PMS).
فلوکستین (پروزاک) یک داروی انقلابی در درمان افسردگی و سایر اختلالات روانپزشکی به شمار میآید که دارویی ایمن و موثر است و تاکنون به میلیونها نفر کمک کرده تا کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.
فلوکستین در مواردی مانند انزال زودرس آقایان و کاهش وزن نیز تجویز میشود که البته به مقادیر مصرف آن و تحمل فرد بستگی دارد. البته باید گفت، فلوکستین اولین داروی SSRI نیست و قبل از آن، زیملیدین، ایندالپین و فلووکسامین ساخته شده بودند، که دو مورد اول به علت عوارض نامطلوبی که داشتند به سرعت از بازار خارج شدند.
بهرحال با وجود ورود داروهای جدیدتر این گروه، فلوکستین همچنان یک داروی پرطرفدار است و در سال ۲۰۰۷ بیش از ۲۲ میلیون نسخه برای آن در ایالات متحده تجویز شدهاست. مدت حق انحصاری تولید فلوکستین در سال ۲۰۰۱ به اتمام رسیده و هماکنون شرکتهای مختلف داروسازی به تولید آن میپردازند.
کاربرد کپسول فلوکستین چیست؟
کپسول فلوکستین یک داروی ضد افسردگی در آقایان و خانمها است که جذب سروتونین توسط سلولهای عصبی را مهار کرده و برای درمان اختلال افسردگی اساسی، کاهش علائم افسردگی و اضطراب، اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD)، پرخوری عصبی، وسواس فکری-عملی، اختلال هراس و دوقطبی نوع اول استفاده میشود. این دارو در برخی موارد با داروی الانزاپین (Zyprexa) برای درمان اختلال دوقطبی تجویز میشود.
فلوکستین معمولاً برای شرایط زیر استفاده می شود:
- افسردگی
- اختلال هراس
- اختلال وسواس اجباری (OCD)
- بولیمیا که یک اختلال خوردن است
- اختلال پیش از قاعدگی (PMDD) که وضعیتی شبیه به سندرم پیش از قاعدگی (PMS)، اما جدیتر است.
فلوکستین ممکن است برای شرایط دیگری نیز استفاده شود.
به نقل از سایت medlineplus.gov کپسول فلوکستین در موارد زیر استفاده می شود:
Fluoxetine is used to treat depression, obsessive-compulsive disorder (bothersome thoughts that won’t go away and the need to perform certain actions over and over), some eating disorders, and panic attacks (sudden, unexpected attacks of extreme fear and worry about these attacks).
فلوکستین برای درمان افسردگی، اختلال وسواس فکری-عملی (افکار آزاردهندهای که از بین نمیروند و نیاز به انجام مکرر برخی اقدامات)، برخی اختلالات خوردن و حملات پانیک (حملات ناگهانی و غیرمنتظره ترس شدید و نگرانی درباره این حملات) استفاده میشود.
دوز مصرفی فلوکستین ۱۰ و فلوکستین ۲۰ برای بیماریها
فلوکستین برای بیماریهای مختلفی مورد مصرف دارد. در مورد دوز دقیق کپسول فلوکستین بهتر است با دکتر روانپزشک خود مشورت کنید. اما به طور کلی و عمومی، کپسول فلوکستین در دوزهای ۱۰ و ۲۰ میلی گرم تجویز میشوند.
کپسول فلوکستین که داروی ضد افسردگی است به فرم کپسول در داروخانهها عرضه میشود. این دارو در درمان افسردگی، وحشتزدگی، حمله هراس یا پنیکاتک، اختلال وسواس اجباری، اختلالات خوردن و پرخوری عصبی و سندروم پیش از قاعدگی موثر عمل میکند. این دارو بعد از معاینه پزشک برای بیماران تجویز میگردد، بنابراین از مصرف خودسرانه یا پیشنهاد دادن آن به دیگران خودداری کنید.
دوز مصرفی کپسول لوکستین برای درمان افسردگی
در صورت مصرف کپسول فلوکستین جهت درمان افسردگی، علائم بهبودی می تواند یک ماه یا بیشتر بعد از شروع دارو، نمایان شوند. همچنین برای جلوگیری از عود بیماری، ممکن است مصرف دارو به مدت ۶ ماه یا بیشتر ضروری باشد.
دوز بزرگسالان برای درمان افسردگی (سنین ۱۸ تا ۶۴ سال)
دوز معمولی: ۲۰ تا ۸۰ میلیگرم فلوکستین در روز
حداکثر دوز: ۸۰ میلیگرم فلوکستین در روز
دوز اولیه: ۲۰ میلیگرم فلوکستین در روز که در صبح مصرف میشود.
دوز کودکان برای درمان افسردگی (از سن ۸ تا ۱۷ سال)
دوز معمولی: ۱۰ – ۲۰ میلیگرم فلوکتسین در روز
دوز اولیه: بعد از اینکه کودک شما به مدت یک هفته ۱۰ میلیگرم در روز مصرف کرد، روانپزشک ممکن است میزان دوز را به ۲۰ میلیگرم در روز افزایش دهد.
فلوکستین نباید در کودکان زیر ۷ سال مصرف گردد.
کپسول فلوکستین ۲۰ برای لاغری
فلوکستین داروی مورد استفاده جهت درمان افسردگی است، که یکی از عوارض جانبی آن، کاهش اشتها می باشد. بنابراین، احتمال این وجود دارد که از کپسول فلوکستین بتوان به عنوان درمانی برای افراد چاق یا دارای اضافه وزن، به عنوان قرص لاغری استفاده کرد. در این دسته از افراد، تجویز فلوکستین به معنای یک درمان بدون تایید (off-label) محسوب میشود، یعنی مصرف آن به منظور درمان چاقی، مجاز نیست.
نحوه مصرف کپسول فلوکستین برای لاغری
نتایج مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۸، نشان داد که مصرف فلوکستین در کاهش وزن نقش موثر دارد. اگرچه این مطالعات اعلام کرده اند که در خصوص این نتیجه گیری با قطعیت نمی توان گفت، زیرا تعداد شرکتکننده و همچنین عوامل محیطی مثل تغذیه بایستی کنترل شوند.
از طرفی، شواهد با قطعیت پایین نشان میدهند که فلوکستین بدون تایید (off-label) ممکن است وزن را در مقایسه با دارونما کاهش دهد، اما افزایش خطر ابتلا به سرگیجه، خوابآلودگی، خستگی، بیخوابی و تهوع را پس از درمان با فلوکستین نشان میدهند. در مورد استفاده از کپسول فلوکستین برای لاغری نیاز است با یک متخصص یا دکتر تغذیه مشورت نمایید.
عوارض جانبی فلوکستین 20
فلوکستین نیز مثل بسیاری از داروها، ممکن است عوارض جانبی خفیف یا جدی ایجاد کند. برخی از عوارض کپسول فلوکستین عبارتند از:
۱. عوارض جانبی خفیف
عوارض جانبی خفیف کپسول خوراکی فلوکستین که توسط مصرفکنندگان گزارش شده است، عبارتند از: اسهال، خشک شدن دهان، احساس اضطراب، گرگرفتگی، از دست دادن اشتها و سوء هاضمه، حالت تهوع یا استفراغ، عرق کردن بیشتر از حد معمول، متورم شدن گلو و حفره بینی، احساس ضعف و خستگی
۲. عوارض جانبی جدی
عوارض جانبی جدی گزارششده برای این دارو، عبارتند از: مشکل در خواب، خونریزی غیر طبیعی یا شدید، سطح سدیم پایین، سندرم سروتونین (شرایطی که در آن سروتونین در بدن جمع میشود)، سندرم QT طولانی (یک بیماری خاص قلبی)، بروز افکار خودکشی و اقدام به آن، کاهش وزن شدید، واکنش آلرژیک
عوارض کپسول فلوکستین ۲۰ برای خانمها
علاوه بر موارد بالا، عوارض کپسول فلوکستین ۲۰ برای خانمها میتواند شامل بروز مشکلات جنسی مانند کاهش میل جنسی نیز باشد.
یکی از عوارض معمول که در مصرف فلوکستین مشاهده میشود، کاهش میل جنسی است. برای خانمها، رسیدن به ارگاسم متفاوت اسن با آقایان و اوج لذت جنسی سختتر حاصل می شود. در واقع، خانمها زمان بیشتری برای رسیدن به ارگاسم نیاز دارند. وقتی یک خانم فلوکستین مصرف میکند، ممکن است که با کاهش میل جنسی مواجه شود و در این حالت، رسیدن به ارگاسم نیز برای زن سختتر خواهد شد.
از دیگر عوارض مصرف فلوکستین، کاهش وزن است که در مردان نیز مشاهده می شود. در واقع فلوکستین به این دلیل باعث کاهش وزن می شود که ابتدا کم اشتهایی ایجاد می کند و واضح است که کمتر خوردن غذا، بر کاهش وزن و لاغری تاثیر می گذارد.
متاسفانه برخی خانم ها از این تاثیر، استفاده اشتباه میکنند و برای لاغری از آن کمک میگیرند. در حالی که این کار اشتباه است و ممکن است که اثرات جانبی دارو آسیبهای جبرانناپذیری را به بدن زن وارد سازد.
نکات مصرف کپسول فلوکستین
- هنگام مصرف کپسول فلوکستین باید به نکات زیر توجه کنید:
- فلوکستین را دقیقا مطابق با دستور پزشک مصرف نمایید.
- کپسول را بهطور کامل قورت دهید و آن را له نکنید، نجوید یا باز نکنید.
- اگر تغییراتی در عملکرد جنسی خود مانند از دست دادن علاقه به رابطه جنسی دارید، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
- بهترین زمان کپسول فلوکستین پس از صرف غذا است.
- دارو را در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت نگهداری کنید.
- مصرف کپسول فلوکستین در بارداری منعی ندارد. با این حال، این دارو میتواند بر رشد قلب کودک تاثیر بگذارد؛ بنابراین قبل از مصرف فلوکستین با دکتر زنان و زایمان خود مشورت کنید.
- مصرف کپسول فلوکستین در شیردهی و تحت نظر پزشک مانعی ندارد.
- اگر در حال مصرف داروهای پیموزاید (Pimozide)، تیوریدازین (Thioridazine) یا متیلنبلو (Methylene blue) هستید، نباید از فلوکستین استفاده کنید.
- اگر در ۱۴ روز گذشته از یک مهارکنندهMAO مانند ایزوکاربوکسازید، رازاگیلین، سلژیلین، فنلزین یا ترانس سیپرومین) استفاده کردهاید، از مصرف فلوکستین خودداری کنید.
- اغلب افراد پس از مصرف اولین دوز داروی ضد افسردگی، افکار خودکشی را تجربه میکنند؛ بنابراین نسبت به تغییرات خلقی یا علائم خود هوشیار باشید.
- فلوکستین میتواند قضاوت، تفکر یا مهارتهای حرکتی را مختل کند؛ بنابراین هنگام کار با ماشینآلات احتیاط کنید.
- هرگونه علائم جدید یا بدتر شدن نشانهها را به پزشک خود گزارش دهید.
- در صورت ایجاد علائمی مانند تغییر خلق و خو یا رفتار، اضطراب، حملات پانیک، مشکلات خواب، تحریکپذیری، بیقراری، بیشفعالی و افکار خودکشی دارو را قطع کرده و فورا به پزشک مراجعه کنید.
- مصرف فلوکستین را بدون مشورت با پزشک خود قطع نکنید.
به نقل از سایت youngminds.org.uk مصرف فلوکستین اثرات زیر را بر بدن دارد:
Fluoxetine can make you feel less hungry than normal, which might lead to weight loss.
It is not possible to predict how fluoxetine will affect each person before they start taking it. Talk to your doctor or pharmacist if you are concerned about your weight, or changes to your weight, while taking fluoxetine.
A common side effect of fluoxetine is a dry mouth. Over a long time, this can increase your risk of developing tooth decay or gum disease. Make sure you brush your teeth well and have regular dental check-ups. Speak to your dentist, doctor or pharmacist about things you can do to help.
فلوکستین ممکن است اشتهای شما را کمتر از حد معمول کند، که میتواند منجر به کاهش وزن شود.
پیشبینی این که فلوکستین چگونه بر هر فرد تأثیر میگذارد، پیش از شروع مصرف آن ممکن نیست. اگر نگران وزن خود یا تغییرات آن در حین مصرف فلوکستین هستید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
یکی از عوارض جانبی رایج فلوکستین خشکی دهان است. در طولانیمدت، این موضوع میتواند خطر پوسیدگی دندان یا بیماری لثه را افزایش دهد. مطمئن شوید که بهخوبی دندانهای خود را مسواک میزنید و بهطور منظم به دندانپزشک مراجعه میکنید. با دندانپزشک، پزشک یا داروساز خود درباره کارهایی که میتوانید برای پیشگیری انجام دهید، صحبت کنید.
تداخلات دارویی فلوکستین
داروهای زیر با فلوکستین تداخل دارند؛ بنابراین اگر در حال مصرف یکی از داروهای زیر هستید و پزشک برای شما فلوکستین تجویز کرده است، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
- ابیلیفای (آریپیپرازول)
- آدرال (آمفتامین، دکستروآمفتامین)
- آمفتامین
- دکستروآمفتامین
- آسپرین
- آسپرین کم قدرت (آسپرین)
- بنادریل (دیفن هیدرامین)
- سیمبالتا (دولوکستین)
- روغن ماهی (اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۳)
- فلوناز (فلوتیکازون بینی)
- لیپیتور (آتورواستاتین)
- لیریکا (پرگابالین)
- متوپرولول سوکسینات ER (متوپرولول)
- متوپرولول تارتارات (متوپرولول)
- نکسیوم (اسومپرازول)
- نورکو (استامینوفن، هیدروکودون)
- سروکل (کوتیاپین)
- سیمبیکورت (بودزوناید، فورموترول)
چرا فلوکستین باید صبح مصرف شود؟
آیا فلوکستین را صبح هنگام باید خورد یا شب؟ این دارو را می توان در هر زمانی مصرف کرد، به شرطی که آن را در روزهای بعد هم در همان زمان مصرف کنید.
اما دقت کنید اگر مشکل خواب دارید یا شب ها فرصت خوابیدن به اندازه کافی را ندارید بهتر است فلوکستین را در صبح بعد یا در حین صبحانه مصرف کنید.
برای آگاهی بیشتر از نحوه مصرف دارو، میتوانید از مشاوره متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
فلوکستین خارجی خوبه یا ایرانی؟
تفاوت کیفیت داروهای ایرانی و خارجی همیشه موضوع بحث بین مصرف کنندگان بوده است. براساس تجربه بیمارانی که از این دارو استفاده کردهاند، سرعت تأثیرگذاری نمونه خارجی بیشتر از ایرانی آن است. اما با توجه به محدودیتهای واردات دارو و قیمتهای بالای داروهای خاص، مشابه ایرانی داروهای خارجی بسیاری در حال تولید و توزیع است. در این میان با توجه به آزمایشات دارویی دقیق و وجود تجهیزات آزمایشگاه داروسازی باکیفیت، میتوانید به تجویز پزشک با خیال راحت اعتماد کنید و از محصولات ایرانی نیز استفاده کنید.
3 دیدگاه در “همه چیز درباره کپسول فلوکستین : فواید، نحوه مصرف، عوارض مصرف و …”
فلوکستین چطوری روی مغز و اعصاب تأثیر میذاره و اصلاً چجوری کمک میکنه که حال روحی آدم بهتر بشه؟ این قرص بیشتر برای چه نوع افسردگیها یا مشکلات روحی تجویز میشه و آیا میشه بدون نسخه مصرفش کرد یا نه؟
کسی که فلوکستین مصرف میکنه، چطوری باید دوزش رو تنظیم کنه که تأثیر خوبی داشته باشه؟ مثلاً اگه یه روز یادش بره قرصشو بخوره چی کار کنه یا اگه بخواد قطعش کنه، باید یه دفعهای بذارتش کنار یا کمکم کمش کنه؟
فلوکستین با بقیه داروها، مثل قرصهای خوابآور، مسکنها یا داروهای گیاهی، تداخل داره؟ اگه کسی مشکل خاصی مثل بیماری قلبی یا فشار خون داشته باشه، باز هم میتونه ازش استفاده کنه یا خطرناکه؟