بهترین داروی کبد چرب
کبد یکی از مهمترین و اساسیترین اعضای بدن است که نقش بسیار بزرگی در سلامت ما دارد. این عضو مهم بدن گاهی بنا به دلایل مختلف دچار بیماریهایی می شود که هر کدام از آنها درمانهای متفاوتی دارند. در این مقاله به معرفی بیماری کبد چرب، راههای درمان آن و بهترین داروی کبد چرب خواهیم پرداخت.
در این مطلب می خوانید
نقش کبد و ضرورت سلامت آن
همانطور که گفته شد، یک عضو بسیار حیاتی در بدن که نقش پررنگی در سلامتی دارد، کبد است. وظیفه اصلی کبد این است که خون قسمتهای گوارشی بدن را پیش از ورود به سایر قسمتها تصفیه کند. بدن برای پاکسازی و تصفیه خون، تجزیه هورمونها، حذف سموم و انواع آلودگی و … نیاز به کبد دارد.
کبد بزرگترین غده در بدن انسان و همه مهره داران است. غده، اندام یا بافتی است که هورمون شیمیایی ترشح میکند. در واقع، تا حد زیادی فعالیت بقیه اعضا و اندامها نیز به فعالیت و کارکرد کبد بستگی دارد. بنابراین اگر به کبد آسیبی برسد، می تواند تداخل در کار سایر اندام ها ایجاد کند. از این رو، حفظ سلامت کبد از اهمیت بالایی برخوردار است و لازم است ما نهایت تلاش خود را برای مراقبت از این عضو مهم به عمل آوریم.
بیماری کبد چرب چیست؟
کبد چرب یا جگر چرب (Fatty liver) یک بیماری شایع است و زمانی اتفاق میافتد که میزان چربیهای ذخیرهشده در کبد افزایش یابد. سبک زندگی تاثیر مهمی در بروز این بیماری دارد. انسان مدرن امروزی با سبک زندگی کمتحرک و مصرف غذاهای چرب، بیش از هر زمان دیگری در معرض خطر تجمع چربی در کبد و ابتلا به بیماری کبد چرب است.
وجود مقادیر کمی از چربی در کبد کاملا طبیعی است اما هنگامیکه این مقدار از یک حد مجاز فراتر رود (میزان چربی بیش از ۵ تا ۱۰ درصد وزن کل کبد شود)، تبدیل به مشکلی جدی برای سلامتی خواهد شد. چربی زیاد در کبد باعث التهاب کبد شده و نارسایی کبدی را نتیجه میدهد. درمان کبد چرب شامل تغییر در سبک زندگی و استفاده از درمان دارویی است. در این مطلب با بهترین داروی کبد چرب آشنا خواهید شد.
انواع کبد چرب کدامند؟
کبد چرب در دو شکل کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی وجود دارد. بیماری کبد چرب غیر الکلی، متداولترین شکل بیماری کبد چرب در سراسر جهان است و چاقی و افزایش وزن، مهمترین علت بروز آن میباشد. بیماری کبد چرب الکلی نیز بیشتر در افرادی که به شدت مشروبات الکلی مصرف میکنند، دیده میشود.
انواع کبد چرب | عوامل بروز بیماری | بهبودی و درمان |
کبد چرب الکلی (AFLD) | مصرف زیاد الکل | قطع مصرف الکل |
کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) | عوامل متابولیکی مانند چاقی، دیابت و سبک زندگی ناسالم | بهبود سبک زندگی و کنترل وزن |
کبد چرب بارداری
نوع دیگری از کبد چرب وجود دارد که بسیار نادر است و کمتر اتفاق میافتد. با این حال تجمع چربی در کبد هنگام بارداری میتواند خطرات جدی هم برای مادر و هم برای جنین داشته باشد. این بیماری میتواند نارسایی کبد، نارسایی کلیه، عفونت شدید یا خونریزی ایجاد کند. زنان باردار باید آزمایشهای لازم را برای اطلاع از این بیماری انجام دهند، اکثر زنان پس از زایمان شروع به بهبود میکنند.
دسته بندی کبد چرب براساس میزان پیشرفت
کبد چرب به ۴ گرید از نظر میزان پیشرفت دستهبندی میشود.
گرید | تعریف (میزان سختی) | بهبودی و درمان |
گرید ۱ کبد چرب | سادهترین نوع- به دلیل مصرف مواد غذایی ناسالم | افزایش فعالیتهای روزانه و تغذیه سالم |
گرید 2 کبد چرب | وضعیت بیمار کمی سختتر و پیچیدهتر میشود | دنبال کردن رژیم غذایی خاص خود |
گرید 3 کبد چرب | هشدار برای افراد دارای کبد چرب گرید ۲ و ۱ | بهبود سبک زندگی ورزش، تغذیه مناسب، کاهش استرس و… |
گرید 4 کبد چرب | معروف به سیروز کبدی | نیاز به پیوند کبد در صورت عدم اقدام برای بهبود بیماری |
دلایل مهم ابتلا به کبد چرب
گفته شد، در صورتی که میزان چربی در کبد بیشتر از 5 درصد وزن کبد باشد، می گوییم فرد دچار کبد چرب است. دلیل اصلی بروز این بیماری ناشناخته است، اما تعدادی از اختلالات بالینی مشخص به عنوان علل زمینهای شناخته شدهاند. می توان گفت 80 درصد از مبتلایان به کبد چرب، افراد چاق هستند. دیابت و بالا بودن چربی خون نیز از علل زمینهای دیگر هستند.
همچنین عواملی که باعث تغییر متابولیسم در بدن میشوند، مانند کاهش ناگهانی وزن، سوء تغذیه و تغذیه وریدی در این بروز این اختلال اثرگذارند. انجام برخی جراحیهای شکمی مانند برداشتن کیسه صفرا، یا بخشی از روده یا معده، جراحی لوزالمعده و مصرف بعضی از داروهای خاص نیز می توانند از دلایل بروز کبد چرب باشند.
دلیل ابتلا به کبد چرب الکلی، مصرف الکل بیش از اندازه است که به کبد آسیب رسانیده و منجر به این بیماری می شود. با این حال در افرادی که نوشیدنی های الکلی نمی نوشند ممکن است چربی بیش از حد بدن یا عدم متابولیزه شدن چربی باعث ایجاد این بیماری گردد. طیف وسیعی از بیماریها مانند سطح بالای کلسترول و تری گلیسیرید خون، سندرم متابولیک، چاقی (به ویژه چاقی شکمی)، سندرم تخمدان پلی کیستیک، آپنه، دیابت نوع ۲، کمکاری تیروئید، کمکاری غده هیپوفیز، خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی را افزایش میدهند.
به طور کلی، موارد زیر می توانند از دلایل مهم ابتلا به کبد چرب غیر الکلی باشند:
- چاقی
- ابتلا به دیابت نوع دو
- مقاومت نسبتا بالای بدن در مقابل انسولین
- سطوح بالای چربی به ویژه تری گلیسرید در خون
- سندروم متابولیک
از دیگر دلایل بالقوه ایجاد این بیماری در افراد می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بارداری
- عوارض جانبی برخی از داروها
- ابتلا به برخی از عفونت ها همچون هپاتیت
- وجود برخی از شرایط ژنتیکی نادر
درمان کبد چرب
در صورتی که شما درگیر کبد چرب شده اید، باید بدانید که این بیماری در موارد خفیف و اولیه قابل کنترل و درمان است. برای درمان کبد چرب در اولین مرحله لازم است سبک زندگی خود را تغییر دهید و کمی برای کاهش وزن خود تلاش کنید. کاهش وزن به همراه مصرف غذاهای سالم تاثیر بسزایی بر درمان کبد چرب دارد. در حالت ایده آل کاهش 10 درصد از وزن میتواند تا حد زیادی به درمان کبد چرب کمک کند.
داروهای گیاهی نیز در بهبود این بیماری اثربخش هستند، با این حال تنها اکتفا به داروهای گیاهی و طب سنتی کافی نیست. شما باید قبل از هر چیزی به پزشک مراجعه کرده و متناسب با شدت بیماری خود دارو دریافت کنید.
با این حال، هنوز بهترین راه مبارزه با این بیماری، تغییر سبک زندگی و اصلاح رژیم غذایی است. اگر بتوانید سبک زندگی و رژیم غذایی خود را اصلاح کنید، قدم بزرگی برای درمان خود خواهید برداشت.
به نقل از سایت medlineplus.gov درباره تغییر سبک زندگی برای درمان کبد چرب اینگونه نوشته است:
If you have any of the types of fatty liver disease, there are some lifestyle changes that can help:
- Eat a healthy diet, limiting salt and sugar, plus eating lots of fruits, vegetables, and whole grains
- Get vaccinations for hepatitis A and B, the flu and pneumococcal disease. If you get hepatitis A or B along with fatty liver, it is more likely to lead to liver failure. People with chronic liver disease are more likely to get infections, so the other two vaccinations are also important.
- Get regular exercise, which can help you lose weight and reduce fat in the liver
- Talk with your doctor before using dietary supplements, such as vitamins, or any complementary or alternative medicines or medical practices. Some herbal remedies can damage your liver.
اگر به هر یک از انواع بیماری کبد چرب مبتلا هستید، تغییرات سبک زندگی زیر میتواند به شما کمک کند:
- رژیم غذایی سالم مصرف کنید: میزان نمک و شکر را محدود کرده و مقدار زیادی میوه، سبزیجات و غلات کامل بخورید.
- واکسنهای ضروری را دریافت کنید: واکسیناسیون برای هپاتیت A و B، آنفولانزا و بیماری پنوموکوکی بسیار مهم است. ابتلا به هپاتیت A یا B همراه با کبد چرب، احتمال نارسایی کبد را افزایش میدهد. افراد مبتلا به بیماریهای مزمن کبدی بیشتر در معرض عفونتها هستند، بنابراین دو واکسن دیگر نیز ضروری است.
- ورزش منظم انجام دهید: ورزش منظم به کاهش وزن و کاهش چربی کبد کمک میکند.
- با پزشک خود مشورت کنید: پیش از مصرف مکملهای غذایی مانند ویتامینها یا هر نوع داروی گیاهی و روشهای جایگزین یا تکمیلی، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. برخی از داروهای گیاهی میتوانند به کبد شما آسیب بزنند.
درمان خانگی کبد چرب
مصرف الکل و غذاهای ناسالم و خوردن حجم زیاد غذا باعث می شود مقداری از کالریهای مصرفی به چربی تبدیل شده و این چربی در سلولهای کبد ذخیره شود. کبد چرب با اینکه در مراحل اولیه بدون علامت است اما می تواند مشکلاتی جدی برای سلامتی ایجاد کند. با این حال، در بیشتر مواقع درمان کبد چرب با تغییرات ساده در سبک زندگی و استفاده از درمانهای خانگی و یا مصرف داروهای کنترل کننده، درمان میشود.
ورزش کنید
ورزش منظم و بخصوص ورزشهای هوازی و استقامتی در کنار رژیمهای غذایی سالم اساس درمان هستند. ورزشی که منجر به کاهش وزن و کاهش قند و چربی خون شود، میتواند موجب کاهش چربی کبد شود. مطالعات نشان دادهاند که ورزش منظم حتی اگر منجر به کاهش وزن نشود میتواند چربی کبد را کاهش دهد!
آمارها نشان میدهد که مهمترین دلیل ابتلا به بیماریهای کبدی، عدم تحرک بدنی است. انجام ورزش روزانه خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش داده و از رسوب کلسترول و چربی در کبد و رگها جلوگیری میکند. برای درمان کبد چرب باید روزانه به مدت 30 دقیقه ورزش کنید. همچنین ورزش برای روماتیسم نیز موثر است.
کاهش مصرف چربی، قند و کربوهیدرات
بیماران مبتلا به کبد چرب باید از مصرف چربیهای اشباع، شکر، نمک و غذاهای حاوی کربوهیدرات زیاد مثل شیرینیها و برنج خودداری کنند.
مصرف سبزیجات و میوههای تازه در کبد چرب بهشدت توصیه میشود.
ترک سیگار
سیگار برای کبد چرب ضرر دارد. سیگار کشیدن میتواند التهاب کبد را تشدید کند، به مقاومت به انسولین کمک کند و انتخابهای ناسالم زندگی را ترویج کند که خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش میدهد.
درمان کبد چرب با سرکه سیب
سرکه سیب تجمع بیش از حد چربی در کبد را کاهش داده و موجب کاهش وزن میشود. از طرفی سرکه از کبد محافظت میکند و نقش مهمی بر عملکرد کبد دارد.
درمان کبد چرب با چای سبز
چای سبز دمنوشی عالی برای تقویت عملکرد کبد به شمار می آید. چای سبز حاوی آنتی اکسیدان هایی است که به کاهش کلسترول کمک کرده و از تجمع بیش از حد چربی در کبد نیز جلوگیری میکند. مصرف چای سبز موجب سمزدایی کبد و سایر اندامهای بدن میشود. برای برطرف کردن علائم کبد چرب میتوانید روزانه از 2 تا 3 فنجان چای سبز استفاده کنید.
درمان کبد چرب با زردچوبه
برای درمان کبد چرب در خانه همچنین میتوانید از زردچوبه استفاده کنید. زردچوبه به حذف چربیهای کبد کمک کرده و کبد را سمزدایی میکند. زردچوبه سرشار از آنتیاکسیدانهاست و برای حفظ عملکرد طبیعی کبد مفید است. یک قاشق چایخوری از آن را می توانید با یک لیوان شیر ترکیب و به صورت روزانه مصرف نمایید.
بهترین داروهای درمان کبد چرب
در حقیقت، هیچ داروی رسمی و تایید شدهای برای درمان کبد چرب وجود ندارد. بیشتر داروهایی که برای درمان کبد چرب استفاده میشوند، به طور غیرمستقیم روی این بیماری تاثیرگذار بوده و به مدیریت بهتر بیماری کمک میکنند.
در بیشتر بیماران پزشک از داروهایی برای درمان فشارخون، کلسترول بالا، دیابت نوع 2 و چاقی استفاده میکند. همچنین بیشتر داروهایی که برای درمان کبد چرب استفاده میشوند، کاملا گیاهی بوده و به سمزدایی کبد و همچنین کاهش چربی کبد کمک میکنند. برای درمان کبد چرب بهتر است تحت نظر متخصص گوارش از داروهای کبد چرب استفاده کنید. داروها فقط بنا به ضرورت علمی و میزان محدود کاربرد دارند که صرفاً باید با تجویر پزشک صورت پذیرد.
رویکرد اصلی درمان کبد چرب، تغییر و اصلاح سبک زندگی است. با اینحال داروهای زیر به عنوان دارو برای کبد چرب کمککننده خواهند بود:
داروهای حساسکننده انسولین
داروهای حساسکننده انسولین شامل پیوگلیتازون و روزیگلیتازون که تیازولیدین دیونها (TZDs) نیز نامیده میشوند، نقش مهمی در کنترل پیشرفت بیماری کبد چرب غیر الکلی به خصوص در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 دارند. افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بیشتر در معرض ابتلا به کبد چرب غیر الکلی هستند. داروهای حساسکننده انسولین با بهبود مصرف هورمون انسولین توسط سلولهای کبد باعث کاهش میزان گلوکز در کبد و در نهایت درمان مقاومت به انسولین ناشی از کبد چرب میشوند.
داروهای کاهنده چربی
داروهای کاهنده چربی همچون استاتینها یا ازتیمیب از طریق مهار کلسترول در درمان کبد چرب موثر هستند. مصرف این دارو برای کبد چرب، باید حتما تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.
پنتوکسی فیلین
داروی پنتوکسی فیلین در جلوگیری از پیشرفت بیماری کبد چرب موثر است، اما مصرف آن عوارضی چون حالت تهوع و استفراغ به همراه دارد.
داروهای مسدودکننده گیرنده آنژیوتانسین
داروهای مسدودکننده گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) شامل تلمیزارتان، لوزارتان و والزارتان نیز در درمان کبد چرب تجویز میشوند. البته مصرف این داروها به دلیل کاهش فشار خون، زیاد توصیه نمیشود.
استروئیدها
کورتیکواستروئیدها تاثیر مهمی در درمان کبد چرب، به خصوص کبد چرب الکلی دارند.
بهترین داروی گیاهی کبد چرب
بیشتر داروهایی که برای درمان کبد چرب استفاده میشوند، کاملا گیاهی بوده و در اغلب موارد با مصرف آنها میتوان مشکل کبد چرب را بهبود بخشید. شرکتهای زیادی برای تولید بهترین داروی کبد چرب بر پایه گیاهان موثر دارویی اقدام نموده اند. بنابراین، تشخیص بهترین داروی کبدی ممکن است کمی دشوار به نظر برسد.
بهترین راه برای انتخاب داروی مناسب، مراجعه به پزشک متخصص است. اما برخی از داروها طی سالهای گذشته بیشترین کاربرد و محبوبیت را برای پاکسازی کبد و رفع مشکل کبد چرب داشتهاند. مکملها و قرصهایی که در ادامه معرفی میشوند، از جمله بهترینهای موجود در داروخانهها هستند که به عنوان بهترین داروهای گیاهی برای کبد چرب میتوانند مورد مصرف قرار گیرند.
قرص لیورگل گل دارو
این قرص با خواص شگفتانگیز خود در 2 دوز مختلف در بازار وجود دارد:
قرص لیورگل 140 میلی گرم گل دارو
این قرص کاملا گیاهی است و از عصاره خشک گیاه خار مریم تهیه شده است. به مجموعه ترکیباتی که در گیاه خار مریم وجود دارد، سیلیمارین گفته میشود. سیلیمارین یک آنتی اکسیدان قوی است که مستقیم عمل کرده و رادیکالهای آزاد سمی را نابود میکند. از این ماده برای درمان بیماری های کبدی استفاده می شود و حتی در کاهش اثرات سمی داروهای ضد سرطان نیز موثر است.
قرص لیورگل 140 میلی گرم گل دارو حاوی 140 میلی گرم سیلیمارین در هر قرص بوده و به افزایش قدرت نوسازی سلولهای کبدی کمک میکند. لیورگل به عنوان آنتی اکسیدان بسیار قوی و شناخته شده موثر در درمان کبد چرب، سیروز کبدی، هپاتیت حاد و مزمن و کاهش دهنده عوارض سمی داروهای ضد سرطان می باشد. این قرص به طور معمول یک عدد 3 نوبت در روز باید مورد استفاده قرار گیرد.
قرص لیورگل 70 میلی گرم گل دارو
در قرص لیورگل 70 میلی گرم گل دارو به جای 140 میلی گرم گیاه خار مریم، 70 میلیگرم از این ماده وجود دارد. بنابراین تنها تفاوت لیورگل ۷۰ و ۱۴۰ با یکدیگر در دوز ترکیبات موجود در آنها است. لیورگل 70 میلیگرم نیز تمامی خواص موجود در لیورگل 140 را دارد اما به جای اینکه در 3 نوبت استفاده از آن در طی یک روز هر بار 1 عدد قرص مورد استفاده قرار بگیرد، 2 عدد قرص باید مصرف شود.
سافت ژل لیورمد فیتومد
سافت ژل لیورمد فیتومد محصولی است که برای بهبود عملکرد کبدی، درمان کبد چرب و بهبود هپاتیت و سیروز کبدی مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول حاوی مواد گیاه خار مریم می باشد که برای درمان اختلالات کبد موثر بوده و در بهبود عملکرد آن مفید است.
کپسول بوستر لیور آرتیمان
کپسول بوستر لیور سلامت گستر آرتیمان، حاوی عصارههای خشک گیاهان خارمریم، کنگرفرنگی و زردچوبه است که استانداردشده بر اساس ۱۲۴ میلیگرم مادهی اثربخش سیلیمارین در هر کپسول میباشد و در کمک به محافظت از کبد در برابر آسیبهای کبدی و بهبود عملکرد کبد کاربرد دارد. کپسول بوستر لیور، دارای خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی قوی است و میتواند در بهبود کبد چرب و کمک به سم زدایی کبد موثر باشد.
قرص سینارکول دینه
عصاره کنگر فرنگی و پودر زرد چوبه، قرص سینارکول دینه را در دسته موثرترین و بهترین داروی کبد چرب قرار میدهند. ترکیبات گیاهی موجود در این محصول خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و در برابر تجمع سموم و چربی از کبد به خوبی محافظت میکنند. قرص سینارکول به تقویت و بهبود عملکرد کبد کمک کرده و یبوست ناشی از اختلالات کبدی را نیز درمان میکند. به واسطه این قرص کلسترول در خون کاهش یافته و به بهبود سوء هاضمه نیز کمک میشود.
قرص لیورکر هلث اید
مکمل لیورکر به حفظ سلامت و عملکرد طبیعی کبد در زنان و مردان کمک می کند.. لیورکر از تجمع و رسوب چربی ها در کبد جلوگیری کرده و آسیب های ناشی از سمیت کبد را بهبود می بخشد. این محصول همچنین مناسب گیاهخواران است و فاقد هرگونه نگه دارنده، رنگ مصنوعی و طعم دهنده می باشد.
قرص هلثی لیور گلدن لایف
این دارو با تنظیم عملکرد کبد، به حفظ سلامت بدن و متابولیسم صحیح کبد در بدن کمک کرده و از آن در برابر سموم محافظت می کند. این مکمل با خاصیت آنتی اکسیدانی قوی در درمان هپاتیت و کبد چرب موثر بوده و به دفع سموم و پاکسازی کبد، حفظ عملکرد طبیعی آن، و بازسازی سلول های کبدی کمک می کند. قرص هلثی لیور تحت لیسانس شرکت وایتکس (گلدن لایف) استرالیا در ایران تولید و بسته بندی میشود.
سافت ژل لیوو بست نوتری بست
سافت ژل لیوو بست نوتری بست یک مکمل غذایی منحصر به فرد است که به طور خاص برای حمایت از عملکرد بهینه کبد و سلامت عمومی بدن طراحی شده است. این محصول حاوی ترکیبات طبیعی و موثر است که میتواند به بهبود عملکرد کبد و سیستم ایمنی بدن کمک کند.
کپسول آماتیور اروند فارمد
کپسول آماتیور اروند فارمد به حفظ سلامت و عملکرد بهتر کبد کمک کرده و محافظت کننده از سلول های کبدی در برابر آسیب اکسیداتیو خواهد بود. این مکمل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد و به بهبودی و جلوگیری از پیشرفت کبد چرب و جبران مواد مغذی و الکترولیت های از دست رفته در افراد الکلی کمک میکند.
بهترین داروی کبد چرب در بارداری
بیماری کبد چرب بارداری (AFLP)، یکی از اشکال بیماری کبد چرب است که زنان باردار را تهدید میکند. توصیه می شود قبل از اقدام برای بارداری، ابتدا کبد خود را از نظر سلامت و ابتلا به کبد چرب بررسی نمایید. در صورتی که مبتلا به کبد چرب هستید، بارداری میتواند منجر به تشدید بیماری شما شود.
همچنین مصرف هر نوع دارو برای کبد چرب در دوران بارداری، سلامت جنین را به خطر خواهد انداخت. بنابراین، زنان مبتلا به کبد چرب، پیش از اقدام به بارداری لازم است با روشهایی مثل مصرف داروهای گیاهی، ورزش، اصلاح تغذیه و سبک زندگی و کاهش وزن، بیماری خود را کنترل نمایند. دوران بارداری، دورانی سخت و بسیار حساس است و همین موضوع، درمان کبد چرب در این دوره را سختتر از حالت عادی میکند.