7 گام کلیدی برای پیشگیری از سرطان
در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به پیشگیری از سرطان:
بین 30-50٪ از کل موارد سرطان قابل پیشگیری است.پیشگیری، مقرون به صرفه ترین استراتژی بلند مدت برای کنترل سرطان می باشد.
سازمانWHO با همکاری کشورهای عضو، سیاست ها و برنامه های ملی را برای افزایش آگاهی و کاهش قرار گرفتن در معرض عوامل خطر سرطان افزایش می دهد، همچنین از اینکه اطلاعات و پشتیبانی مورد نیاز مردم برای کسب سبک زندگی سالم به مردم ارائه می شود اطمینان پیدا میکند.
به منظور تقویت تلاش های ملی برای مقابله با سرطان و سایر بیماری های غیر واگیر ، و برنامه های جهانی سازمان WHO برای پیشگیری و کنترل NCDs 2013-2020 ، یک نقشه راه برای کاهش مرگ و میر زودرس تا سال 2025 از طریق هدف قرار دادن بسیاری از فاکتورهای خطر را ارائه می دهد که شامل موارد زیر میباشد:
1. عدم استفاده از تنباکو یکی از موارد پیشگیری از سرطان
دود تنباکو و قلیان بیش از 7000 ماده شیمیایی دارد ، حداقل 250 ماده مضر شناخته شده و 69 فاکتور عامل سرطان در آن شناخته شده است.
در سراسر جهان ، مصرف دخانیات بزرگترین عامل خطر قابل پیشگیری برای مرگ و میر ناشی از سرطان است ضمن اینکه قادر است سالانه بیش از 8 میلیون نفر را از سرطان و سایر بیماری ها بکشد.
تقریباً 80 درصد از. 1.1 میلیارد فرد سیگاری در جهان ، در کشورهای کم درآمد و متوسط زندگی می کنند.
2. جلوگیری از چاقی ، یکی از راه های پیشگیری از سرطان
اضافه وزن و چاقی با انواع مختلفی از سرطان مانند مری ، روده بزرگ ، سینه ، آندومتر و کلیه در ارتباط است.فعالیت بدنی منظم ، و حفظ وزن متعادل و یک رژیم غذایی سالم، می تواند خطر را کاهش دهد.
توده اضافی بدن مسئول 3.4٪ از سرطان ها میباشد که در سال 2012 ، 110000 مورد سرطان پستان وجود داشت.
3. عدم مصرف الکل یکی از موارد کلیدی برای پیشگیری از سرطان
استفاده از الکل ، یک عامل خطرساز برای بسیاری از انواع سرطان از جمله سرطان دهان ، حلق ، حنجره ، مری ، کبد ، روده بزرگ و سینه است.
خطر سرطان با مصرف الکل افزایش می یابد.در سال 2016 ، سرطان های مرتبط به الکل عامل 400000 مرگ در سراسر جهان میباشد که عمدتا در مردان اتفاق می افتد.
4. جلوگیری از عفونت ها
سرطان عامل عفونت، مانند هپاتيت و ویروس پاپیلومای انسانی HPV ، مسئول 25٪ موارد سرطان در کشورهای با درآمد کم و متوسط است.
واکسن برای ویروس هپاتیت B و برخی از انواع HPV در دسترس است و می تواند به ترتیب خطر سرطان کبد و دهانه رحم را کاهش دهد.
5. دوری از آلودگی محیطی
تخمین زده شده است که آلودگی هوای خارج از منزل در سال 2016 به 4 میلیون و 200 هزار مرگ زودرس منجر شده است که 6 درصد از این موارد مرگ ،ناشی از سرطان ریه است.علاوه بر این ، نزدیک به 4 میلیون نفر به دلیل بیماری ناشی از آلودگی هوای خانگی ناشی از پخت و پز با سوخت جامد و نفت سفید فوت میکنند.
6. مواد سرطان زای شغلی
ثابت شده است عوامل سرطان زای شغلی با سرطان ریه ، مزوتلیوما و سرطان مثانه ارتباط دارند.به عنوان مثال ، Mesothelioma (سرطان پوشش خارجی ریه یا قفسه سینه) تا حد زیادی ناشی از قرار گرفتن در معرض کار در آزبست است.
7. تشعشعات و پیشگیری از سرطان
قرار گرفتن در معرض انواع پرتوهای یونیزان، خطر ابتلا به انواع مختلف بدخیمی از جمله سرطان خون و تعدادی تومور ها را افزایش می دهد.هنگام مواجهه با این مواد در سنین پایین و همچنین تعداد بیشتر میزان مواجهه ، خطرات افزایش می یابد.
اشعه ماورا بنفش و به ویژه اشعه خورشیدی برای انسان سرطان زا است و باعث انواع سرطان پوست ، مانند سرطانBCC ، سرطان SCC و ملانوم می شود.اجتناب از قرار گرفتن در معرض بیش از حد نور خورشید و استفاده از ضد آفتاب مناسب ، از اقدامات پیشگیرانه موثر است.
دستگاه برنزه کننده اشعه ماورا بنفش ، بر پایه ارتباط با سرطان های ملانومای پوستی برای انسان به عنوان بیماری سرطان زا طبقه بندی می شود.
موارد دیگر برای پیشگیری از سرطان شامل گزینه های زیر می باشد:
عدم تحرک بدنی ، رژیم غذایی نامناسب ، چاقی و اضافه وزن.
منبع پیشگیری از سرطان : who.int