سلامتی, مقالات

بیماری نقرس چیست؟ علائم، تشخیص و درمان

بیماری نقرس چیست

بیماری نقرس چیست؟ علائم، تشخیص و درمان

در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به:

آیا ویتامین ها می توانند به درمان نقرس کمک کنند؟

حدود 9 میلیون آمریکایی  تحت تاثیر بیماری نقرس قرار دارند و اولین حملات حدود 50 درصد از مبتلایان به نقرس از انگشت شست پا است. شدت نقرس فرد به فرد متفاوت است ، اما به طور متوسط، افراد مبتلا به نقرس نسبت به افراد بدون نقرس سالانه 4.5 روز کاری را بیشتر از دست می دهند.

اگر اصطلاح «نقرس» را شنیده‌اید یا خود یا نزدیکانتان اخیراً به این بیماری مبتلا شده‌ باشید، ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که نقرس چیست، علائم آن چیست، درمان نقرس چقدر تاثیر گذار است و آیا مکمل‌هایی برای نقرس وجود دارند که به بهبود آن کمک کنند؟

برای آشنایی با استفاده از مکمل های کمک کننده به کنترل نقرس، ادامه ی این مقاله را بخوانید.

بیماری نقرس چیست
بیماری نقرس چیست

بیماری نقرس چیست؟

انواع مختلفی از آرتریت وجود دارد. اما به طور معمول، آرتریت به دو دسته تقسیم می شود: آرتریت التهابی و آرتریت غیر التهابی.

 نقرس یکی از انواع آرتریت های التهابی است. این بیماری ،یک وضعیت دردناک است که باعث درد شدید و تورم در مفاصل می شود. مفاصل آسیب دیده ممکن است در اثر لمس قرمز و داغ شوند. در حالی که معمولاً نقرس در انگشت شست پا دیده می شود،ولی می تواند در سایر مفاصل بدن نیز رخ دهد، از جمله در زانو، پا، انگشتان دست، مچ پا و حتی سایر اندام ها.

نقرس زمانی رخ می دهد که بدن شما اسید اوریک اضافی تولید کند. بدن زمانیکه مواد شیمیایی حاوی ترکیب شیمیایی پورین موجود در نوشیدنی ها و غذاهایی مانند گوشت را تجزیه می کند، اسید اوریک تولید می کند. پس از تجزیه، اسید اوریک از طریق کلیه ها فیلتر شده و به وسیله ی ادرار از بدن خارج می شود. اما گاهی اوقات اسید اوریک بیش از حد تولید می شود و کلیه ها در فیلتر کردن این محصول جانبی مشکل دارند.

در نتیجه، اسید اوریک اضافی ممکن است به کریستال‌های تیز تبدیل شود و برروی انگشت شست پا و سایر مفاصل شما تأثیر بگذارد و باعث ایجاد اپیزودهای حمله و یا تشدید تورم و درد میشود که به آن حملات نقرس گفته می‌شود.

این حملات اغلب در شب و بدون هیچ هشدار قبلی اتفاق می‌افتند.

عوامل خطرناک برای بیماری نقرس چیست؟

هر کسی ممکن است به نقرس مبتلا شود، اما این بیماری در مردان شایع تر از زنان است. زنانی که به نقرس مبتلا می شوند اغلب پس از دوران یائسگی خود هستند. از سوی دیگر، مردان به دلیل سطوح بالای اسید اوریک در بدنشان در سنین پایین‌تر ممکن است دچار آن شوند .

بیماری نقرس چیست
بیماری نقرس چیست

عوامل خاصی وجود دارد که می تواند خطر ابتلا به نقرس را افزایش دهد، از جمله:

چاقی

نارسایی احتقانی قلب

فشار خون بالا

مقاومت به انسولین

سندرم متابولیک

دیابت

کاهش عملکرد کلیه

استفاده از داروهای خاص، از جمله دیورتیک ها

مصرف الکل

مصرف بالای فروکتوز

مصرف بیش از حد مواد حاوی پورین از جمله غذاهایی مانند گوشت قرمز، انواع خاصی از غذاهای دریایی

علاوه بر این، سابقه خانوادگی نقرس و ژنتیک نیز می تواند در افزایش خطر ابتلا به نقرس نقش داشته باشد.

علائم بیماری نقرس چیست؟

نقرس معمولاً با حملات اپیزودیک که باعث درد غیرمنتظره در برخی مفاصل کوچک بدن می شود و معمولاً در طول شب رخ می دهند شناخته میشود. در حالی که حملات نقرس بیشتر در انگشت شست پا اتفاق می‌افتد، سایر مفاصل ممکن است درد شدید و سایر علائم را تجربه کنند، از جمله:

سرخی

سفتی مفصل

تورم

پوست گرم یا داغ یا احساس سوزش در مفصل

این حملات که همانطور که اشاره شد معمولاً  شب ها رخ می دهند) می توانند تا دو هفته ادامه داشته باشند. بین دوره‌ها، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشید. اپیزودها ممکن است به طور مکرر یا به فاصله سالها رخ دهند. نقرس درمان نشده می تواند در فواصل نزدیک تر، به صورت مکرر و شدیدتر عود کند.

تشخیص بیماری نقرس چیست؟

اگر متوجه شروع درد ناگهانی و شدید مفصلی شده اید، باید با پزشک خود صحبت کنید.

نقرس معمولاً تحت نظارت پزشکان متخصص مانند روماتولوژیست ها، تشخیص داده می شود. علائم نقرس غیراختصاصی است و می تواند با سایر بیماری های التهابی اشتباه گرفته شود.

علاوه بر معاینه فیزیکی و ارزیابی علائم، پزشک ممکن است آزمایش‌های خاصی مانند آزمایش خون را انجام دهد که برای اندازه‌گیری میزان اسید اوریک در خون شما استفاده میشود و همچنین آزمایش‌های تصویربرداری از جمله اشعه ایکس، MRI و سونوگرافی در این بیماری برای برای عکسبرداری و بررسی دقیق مفاصل آسیب دیده و کمک به قطعی شدن تشخیص استفاده می‌شود.

آزمایشی که ممکن است برای تشخیص نهایی نقرس از آن استفاده شود آسپیراسیون است که در آن پزشک از یک سوزن برای استخراج مایع از مفصل آسیب دیده استفاده می کند. سپس مایع را زیر میکروسکوپ بررسی می کنند و به دنبال کریستال های اسید اوریک می گردد.

پس از تشخیص صحیح نقرس، پزشک اصلی شما می تواند علائم شما را ردیابی کرده و به شما در مدیریت آنها کمک کند.

درمان بیماری نقرس چیست؟

از درمان دارویی و تاکتیک های خود مدیریتی برای درمان نقرس استفاده می شود. پزشک شما با شما همکاری خواهد کرد تا برنامه ای برای مدیریت موثر علائم خاص شما طراحی کند. این طرح ممکن است شامل موارد زیر باشد:

مدیریت سوزش، قرمزی و … :

 اگر این مشکل را تجربه کنید، پزشک برای مدیریت علائم و کنترل درد با شما همکاری خواهد کرد. پزشک ممکن است برای شما داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) تجویز کند. همچنین داروهایی مانند استروئیدها و کلشی سین ممکن است برای شما تجویز شود.

همچنین خود شما می توانید از طریق تغییرات پیشگیرانه در سبک زندگی خود از علائم جلوگیری کنید. پزشک شما ممکن است تغییرات رژیم غذایی، از جمله مصرف کمتر الکل و کاهش مصرف غذاهای غنی از پورین، مانند گوشت قرمز را به شما توصیه کند. همچنین ممکن است پزشک شما تغییراتی در سبک زندگی مانند کاهش وزن و حذف داروهای ادرارآور از رژیم های درمانی را به شما پیشنهاد دهد.

بیماری نقرس چیست
بیماری نقرس چیست

پیشگیری از بیماری نقرس چیست؟

سطوح بالای اسید اوریک می‌تواند باعث بیماری‌های دیگری مانند توفی (tophi) یا ایجاد رسوبات اسید اوریک سفت شده که در زیر پوست شما ایجاد می‌شوند و یا سنگ کلیه شود. پزشکان ممکن است درمان دارویی پیشگیرانه را به شما توصیه کنند، به خصوص اگر دوره های مکرر و نزدیک به هم حملات نقرسب داشته باشید. این داروها شامل آلوپورینول، پگلوتیکاز و فبوکسوستات هستند.

ملاحظات دیگر در مدیریت نقرس شامل استراتژی های خود مدیریتی است، از جمله:

اجتناب از مواد حساسیت زای غذایی از جمله گلوتن، لبنیات، مواد نگهدارنده، افزودنی ها و ذرت

مصرف غذاهای غنی از آنتی اکسیدان از جمله میوه ها و سبزیجات

افزودن فیبر بیشتر به رژیم غذایی ، از جمله به شکل جو، سیب زمینی، و دانه پسیلیوم

اجتناب از غذاهای فراوری شده، از جمله محصولات شیرین، پاستا و نان باگت

مصرف بیشتر غذاهای غنی از منیزیم و پرهیز از غذاهای غنی از کلسیم

استفاده از روغن زیتون و روغن نارگیل به عنوان جایگزینی برای روغن های آشپزی ناسالم

مصرف 6 تا 8 لیوان آب تصفیه شده در روز

5 روز در هفته هربار به مدت 30 دقیقه ورزش

مصرف بیشتر قهوه برای کمک به کاهش علائم

در حالی که این داروها و استراتژی ها می توانند به مدیریت نقرس کمک کنند، مهم است که توجه داشته باشید که هیچ درمان قطعی برای نقرس وجود ندارد و احتمالاً دوره های مادام العمر را تجربه خواهید کرد.

آیا ویتامین ها می توانند به نقرس کمک کنند؟(بیماری نقرس چیست)

شما باید از مصرف برخی ویتامین ها اجتناب کنید، زیرا می توانند علائم نقرس را افزایش دهند. این ویتامین ها شامل نیاسین و ویتامین A هستند . اما پزشکان ممکن است برخی ویتامین ها را برای بیماران نقرس تجویز کنند، به خصوص اگر کمبودهای تغذیه ای وجود داشته باشند.

برخی از مکمل‌هایی که به رفع کمبودها و کاهش علائم کمک می‌کنند و پزشکان ممکن است برای بیماران مبتلا به نقرس تجویز کنند عبارتند از:

مولتی ویتامین های حاوی ویتامین های  C، E و B کمپلکس و همچنین منیزیم، روی و سلنیوم

اسیدهای چرب امگا 3، معمولا به شکل روغن ماهی

اینوزیتول هگزافسفات یا IP-6

N-استیل سیستئین

ویتامین سی

اسیدوفیلوس

متیل سولفونیل متان یا MSM

یکی دیگر از مواد مغذی محبوب برای کمک به کاهش التهاب و کاهش درد، اسیدهای چرب امگا 6 یا به طور خاص گاما لینولنیک اسید (GLA) است. این اسید را می توان در روغن هایی مانند روغن دانه توت سیاه، روغن گل مغربی و روغن گل گاوزبان یافت. مصرف مکمل گل پامچال یک راه عالی برای افزایش سطح GLA در بدن است.

علاوه بر این مکمل ها، مصرف برخی از گیاهان در صورت ابتلا به نقرس برای شما بی خطر و شاید حتی کمک کننده است. این گیاهان با خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خود به کاهش دردها و تقویت سیستم های ایمنی بدن کمک میکنند. گیاهان محبوب برای مصرف در این زمینه عبارتند از زغال اخته، چای سبز، پنجه شیطان، بروملین و زردچوبه.

قبل از شروع هر نوع ویتامین، مکمل یا رژیم دارویی گیاهی جدید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید و در مورد رژیم غذایی مناسب با آنها صحبت کنید.

منبع: www.webmd.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *