غلبه ی بلغم: چگونه علائم آن را بشناسیم و درمان کنیم؟

غلبه ی بلغم می تواند سبب بروز بیماری های سخت گردد. در این مقاله سعی بر آن شده است تا به صورت مفصل، شرحی دربارهی داروی ضد بلغم ارائه داده شود. ولی پیش از آن شاید بهتر باشد که به توضیحاتی لازم در مورد اینکه اصلاً بلغم چیست، بپردازیم. بنابراین با هدف اینکه هر آنچه که می بایست از بلغم و درمان آن بدانید، در ادامهی این نوشته با ما همراه شوید.
در این مطلب می خوانید
بلغم چیست؟
واژهی بلغم که در زبان انگلیسی Phlegm می باشد، در اصل به معنی خلط است که از رایجترین اصطلاحات به کار رفته در طب سنتی به حساب می آید. برای اینکه با مفهوم بلغم بیشتر آشنا شوید، بهتر است که به امور طبیعیه در این طب بپردازیم.
از آنجایی که ناخوشی، بیماری، رنج و درد جزوی از زندگی آدمی بوده و هست، بنابراین جستجو برای درمان یا کاهش نشانههای این ناگواریها نیز دور از ذهن نیست. بنابراین طب سنتی که ریشه در تجربه و باورهای بومی مردمان دارد و نیز پزشکی مدرن که به گونهای از طب سنتی تأثیر پذیرفته است، در همهی دوران زندگی انسان با او همراه بوده است.
امور طبیعیه از پایهایترین و مهمترین بحث های در پیوند با طب سنتی است. از لحاظ طب سنتی، به وجود آمدن انسان و تعادل بدن وی یا تمام حالتهای جسمی ما و هر آنچه که درون بدن شخص وجود دارد و تغییراتی که صورت می گیرد، به امور طبیعیهی ویژهی آن ربط پیدا می کند. این امور به هفت (۷) جزء یا رکن بستگی دارد که از آنها با عنوان های زیر یاد می شود:
- ارکان.
- امزاج.
- اخلاط.
- اعضاء.
- ارواح.
- قوا.
- افعال.
هر کدام از جزءهای نام برده شده، خود نیز بخشبندی ویژهی خود را دارند. مانند نمونه؛ ارکان که به ۴ مورد یعنی؛ آب، آتش، هوا و خاک بخشبندی شده است و اینها همان تشکیل دهندگان جهان پیرامون و خلقت ما هستند.
و یا مثلاً جزء اخلاط که به ۴ مورد خلط یعنی؛ خللط صفرا (زردی/ زردآب)، خلط دم (خون)، خلط بلغم و خلط سودا بخشبندی شده است که هر کدام از اینها به تناسب با یکدیگر ترکیب شده و اعضاء را به وجود می آورند و باعث کنترل عنصر های ارکان می شوند.
هر یک از اجزاء اخلاط دارای کیفیتی هستند که میزان و نسبت ترکیب آنها در بدن هر شخصی و در اندام های وی، باعث به وجود آمدن یکی از چهار طبع یا مزاج، یعنی؛ سرد، خشک، گرم و تَر می شود و با گفتهای دیگر، چنانچه بین آنها تعادل برقرار نباشد، باعث بروز بیماری در اشخاص می شود. ما در اینجا آنها را بر می شمریم و در ادامه به خط بلغم می پردازیم.
- صفرا: دارای خط خشک و گرم است.
- سودا: دارای خط خشک و سرد است.
- دم: دارای خط گرم و تَر است.
- بلغم: دارای خط سرد و تَر است.
این نظریهها در طب اخلاطی ریشه دارند که همچنین بخشی از فلسفه به حساب می آیند.
طب سنتی رایج در ایران بر پایهی طب اخلاطی است. یعنی چنانچه شخصی از سوخت و ساز بدنی بالایی برخوردار باشد، مزاجش گرم و اگر شخصی رطوبت بدنش بالا باشد، مزاج وی تَر است.
در این میان نیز برخی از اشخاص دارای مزاج سرد و یا خشک و یا معمولاً بیشتر مردم ترکیبی از مزاج های گرم و تَر، گرم و خشک، سرد و تَر و یا سرد و خشک هستند. ناگفته نماند که مزاج شناسی/ طبع شناسی (Temperamentlogy) نوعی تخصص در طب سنتی ایران به حساب می آید.
تعریف بلغم (خلط)
همانگونه که در بالا ذکر شد، بلغم به معنای خلط و یکی از عناصر چهارگانهی اخلاط یا مایعات در بدن می باشد و طبیعت آن سرد و تَر است که تولید بیش از حد آن در بدن (غلبهی بلغم)، باعث به وجود آمدن بیماری های گوناگونی می شود و این می تواند روان و جسم آدم را تحت تأثیر خود قرار دهد.
در تعریف بلغم آمده است که؛
خلط بلغم مایع سفید رنگ و لزجی (مانند؛ کشک و سفیدهی تخم مرغ) است که بیطعم و بیبو می باشد و از غدد لنفاوی (جزوی از سیستم ایمنی بدن هستند و بیشتر در نواحی زیر بغل، گردن، معده و مشغلهی ران وجود دارند) ترشح می شود. خلط بلغم مادهی پایهی مغز و نخاع است و در هر قسمت از بدن که دما افزایش می یابد، به خلط دم (خون) تبدیل شده و در تغذیهی آن عضو تأثیر می گذارد. یکی از بخش هایی که خلط بلغم خون عضو آن شده و به تغذیهی بیشتر آن می پردازد، بافت چربی بدن است.
همچنین ویژگی دیگر این خلط (بلغم) آن است که باعث انعطاف پذیری و ضربه پذیری بدن می شود و مانند دیگر اخلاط برای بدن نیاز و ضروری است.
ذکر این نکته مهم است که میزان بلغم در اشخاص سالم، ۱٪ است، ولی چنانچه تولید آن در بدن بیش از نیاز رخ دهد، مشکلات سلامتی را به همراه خواهد داشت. تولید خلط بلغم برآیندی از گوارش غذا های غلیظِ تَرِ چسبندهی سرد می باشد.
طب سنتی اخلاطی بر این باور است که چنانچه هر یک از اخلاط بدن (بلغم، سودا، دم و صفرا) در یک یا چند عضو و یا کل بدن بیش از نیاز افزایش یافت و باعث ایجاد برخی از مشکلات و اختلال در آن عضو و یا بدن شد، سوء مزاج به وجود می آید که برآیند آن تغییر در فرآیند و کارکرد طبیعی عضو و یا وضعیت عمومی بدن خواهد بود.
در اینجاست که می گویند غلبهی بلغم بر بدن و یا بر اندامی از بدن پیش آمده است که ناشی از سوء مزاج می باشد. و برای درمان یا دفع خلطی، می بایست از راه شناخت مزاج طبیعی در آن عضو یا اندامها پیش برویم.
به نقل از سایت fourtemperaments.com درباره مزاج افراد بلغمی:
The Phlegmatic personality type likes routine and strongly resists change. They need time to adjust when change is recommended, especially sudden change. They avoid conflict (which is why they are so accommodating). The Phlegmatic has difficulty making quick decisions. Other Phlegmatic temperament traits include being practical, concrete, and a traditional thinker. Their stoic expression often hides their true feelings. They can be grudge holders. The Phlegmatic personality can also be patient to the point of paralysis. They are persistent and consistent at whatever they undertake.
شخصیت بلغمی به برنامهها و روالهای منظم علاقهمند است و بهشدت در برابر تغییر مقاومت میکند. این افراد برای تطبیق با تغییرات، بهویژه تغییرات ناگهانی، به زمان نیاز دارند. آنها از درگیری و تضاد اجتناب میکنند (که دلیل انعطافپذیری و پذیرش بالای آنهاست). شخصیت بلغمی در تصمیمگیری سریع با دشواری مواجه است. سایر ویژگیهای مزاج بلغمی شامل عملی بودن، داشتن تفکری ملموس و سنتگرا است. ظاهر آرام و بیاحساس آنها اغلب احساسات واقعیشان را پنهان میکند. این افراد ممکن است کینهتوز باشند. شخصیت بلغمی همچنین میتواند تا حدی صبور باشد که به حالت انفعال برسد. با این حال، آنها در هر کاری که انجام میدهند، پشتکار و ثبات دارند.
عوارض غلبه ی بلغم بر بدن
بر پایهی نظریات متخصصان و کارشناسانِ طب سنتی، محیط، غذاها، میوهها و خوراکیها، آب و هوا و فصلها، ماهها، گردش روز و شب و … همه به گونهای می توانند نقش اثربخشی بر تغییرات مکرر بیوشیمیایی اخلاط (صفرا، سودا، بلغم، دم) شوند و آدمی تابع این تغییرات مزاجی است.
یعنی؛ بلغم به دلیل طبع سرد و تَری که دارد، هممزاج با فصل زمستان است و بیماری هایی همچون؛ سرماخوردگی و … در پیوند با این خلط، بیشتر در فصل زمستان دیده می شوند. و یا اینکه درد مفاصل در کسانی که دچار بلغم هستند، در فصل زمستان شدت بیشتری پیدا می کند. به همین دلیل است که اشخاص بلغمی، زمستان و سرما و رطوبت آن را دوست ندارند.
موضوع | توضیحات |
---|---|
تعریف بلغم | خلط، یکی از چهار اخلاط (صفرا، سودا، دم، بلغم)، طبع سرد و تر، مایع سفید و لزج، ترشح از غدد لنفاوی، ماده پایه مغز و نخاع |
علائم غلبه بلغم | موهای نازک و روشن، پوست سرد و شل، سفیدی زبان، احساس سرما، چاقی شکمی، آبریزش دهان، گوارش ضعیف، خوابآلودگی، درد مفاصل، ضعف مثانه، کمحواسی، بیماریهای سینوزیت، میگرن، سنگ کلیه، ورم پروستات، پارکینسون، نقرس، پیسی، تنگی نفس، تپش قلب، سرفههای زیاد، لکههای قهوهای چشم، تمایل به شیرینیجات، رویای برف و باران |
عوارض غلبه بلغم | سرماخوردگی، درد مفاصل، بیماریهای زمستانی، مشکلات گوارشی، مشکلات روحی و جسمی |
اندامهای تحت تاثیر | چشم (کمبینی)، بینی (مشکل بویایی)، پوست (پیسی)، مثانه (تکرر ادرار)، معده (سردی معده، نفخ)، سر (سردرد، کمحواسی)، مو (ریزش مو)، شش (سرفه، تنگی نفس)، گلو (خلط پشت گلو)، کبد (کبد چرب)، کلیه (سنگ کلیه)، مفاصل (آرتروز) |
مصرف زیاد غذاهای با طبع سرد و مرطوب، باعث افزایش بلغم یا چنانچه ادامهدار باشد، غلبهی بلغم بر بدن خواهد شد. از نظر طب اخلاطی، کسانی که دچار بلغم و طبع سرد و تَر هستند، معمولاً دارای ویژگی های ظاهری، روحی، جسمی و نشانه های زیر می باشند:
- موهای نازک، لَخت، روشن (بور) و سفید شدن زودهنگام آنها.
- ریزش مو و کاهش رشد تارهای مو.
- پوست روشن و سرد.
- پوست شل و آبکی.
- سفید بودن رنگ زبان.
- احساس سرما در بدن.
- چاقی (شکم و پهلوها – اندام گلابی شکل).
- جاری شدن آب از دهان به هنگام خواب.
- گوارش ضعیف و نفخ معده (آروغ زدن، رفلاکس معده و ترش کردن و توقف زیاد غذا در معده).
- کم تشنه شدن.
- ترشی دهان ترشح زیاد بینی.
- بزاق زیاد و چسبنده.
- نیاز به خواب بیشتر و خواب آلودگی.
- سرد بودن دست و پا (فراری بودن از سرما و کولر و علاقهمند بودن به پوشیدن لباس های گرم و بخاری).
- احساس سستی و ضعف.
- درد پا، زانو.
- درد و گرفتگی کمر، گردن و شانهها.
- دردهای استخوانی و عضلانی.
- دندانها و ناخنهای نرم و شکننده.
- ضعف مثانه.
- زیاد بودن دفع ادرار.
- کمحواسی، فراموشی و کندذهنی.
- بیماریهایی همچون؛ سینوزیت، میگرن، سنگ کلیه، ورم پروستات، پارکینسون، نقرس، پیسی.
- تنگی نفس.
- تپش قلب (به ویژه هنگام برخاستن از خواب).
- سرفههای زیاد.
- لکههای قهوهای در چشم.
- پراکندگی عروق کم تا پنهان.
- تمایل به شیرینیجات.
- رویای برف، باران، تگرگ و رودخانه.
راههای درمان غلبه ی بلغم بر بدن
به منظور درمان غلبه بر بلغم، نخستین کار این است که میبایست خود را برای تغییر در سبک زندگی آماده ساخت. به گونهای که بهتر است، پرهیز کردن را سرلوحه قرار داد و از خوردن و آشامیدن مواد غذایی به ویژه در فصل زمستان که باعث افزایش خلط بلغم (سرد و تَر) می شود، خودداری نمود که شامل مواد زیر می باشد:
- آب سرد و به ویژه آب یخ.
- لبنیات (دوغ، ماست، شیر، پنیر و …)
- سرکه، ترشی و شور.
- عدس، سیب زمینی، گوجه فرنگی و قارچ.
- گوشت گاو، گوساله، گوشت سفید (علت: افزایش درد برای رماتیسمیها).
- چای، نسکافه و قهوه.
- میوهای ترش و کال.
- نارنگی، کیوی، خیار پوست گرفته شده و لیمو شیرین.
- کرهی گیاهی، روغن نباتی، برنج.
- سوسیس و کالباس و فست فود.
- نوشابه.
- جو (نان و سوپ جو).
- سوپ و آش های خیلی آبکی و لعابدار که عاری از محتویات غذایی کم (سبزیجات و سردیجات) هستند.
خوراکیها و غذاهای مفید برای غلبه ی بلغم بر بدن
- گوشت گوسفند نر، شتر، بلدرچین، بوقلمون، گنجشک و کبوتر.
- گندم کامل.
- چاشنیهایی مانند؛ دارچین، هل، زنجبیل و دارچین (در حد معمول)، سیر، زیره، زنیان، خردل، زعفران و موسیر، بادرنجبویه، سیاه دانه، آویشن.
- سبزیهایی مانند؛ مرزه، نعنا، تره فرنگی، گشنیز، ریحان، ترخون، جعفری، شوید، شنبلیله و کرفس.
- کلم، گردوی هندی، مارچوبه، هویج، شلغم، کدو حلوایی.
- میوههایی مانند؛ گلابی، سیب، توت، زردآلو، لیموترش، انگور و کشمش و خرما.
- شربت عسل و شربت زعفران.
- عصارهی انگور برای کودکانی که دچار غلبهی بلغم یا سردی در معدهی خود هستند، می تواند سودمند باشد و طبع معده را گرم سازد.
- روغن های زیتون، ارده و کنجد.
- تخم مرغ عسلی.
همانگونه که در بالا ذکر شد کسانی که دچار بلغم هستند، ممکن است که در فصل زمستان علائم آنها شدت پیدا کند. بنابراین در این فصل استفاده از سردیها زیانآور خواهد بود و بهتر است که از سالاد اولیه، سالاد کاهو و ماست بیش از اندازه مصرف نشود، و میبایست با مصلح میل گردد.
مصلح غذاها در طب سنتی، یعنی؛ چاشنی یا چاشنی هایی که به مادهی خوراکی اصلی افزوده می شود تا در کاهش اثرات و شدت کیفیت آن مزاج موثر و سودمند باشد و به جلوگیری از تأثیرات منفی و یا افزایش خواص غذایی یا دارویی آن کمک نماید.
حلیم و انواع آش یا خوراکی های که حاوی گندم و گوشت گوسفند نر هستند، مشکلی برای درمان غلبهی بلغم بر بدن ایجاد نمی کند، ولی چنانچه با گوشت گاو و گوساله پخته یا ترکیب شده باشند، بهتر است که همراه با مصلح خورده شوند.
نوشیدن لبنیات می تواند به غلبهی بلغم منجر شود. ولی می توان برای کاهش اثرات مضر آن مانند نمونه؛ شیر را با مقدار مناسبی از سیاه دانه ترکیب کرد و یا پنیر را به همراه گردو مصرف نمود و همچنین ماست را به همراه نعنا و چند دانه خرما میل کرد.
غذاهایی همچون؛ زرشکپلو با مرغ، سبزیپلو با ماهی و یا حتی ماکارونی نیز باعث افزایش بلغم در بدن می شوند، بنابراین در کنار این غذاها بهتر است که ادویه های مانند؛ فلفل سیاه، زعفران، زنجبیل یا آویشن مصرف شود.
تند تند غذا خوردن و خوابیدن پس از صرف وعدهی غذایی به ویژه ناهار باعث بالا رفتن میزان بلغم در بدن می شود.
بلغم می تواند باعث مشکلات ظاهری و سلامتی همچون؛ سفید شدن موها و نیز رماتیسم در اندامهای تحتانی شود و از عوارض استفادهی بیش از حد از یزدیها امکان دارد که اشخاص را دچار به افزایش وزن و چاقی شکمی، عدم تمرکز کافی جسمی و ذهنی و کندذهنی، کاهش خودباوری و نیز ترس نماید.
غلبهی بلغم بر برخی از اندام های بدن
افزایش بلغم یا غلبهی بلغم در بدن می تواند بر اندام های انسان نیز تأثیر بگذارد و بدانها آسیب برساند که انواع گوناگونی دارد، زیرا می تواند بر یک، چند و یا همهی اعضای بدن تاثیر بگذارد. غلبهی بلغم باعث سردی و عرق سرد زیاد بدن می شود و در نرم و شل شدن پوست بدن، مرطوب شدن کف دست و پاها، افزایش ساعات خواب و ایجاد حس خستگی زودرس، تورم و پف صورت و اندامها، حساسیت به سرما و پنهان بودن رگها موثر است.
بلغم چشم
چنانچه غلبهی بلغم درون چشم تبدیل به بلور شود، باعث کمبینایی، و در صورتی که در بینی افزایش یابد، امکان مشکل در بویایی دور از انتظار نیست و اگر بر پوست اثر بگذارد، ممکن است به بیماری پیسی یا بَرَص (Vitiligo) بی انجامد.
بلغم مثانه
بیاختیاری و تکرر در دفع ادرار می تواند به دلیل غلبهی بلغم و سردی در مثانه پیش آمده باشد که معمولا در اشخاص سالمند و مسن دیده می شود.
بلغم سیستم گوارش و معده
معدهی ما آدمها به منظور گوارش غذا، به حرارت و دما نیاز دارد. حال چنانچه به هر دلیلی این گرمای مناسب ایجاد نشود، گوارش غذا کند می شود و مشکل ضعیف شدن معده پیش خواهد آمد که از آن به نام سردی معده یا بلغم معده یاد می شود. غلبهی بلغم در سیستم گوارش می تواند باعث افزایش اشتها و بزرگی شکم شود. حال چنانچه این سردی در معده صورت گیرد، ممکن است نشانه هایی همچون؛ آروغ، تأخیر در گوارش غذا، نفخ شکم، اسهال، یبوست یا حتی استفراغ پیش آید.
علت بلغم معده می تواند ناشی از پرخوری و سبک زندگی ناسالم، سرعت بالا در غذا خوردن، عدم جویدن ناکافی غذا، عدم فعالیت های بدنی و بیتحرکی، خوردن غذاهایی که دیر هضم می شوند، نوشیدن آب سرد و خوردن یخ و یا غذاهای سرد باشد.
بلغم سر
غلبهی بلغم بر سر، می تواند نشانه های همچون؛ تمرکز و حافظهی پایین، حواس پرتی و سنگینی سر را دارا باشد که در بیشتر مواقع با بوییدن عطر های طبع گرم و یا خوردن غذاهایی که طبع گرمی دارند، بهبود می یابد. نوعی از سردرد نیز یکی از علائم مربوط به آن می باشد که با سردی یا سرما خوردم غذاهایسر بدتر می شود. ممکن است که غلبهی بلغم در نواحی از مغز، باعث بروز بیماری هایی از قبیل؛ سرگیجه، افسردگی، صرع و برخی از بیماری های در پیوند با اعصاب باشد.
بلغم و ریزش مو
ریزش مو یکی از مشکلاتی است که بسیاری از مردم جهان با آن روبرو هستند و می تواند علت و عوامل گوناگونی داشته باشد. ولی غلبهی بلغم ممکن است بر روی مو و انواعی از ریزش آن تاثیر بگذارد که با بلغم غلیظ و بلغم مصالح پیوند دارد. غلبهی بلغم توان این را ممکن است داشته باشد تا باعث سستی در ریشهی مو و برآیند آن نازکی و ریزش مو بشود. مطالعه مقاله جلوگیری از ریزش مو پیشنهاد می شود.
بلغم شُش
ریه یا شُش های انسان ممکن است موثر از غلبهی بلغم را تجربه کنند، و نشانه هایی از جمله؛ سرفه، گرفتگی صدا، تنگی نفس و ایجاد و دفع خلط را داشته باشد. ادامه دار بودن خلط پشت حلق می تواند بر بافت شش آسیب برساند که در مواردی، چنانچه سوء مزاج در شش یا ریه شناخته و برطرف شد، بیماری های مانند؛ آسم و برونشیت نیز به میزان چشمگیری بهبود می یابند.
بلغم گلو
یکی از نشانه های رایج و شایع غلبهی بلغم بر گلو و حلق، هماناخلط پشت گلو است که گاهی به آن نزله نیز می گویند. عوامل گوناگونی همچون؛ نوع تغذیه و سبک زندگی، سلامت روان، اصول صحیح حمام رفتن، بهداشت خواب و ورزش کردن (ورزش کردن در ایجاد و یا درمان خلط پشت گلو) می تواند بر بروز این نوع از خلط بلغم موثر باشد. خلط پشت گلو انواع گوناگون با طعم، بو و غلظت های وجود دارد که حتی ممکن است عللی جدا از غلبهی بلغم را داشته باشند.
بلغم کبد چرب
کبد یکی از اندام های حیاتی انسان به حساب می آید که بررسی و مطالعهی آن می تواند بسیار طولانی و همچنین جالب باشد. ولی این عضو کوشا در بدن با اینکه ممکن است بتواند خود را بازسازی و ترمیم سازد، ولی در برخی از موارد احتمال اینکه سلامتش آسیب ببیند وجود دارد که یکی از آنها چرب شدن کبد است که کبد چرب نامیده می شود.
برخی از نشانه هایی که گویای سلامت کبد است شامل نوع قوام، رنگ و کیفیت ادرار می باشد. سبک زندگی و روش غذا خوردن از جمله؛ زمان و دمای نوشیدن آب، زمان خواب و بیداری، حمام، ورزش و … می تواند بر کبد تأثیر منفی یا مثبت بگذارد. کبد چرب شاید یکی از علل غلبهی بلغم بر این عضو باشد. در مقاله خواص گیاه خار مریم اطلاعات جامع و مفیدی درباره تاثیر این گیاه بر درمان کبد چرب بیان شده است.
بلغم کلیه
غلبهی بلغم بر کلیه ممکن است همراه با نشانه هایی از قبیل؛ عدم سهولت در راست ایستادن، ادرار و مدفوع متمایل به رنگ سفید، احساس سنگینی در پشت لگن و منی سرد باشد. ممکن است بلغم و سردی در کلیه ها منجر به ایجاد سنگ کلیه نیز بشود.
بلغم مفاصل
دردهای مقطعی گوش و نیز عضلات همچون؛ زانودرد، پادرد، و کمردرد ممکن است ناشی از غلبهی بلغم باشد. مقدار بیش از حد از بلغم انباشته شده در مفصلها باعث تورم در این نواحی و بروز آرتروز می گردد. کسالت، خستگی زودرس و بی حالی می تواند از نشانه های این نوع از غلبهی بلغم باشد. خلط پشت گلو به مدت طولانی خود می تواند مشکلات مفصلی ایجاد نماید. به همین دلیل و دلایلی که در بالا برشمردیم، می بایست به درمان نزله یا خلط پشت گلو پرداخته نشود و اجازه ندهیم که این عارضه، بیش از حد طولانی گردد.
بهترین و قویترین داروی ضد بلغم
در درجهی نخست اهمیت باید گفت که؛ علائم و شناسایی اینکه یک یا چند عضو از بدن شما دچار غلبهی بلغم شده است و یا نه، نیاز به شخص متخصص و کارشناس در این زمینه یعنی؛ پزشک متخصص طب سنتی دارد. ایشان با داشتن دانش و آگاهی در مورد انواع بیماریها و عارضه هایی که ممکن است بدن شما را تحت تأثیر منفی بلغم قرار داده باشد، بیشک پرسش های را مطرح خواهد ساخت و پس از آن می تواند محل بروز غلبهی بلغم را مشخص نماید و متناسب با شرایط و مشکل وضعیتی بدن آن شخص، نوع سبک زندگی و دارو ویژهای را توصیه و تجویز نماید که به گونهای شخصی سازی شده است.
داروی منضج بلغم
یکی از داروهایی که در طب سنتی، برای دفع بلغم و یا درمان غلبهی بلغم بر بدن اشخاص تجویز می شود، دارویی به نام منضج بلغم می باشد. این فرآورده حاوی ترکیباتی است تا خلط را آمادهی قوام آوردن نماید و به پختگی برساند و به وسیلهی داروهای مسهل باعث تخلیهی آن می شود. خلط بلغم در طول مدت ۹ روز به پختگی می رسد.
قرص بلغم
داروهای دیگری که بدون نسخهی پزشک در دسترس وجود دارند و در دستهی مکمل های غذایی و تخصصی قرار می گیرند، ضد بلغم یا به عنوان غلبهی بلغم مصرف می شوند و ممکن است به شکل قرص، شربت و پودر فرموله و تولید شده باشند. این مکملها حاوی موادی هستند تا به شما در کمک به دفع سردی و رطوبت از بدن، مشکلات گوارشی، خواب آلودگی، سردی دست و پا و دیگر عارضه های ناشی از غلبهی بلغم کمک نمایند. شما می توانید مکمل های تخصصی ضد بلغم را از داروخانه های پیرامون خود تهیه کنید، ولی ذکر این نکته بسیار مهم است که پیش از خرید یا مصرف، می بایست با پزشک متخصص طب سنتی و یا دکتر داروساز مشورت نمایید.
نحوه و روش مصرف مکمل های تخصصی، هشدارها، عوارض و تداخلات دارویی آنها نیز معمولا می بایست همراه با دفترچهی راهنما ارائه شوند و چنانچه پرسشی در این زمینه داشتید، می توانید با پزشک متخصص طب سنتی و یا دکتر داروساز تماس گرفته و آنها را در میان بگذارید.
3 دیدگاه در “غلبه ی بلغم: چگونه علائم آن را بشناسیم و درمان کنیم؟”
من مدتیه که احساس خستگی، بیحالی، خوابآلودگی زیاد و حتی بعضی وقتا سردی بدن دارم، از طرفی هم حس میکنم اشتها و هضم غذام مثل قبل نیست و نفخ زیادی دارم. شنیدم که اینا میتونه نشونههای غلبهی بلغم باشه. شما که توی این زمینه تجربه دارین، میتونین توضیح بدین که چجوری میتونم مطمئن بشم که مشکل از بلغمه و نه یه چیز دیگه؟
خیلی از دوستام که مشکل بلغم داشتن، میگن که علاوه بر ضعف و بیحالی، دچار درد مفاصل و استخوان هم بودن و این موضوع باعث شده بود که ورزش کردن و فعالیت روزانه براشون سخت بشه. منم مدتیه حس میکنم بدنم انعطافش کم شده و مفاصلم راحتتر از قبل درد میگیره. شما چه داروهای گیاهی یا مواد غذایی رو پیشنهاد میکنین که بتونم از این وضعیت خلاص بشم؟
یکی از نگرانیای من اینه که از وقتی این علائم رو دارم، حس میکنم تمرکز و حافظم هم ضعیف شده و مدام توی فکر و خیال میرم، انگار ذهنم همیشه توی مهگرفتگیه و نمیتونم خوب روی کارام تمرکز کنم. آیا این موضوع هم به غلبهی بلغم مربوط میشه؟ اگه بله، برای تقویت حافظه و تمرکز توی این شرایط، چه راهکاری رو توصیه میکنین که سریعتر جواب بده؟