بهداشتی, مقالات

آیا کراتین باعث ریزش مو می شود؟

آیا کراتین باعث ریزش مو می شود

آیا کراتین باعث ریزش مو می شود؟

در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت داروخانه آنلاین دکتر دانیالی می پردازیم به:

این عارضه ی جانبی بعد از مصرف کراتین ممکن است ، اما حتمی نیست. یک مطالعه ی کیلینیکال ترایال نشان داد که مصرف مکمل های کراتین ، با افزایش DHT (ماده ی آندروژنی که در ریزش مو دخالت دارد) مرتبط کرد اما نتایج این مطالعه در مطالعات دیگر دیده نشد. در این مقاله بررسی خواهیم کرد که آیا کراتین باعث ریزش مو می شود؟

اخیراً یک مطالعه ی کیلینیکال ترایال دوسوکور 6 ماهه انجام شده است تا به ارائه داده های بهتر برای پاسخ به این سؤال کمک کند. پس از انتشار نتایج این مطالعه، حتما آن را با شما به اشتراک میگذاریم.

یک مطالعه در سال 2009 نشان داد که مکمل کراتین ممکن است ریزش مو را بدتر کند. در این مطالعه ی کیلینیکال ترایال ، مردانی که کراتین را به صورت پودر مکمل دریافت کردند، افزایش قابل توجهی در سطح خونی دی هیدروتستوسترون  (DHT) – که یک آندروژن است که در ریزش مو ، به ویژه در آقایان نقش دارد، به وجود می آورد.

از آنجایی که کراتین یکی از معدود مکمل هایی است که به طور قابل اعتمادی در مقالات و منابع علمی ثابت شده است که عملکرد را در ورزش افزایش می دهد، چنین عارضه جانبی ای ، در صورت تایید ، ممکن است کمی نگران کننده به نظر برسد.

آیا کراتین باعث ریزش مو می شود
آیا کراتین باعث ریزش مو می شود

بنابراین، در این مقاله بررسی میکنیم که در حال حاضر چقدر احتمال دارد آیا کراتین باعث ریزش مو می شود؟

چه مکانیزمی سبب ریزش مو میشود ؟

در مردان،مکانیزم ایجاد ریزش مو نسبتاً به خوبی درک شده است. در اثر تعامل دی هیدروتستوسترون با فولیکول‌های مو، ریزش مو اتفاق می افتد شود. اینکه آیا یک مو به دلیل حساسیت به DHT یا دلایل دیگر ، احتمال ریزش کم یا زیادی دارد، به محل رویش مو (در ریزش مو با الگوی مردانه، ابتدا تاج و خط رویش مو نازک می شود) و ژنتیک شما بستگی دارد.

دی هیدروتستوسترون متابولیت تستوسترون است. آنزیمی به نام 5-آلفا ردوکتاز، تستوسترون آزاد  خون (تستوسترونی که به آلبومین سرم یا گلوبولین پیوند دهنده هورمون جنسی( (SHBG) متصل نیست را به DHT تبدیل می کند DHT.

می‌تواند به گیرنده‌های روی فولیکول‌های موی پوست سر متصل شود و به مرور زمان باعث کوچک شدن آن‌ها و توقف تولید مو شود. داروهایی که فعالیت 5 آلفا ردوکتاز را مسدود می کنند، مانند فیناستراید (پروپسیا)، می توانند در جلوگیری از ریزش مو بسیار موثر باشند.

در زنان، فرایند های ریزش مو کمتر شناخته شده است. عوامل ژنتیکی به ریزش مو با الگوی زنانه کمک می‌کنند، اما اهمیت ژن‌های شناسایی‌شده در زنان کمتر از اهمیتی است که توسط ژن‌های شناسایی‌شده در مردان در ریزش مو نقش دارد.

 به طور مشابه، دی هیدروتستوسترون نقش کمتری در ریزش موی زنان دارد. تصور می‌شود که عوامل دیگری مانند سطح استروژن بر ریزش موی زنانه تأثیر بیشتری دارند، اما در اینجا نیز شواهد متناقضی وجود دارد.

به صورت کلی ، با توجه به دانسته ها ، دی هیدروتستوسترون (DHT) و ژنتیک نقش برجسته ای در ریزش مو با الگوی مردانه و نقش کمتری در ریزش مو با الگوی زنانه دارند. عواملی که باعث ریزش موی زنان می شوند نسبت به عواملی که باعث ریزش موی مردان می شوند کمتر شناخته شده اند.

آیا کراتین باعث ریزش مو می شود
آیا کراتین باعث ریزش مو می شود

آیا کراتین باعث ریزش مو می شود؟

تنها یک مطالعه ی کیلینیکال ترایال( RCT) ارتباط بین مکمل کراتین را با افزایش DHT نشان داده است. این مطالعه بر روی 20 بازیکن مرد جوان در ورزش راگبی انجام شد که به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: یک گروه دارونما مصرف کردند، در حالی که گروه دیگر با مصرف دوز بارگیری (25 گرم در روز) به مدت 7 روز و سپس دوز نگهدارنده (5 گرم در روز به مدت 14 روز ) ، مکمل کراتین مونوهیدرات دریافت کردند.

تغییرات تستوسترون بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت، اما DHT در گروه مصرف کننده ی کراتین در روز 7 (به میزان 0.44 نانوگرم در میلی لیتر بالاتر از سطح پایه، بنابراین 56.1٪) و روز 21 (به میزان 0.12 نانوگرم در میلی لیتر بالاتر از سطح پایه، بنابراین 40.8٪) به طور قابل توجهی افزایش یافت.

نکته قابل توجه این است که در این مطالعه ،  25 ماده ی بالقوه ی مختلف که میتواند باعث افزایش دی هیدروتستوسترون شود ، مانند محرک‌ها و استروئیدهای آندروژنی آزمایش شدند و هیچکدام از این مواد در افراد شناسایی نشدند و این احتمال که تغییرات در DHT به دلیل آلاینده های غیرقانونی باشد رد شد.

تا به امروز، این تنها آزمایش کیلینیکال ترایال با نتایج نشان دهنده ی اثرات کراتین بر DHT بوده است.

 با این حال، تعدادی از مطالعات اثرات کراتین را بر تستوسترون آزمایش کرده اند. تنها دو کیلینیکال ترایال با مصرف 20 گرم کراتین در روز طی 6 روز و 7 روز، افزایش قابل توجهی در تستوسترون مشاهده کردند.

 ده مطالعه هیچ اثری از کراتین بر تستوسترون پیدا نکردند. این مطالعات در بازه زمانی بین 6 روز تا 10 هفته بودند و از دوزهای کراتین مونوهیدرات از 3 تا 25 گرم در روز استفاده می کردند. یک آزمایش کیلینیکال ترایال که از کراتین مالات استفاده می‌کرد، تأثیری بر سطح تستوسترون نداشت.

آیا همانطور که در یک مطالعه گزارش شده است، ممکن است کراتین DHT را بدون افزایش تستوسترون افزایش دهد؟ در واقع، بله، حداقل از دو جهت. اولاً، کراتین ممکن است به طور غیر قابل توجهی تستوسترون آزاد را افزایش دهد اما به طور قابل توجهی DHT را افزایش دهد(یعنی افزایش اندک در تستوسترون آزاد، ماده پایه DHT، می تواند منجر به افزایش بسیار بیشتر در DHT شود)
دوم، کراتین ممکن است اثر مستقیم روی عملکرد 5-آلفا ردوکتاز داشته باشد که آنزیمی است که تستوسترون آزاد را به DHT تبدیل می کند. یکی از این فرضیات یا هر دو فرضیه می تواند درست باشد. یا ممکن است دلیل دیگری وجود داشته باشد. شواهد فعلی به سادگی به ما اجازه نمی دهد که نتیجه گیری خاصی انجام دهیم.

آیا کراتین باعث ریزش مو می شود
آیا کراتین باعث ریزش مو می شود

قبل از پایان، لازم است به سه نکته اشاره کنیم.

  • اول، این مطالعات همه در مردان جوان سالم و همه به جز یک مورد در ورزشکاران یا سایر افراد آموزش دیده انجام شده اند.
  • دوم، در یک مطالعه که DHT را مورد بررسی قرار داد و افزایش سطح خونی آن را نشان داد، DHT در محدوده طبیعی باقی ماند. بنابراین حتی اگر کراتین DHT را افزایش دهد، باز هم ممکن است باعث ریزش مو ، بیشتر از آنچه در صورت عدم استفاده از کراتین اتفاق می افتد نشود
  • سوم از همه مهم تر اینکه تأثیر مکمل کراتین بر ریزش مو به طور مستقیم مورد مطالعه قرار نگرفته است، بنابراین در حال حاضر تنها میتوانیم حدس هایی براساس شواهد و مکانیزم های فارماکولوژیک ممکن ، داشته باشیم

نتیجه گیری (آیا کراتین باعث ریزش مو می شود؟) :

تا این لحظه، فقط یک مطالعه ارتباط کراتین-DHT را بررسی کرده است (و البته فقط در مردان) اما مطالعات دیگر نشان داده اند که کراتین بر سطح تستوسترون تأثیر نمی گذارد، و از آنجایی که DHT متابولیت تستوسترون است، تردیدهایی وجود دارد که کراتین واقعاً DHT را افزایش می دهد یا خیر.

اگر کراتین سبب افزایش دی هیدروتستوسترون باشد، بله، می تواند به ریزش مو کمک کند. با این حال، به خاطر داشته باشید که DHT تنها یکی از عوامل متعددی است که به ریزش مو کمک می کند. افزایش سطح DHT در خون شما فاکتور حتمی برای ریزش موهای شما نیست. تا به امروز، هیچ مطالعه ای به طور مستقیم اثرات کراتین را بر ریزش مو بررسی نکرده است.

منبع: examine.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *