علت سرفه های کودکان
علت سرفه های کودکان
در این مقاله از سری مقالات آموزشی مادر و کودک سایت داروخانه آنلاین دکتر دانیالی می پردازیم به :
سرفه واکنشی مهم و حیاتی که به باز کردن راه های هوایی و تمیز کردن ان از آلوده گی های احتمالی کمک می کند . راه های هوایی شامل نای و برونش ها هستند ، لوله هایی که هوا را به ریه ها می رسانند .
سرفه کردن همچنین واکنشی است که کمک می کند مواد مضر با نفس کشیدن وارد سیستم تنفسی انسان نشود . طبیعی است که بچه ها هر از گاهی سرفه کنند ولی در برخی شرایط اگر مداوم باشد ممکن است نشانه ای از بیماری باشید . سرفه ای ، سرفه ی خشک نامیده می شود که همراه با موکوس یا خلط نباشد .
اگر همراه موکوس باشد ، سرفه ی خلط دار یا مرطوب نامیده می شود . صدای سرفه کردن بچه ها می تواند مشخص باشد که این سرفه ها خشک است یا خلط دار .
برخی سرفه ها زیاد اذیت کننده نیست ولی شاید در برخی موارد شدید باشد و نیاز به درمان زیر نظر پزشک یا داروساز دارد . سرفه های شدید ( چه خشک چه خلط دار) ممکن است نفس کشیدن را سخت کند و مشکل ساز شود مخصوصا در کودکان.
علت سرفه های کودکان به صورت مداوم چیست ؟
در کودکان سرفه ها ممکن است علت های گوناگونی داشته باشد :
1 : عوامل میکروبی ( باکتری ، ویروس ، .. ) در سیستم تنفسی . معمولا سرماخوردگی علت اصلی سرفه های مداوم است . علت دیگر ممکن است ابتلا به کرونا باشد که از عوارض معمول و ناخوشایند آن سرفه های مزمن است .
2 : وجود جسم خارجی در راه های هوایی .
3 : آسم . این بیماری اولین مشکلی که ایجاد می کند اختلال در تنفس است ( سرفه های مداوم و تنگی نفس ) .
4 : بیماری های دیگری که سیستم تنفس را درگیر می کند که ممکن است ارثی باشد و کودکان از بدو تولد درگیر این بیماری ها هستند .
5 : بچه ها به سادگی می توان گفت عادت به سرفه کردن پیدا می کنند ! این نوع سرفه زمانی است که بچه ها وقتی خواب هستند سرفه نمی کنند .
چه زمانی انجام آزمایش برای کودکان توسط پزشک تشخیص داده می شود ؟
اگر این سرفه ها قطع نشد و ادامه پیدا کرد ( چه خشک و چه خلط دار ) پزشک ممکن است از دیگر علائم کودک از شما سوال بپرسد . ممکن است پزشک از شما بخواهد آزمایش هایی انجام دهید ، بر اساس سن کودک و دیگر علادم مشاهده شده .
آزمایش های مختلفی وجود دارد که که ممکن است پزشک تجویز کند تا علت سرفه های کودکان را بفهمد :
1: اشعه ایکس قفسه سینه(علت سرفه های کودکان)
2: ازمایش خون
برای چک کردن عوامل میکروبی یا استفاده از پنبه برای چک کردن وجود عفونت در مخاط بینی یا گوش کودک .
3: تست تنفس(علت سرفه های کودکان)
تست های تنفسی شامل نفس کشیدن های محکم ( فشار تنسی بالا ، البته تا جایی که کودک اذیت نشود ) در لوله های متصل به دستگاه های مخصوص . انجام این ازمایش به پزشک کمک می کند که تشخیص دهد دستگاه تنفسی کودک چه قدر خوب کار می کند . بیشتر کودکان بالای 6 سال می توانند به راحتی این تست را انجام دهند .
4 : برونکوسکوپی(علت سرفه های کودکان)
این آزمایش شامل پروسه ای هست که از لوله ای نازک که دوربینی به یک سر آن متصل است ، استفاده می شود تا پزشک بتواند راه های تنفسی کودک را به خوبی مشاهده و چک نماید . در طول انجام این ازمایش ، اگر وجود جسم خارجی باعث این سرفه های مداوم کودک شده باشد ، به راحتی این جسم از دستگاه تنفسی خارج می شود .
راه کارهای درمانی که بتوانیم به کودکمان در خانه کمک کنیم سرفه های کمتری داشته باشد یا علائم آزاردهنده ی ناشی از آن را کم کنیم چیست ؟
کودک را تشویق کنید مصرف مایعات خود را افزایش دهد . نوشیدنی های گرم مانند سوپ یا چای یا دم نوش های گیاهی می تواند کمک کننده باشد ( البته نوشیدنی های مناسب سن کودک ) .
اگر کودکتان بالاتر از 1 سال دارد ، یک قاشق چای خوری از عسل می تواند گلو را نرم کند و سرفه را کاهش دهد . به یاد داشته باشید برای کودکان زیر 1 سال استفاده از عسل ایمن نیست .
اگر کودکتان بالاتر از 4 سال سن دارد استفاده از آبنبات سرد یا قرص های مکیدنی ( طعم های مختلفی از آن موجود است ) می تواند در کاهش سرفه بسیار موثر باشد .
در اتاق خواب کودکتان دستگاه های بخور سرد استفاده کنید ، مخصوصا در طول شب . این کار باعث می شود در طول شب سرفه های کمتری داشته باشد .
کودکتان را به دور از دود ( سیگار ، ماشین ،.. ) نگه دارید ، زیرا عاملی بسیار محرک برای سرفه است ، مخصوصا در کودکان .
اگر سرفه ی کودکتان به علت التهاب گلو است ، می توانید از بخار گرم استفاده کنید . به این شکل که با کودکتان در حمام بنشینید و دوش اب گرم را باز کنید . کودکتان را تشویق کنید که نفس عمیق ( دم و باز دم طولانی ) بکشید و این کار را برای هر مدت زمانی که کودکتان راحت است و اذیت نمی شود ادامه دهید ( 10 تا 15 دقیقه در روز کافی است ) . اگر در فصل سرد از سال نیستید ، گردش های روزانه در هوای ازاد بسیار مفید خواهد بود .
باید بدانید کارهایی هست که نباید انجام دهید :
برای درمان سرفه کودکتان و علت سرفه های کودکان ، هنگام مصرف داروهای بدون نسخه از داروخانه ( قرص ، شربت ، ساشه ..) حتما سن کودکتان را به داروساز اعلام کنید تا داروی مناسب سن کودک به شما تحویل داده شود . برخی از داروهای بدون نسخه ای که برای درمان سرفه مجود دارد ، باید در رده ی سنی خاص مورد استفاده قرار گیرند ( مخصوصا اگر کودکتان زیر 6 سال سن دارد ) .
هیچ وقت از آسپیرین برای درمان سرفه یا سرماخوردگی در کودکان استفاده نکنید . استفاده از آسپیرین در کودکان باعث واکنش خطرناکی به نام سندروم ری می شود که می تواند کشنده باشد .
علت سرفه های کودکان و درمان سرفه کودکان
درمان این سرفه های مداوم به این بستگی دارد که علت سرفه های کودکان چه چیزی باشد . به طور مثال :
1 : اگر عامل این سرفه ها وجود عوامل میکروبی مانند باکتری باشد ، پزشک آن را با آنتی بیوتیک های خوراکی یا تزریقی ( بسته به تشخیص پزشک ) به راحتی درمان می کند ( طول مدت زمان مصرف دارو ، نوع انتی بیوتیک ، دوز آن و بقیه موارد فقط توسط پزشک قابل تشخیص است ) .
در برخی موارد مانند ابتلا به کرونا ، عفونت های ویروسی ، یا برخی سرماخوردگی های معمول ، شاید اصلا پزشک نیازی به مصرف آنتی بیوتیک را توصیه نکند و درمان های روتین سرماخورده گی مانند استامینوفن ، بروفن ، آنتی هیستامین ها ، داروهای گیاهی ضد سرفه ( شربت ، قرص ، قطره ، .. ) مناسب کودکتان را در پیش گیرد .
باید بدانید از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها برای درمان کودکتان جدا پرهیز نمایید ، اگر داروی اشتباه مصرف کنید فقط مقاومت کودکتان در برابر دارو را بیشتر می کنید ، سیستم ایمنی بدن کودک را تضعیف می کنید و ضرر مصرف نا به جا از این داروها که به نام عامیانه چرک خشک کن بین عموم مردم رایج است نتیجه ای جز ضرر و زیان برای کودکتان و بقیه افراد جامعه به دنبال نخواهد داشت : مقاوم شدن باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک های موجود ، باعث طولانی تر شدن دوره درمان ، عفونت های مزمن و کاهش اثردهی آنتی بیوتیک ها خواهد شد .
از این گذشته ، آنتی بیوتیک ها یا همان چرک خشک کن فقط برای درمان باکتری است ، شاید عامل سرفه های مزمن کودک شما ویروس باشد و مصرف انتی بیوتیک جز زیان برای فرزندتان چیز دیگری به دنبال نداشته باش.
فقط به این دلیل که از دیگران اسمی از چرک خشک کن شنیده اید یا قبلا استفاده کردید و موثر بوده و الان دوباره کودکتان به همان وضعیت دچار شده است از داروخانه ها درخواست آنتی بیوتیک بدون تجویز پزشک ننمایید . تمامی این اسیب ها فقط به سادگی با مراجعه به پزشک قابل پیش گیری است .
نکته ی دیگر در مورد استفاده از آنتی بیوتیک ها این است که : حتما سر ساعت و تا تعداد آخر مصرف شوند . گاهی اوقات دیده می شود که با مصرف چند دوز از این داروها ، علائم اولیه از بین می رود یا کاهش می یابد و والدین گمان می کنند که کودک درمان شده و باکتری از بین رفته و دوره درمان را کامل نمی کنند . باز هم اولین پیامد این کار : مقاومت باکتری عامل بیماری در برابر آنتی بیوتیک تجویز شده است . بقیه موارد و زیان های بعدی در متن بالا توضیح داده شد .
لطفا حتما این موارد را به یاد داشته باشید و خطر مقاومت باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک های موجود را جدی بگیرید .
1 : آسم : درمان آن استفاده از داروهایی است که هم در زمان حمله ی آسم استفاده می شود و هم داروهایی است که از وقوع حمله های آسم پیشگیری می کند .
2 : وجود جسم خارجی در دستگاه تنفس : با انجام برونوسکوپی که توضیح داده شد ، مشکل به راحتی حل می شود .
3 : سرفه های مزمن بعد از ابتلا به کرونا : پزشک بعد از انجام معاینه فیزیکی ، مطلع شدن از سابقه ی داروهای مصرف شده و علائم زمان حال کودکتان ، روش های مختلفی را برای از بین بردن یا کاهش تعداد این سرفه ها ، چه خشک و چه خلط دار ، تجویز می کند .
به یاد داشته باشید : تشخیص این داروها فقط با پزشک است ، نه بر اساس تجربه های شما از درمان های انجام شده در گذشته برای کودکتان .
چه زمانی برای این سرفه ها به پزشک مراجعه کنید ؟
اگر نوزادتان کمتر از 4 ماه سن دارد .
اگر در نتیجه ی سرفه های مداوم ، به سختی نفس می کشد ، سرفه های خشک یا خلط دار همراه با صداهایی مانند خس خس سینه ، تعداد تنفس بیشتر از حد طبیعی هست ( تند تند نفس می کشد ) .
اگر تکه ای غذا یا هر چیز دیگری در گلوی کودکتان گیر کرد و با سرفه از دهان خارج شد ، اما در روزهای آینده سرفه ها قطع نشد و ادامه پیدا کرد .
اگر کودکتان سرفه هایی حاوی خون یا موکوز زرد یا سبز رنگ داشت .
اگر نوشیدن مایعات برای کودکتان سخت است و در مقابل آن مقاومت می کند .
اگر تب و لرز و بدن درد دارد یا هر علائم دیگری در رفتارش ( به خاطر این سرفه های مداوم ) مشاهده می کنید .
اگر این سرفه های مداوم باعث می شود فرزندان استفراغ کند .
اگر این سرفه ها بیشتر از 2 هفته زمان ببرد و بهبودی مشاهده نکنید .
منبع: www.wolterskluwer.com