فواید مکمل اینوزیتول؛ مزایا، دوزهای توصیه شده و عوارض جانبی احتمالی

فواید مکمل اینوزیتول
دسته بندی : -
نوشته شده توسط : دکتر محمدرضا کیافر

فواید مکمل اینوزیتول؛ مزایا، دوزهای توصیه شده و عوارض جانبی احتمالی

در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به :

اینوزیتول، که گاهی اوقات به عنوان ویتامین B8 شناخته می شود، به طور طبیعی در غذاهایی مانند میوه ها، لوبیا، غلات و آجیل وجود دارد. همچنین بدن انسان می تواند اینوزیتول را از کربوهیدرات هایی که می خوریم تولید کند.

با این حال، تحقیقات نشان می دهند که اینوزیتول بیشتری که در قالب مکمل ها میتوانیم مصرف کنیم، میتواند مزایای متعددی برای سلامتی ما داشته باشد.

این مقاله نگاهی دقیق به فواید مکمل اینوزیتول، دوزهای توصیه شده و عوارض جانبی احتمالی مکمل های اینوزیتول دارد.

اینوزیتول چیست؟

اگرچه این ماده بین عموم مردم به عنوان ویتامین B8 شناخته می شود، اما به هیچ وجه یک ویتامین نیست، بلکه نوعی قند با چندین عملکرد مهم فیزیولوژیک در بدن است.

اینوزیتول به عنوان یکی از اجزای اصلی غشای سلولی، نقش ساختاری مهمی در بدن انسان ایفا می کند .
همچنین این ماده بر عملکرد انسولین (هورمونی که برای کنترل قند خون ضروری است) تأثیر می گذارد. علاوه بر این، این ماده بر عملکرد پیام رسان های شیمیایی مغز انسان مانند سروتونین و دوپامین تأثیر گذار است.

تخمین زده شده است که یک رژیم غذایی معمولی حاوی حدود 1 گرم اینوزیتول در روز است. منابع غنی از اینوزیتول شامل موادی مانند غلات، لوبیا، آجیل و میوه ها و سبزیجات تازه هستند .
با این حال، دوزهای داروهای مکمل اینوزیتول اغلب بالاتر است. محققان فواید دوزهای مصرفی تا 18 گرم در روز ( با نتایج امیدوارکننده و عوارض جانبی کم) را مطالعه کرده اند.

فواید مکمل اینوزیتول : اینوزیتول ممکن است مزایایی برای سلامت روان داشته باشد

اینوزیتول به تعادل مواد شیمیایی مهم در مغز شما از جمله موادی که بر خلق و خوی شما تأثیر می گذارند، مانند سروتونین و دوپامین کمک میکند.

جالب اینجاست که محققان دریافته اند که برخی از افراد مبتلا به افسردگی، اضطراب و اختلالات وسواس اجباری در مغز خود سطوح پایین تری از اینوزیتول دارند.

اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، مطالعات متعدد نشان می دهد که اینوزیتول پتانسیل این را دارد که یک درمان جایگزین برای مشکلات سلامت روان باشد. همچنین به نظر می رسد که این ماده عوارض جانبی بسیار کمتری نسبت به داروهای طب سنتی دارد.

فواید مکمل اینوزیتول : اختلال هراس

در حالی که تحقیقات در این زمینه هنوز محدود است، مکمل های اینوزیتول ممکن است برای درمان اختلال پانیک یا همان هراس که یک شکل شدید از اضطراب است مفید باشد.

افراد مبتلا به اختلال پانیک حملات پانیک مکرر را تجربه می کنند که در واقع احساس ناگهانی ترس شدید است. این اختلال علائمی مانند ضربان قلب سریع، تنگی نفس، سرگیجه، تعریق و احساس گزگز یا بی حسی در دست ها ایجاد میکند.

فواید مکمل اینوزیتول
اینوزیتول

در یک مطالعه، 20 فرد مبتلا به اختلال هراس هر روز به مدت 1 ماه یک مکمل 18 گرمی اینوزیتول یا گروهی دیگر یک داروی رایج اضطراب مصرف کردند. کسانی که از این ماده مصرف کردند، در مقایسه با افرادی که از داروهای اضطراب استفاده کردند، در هفته حملات هراس کمتری داشتند

به طور مشابه، در یک مطالعه 4 هفته ای، افراد با مصرف 12 گرم این ماده در روز، حملات هراس کمتر و با شدت کمتری را تجربه کردند .

فواید مکمل اینوزیتول : افسردگی

احتمال داده میشود که اینوزیتول میتواند علائم افسردگی را بهبود ببخشد.

به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داده است که مصرف روزانه ی 12 گرم مکمل اینوزیتول مدت 4 هفته علائم را در افراد مبتلا به افسردگی بهبود می بخشد .اما مطالعات بعدی نتوانستند هیچ مزیت قابل توجهی را نشان دهد

به طور کلی میتوان گفت، هنوز شواهد کافی وجود ندارد که بگوییم آیا این ماده تأثیر واقعی بر افسردگی دارد یا خیر.

فواید مکمل اینوزیتول : اختلال دو قطبی

مانند سایر شرایط سلامت روان، تحقیقات در مورد اثرات اینوزیتول و اختلال دوقطبی بسیار اندک است. با این حال، نتایج مطالعات اولیه امیدوارکننده به نظر می رسد.

به عنوان مثال، یک مطالعه کوچک روی کودکان مبتلا به اختلالات دوقطبی نشان داد که با مصرف ترکیبی از 3 گرم از امگا 3 و حداکثر 2 گرم اینوزیتول به صورت روزانه و به مدت 12 هفته، علائم شیدایی و افسردگی کاهش می یابد.

علاوه بر این، مطالعات نشان می دهد که مصرف روزانه 3 تا 6 گرم اینوزیتول ممکن است به کاهش علائم پسوریازیس ناشی از مصرف لیتیوم که یک داروی رایج برای درمان اختلال دوقطبی است کمک کند.

فواید مکمل اینوزیتول
اینوزیتول

فواید مکمل اینوزیتول : ممکن است علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک را بهبود بخشد

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) وضعیتی است که باعث عدم تعادل هورمونی در زنان می شود که ممکن است منجر به پریودهای نامنظم و در نهایت ناباروری شود. افزایش وزن، قند خون بالا و سطوح نامطلوب کلسترول و تری گلیسیرید نیز از موارد بالابرنده ی ریسک برای PCOS هستند.

مکمل های اینوزیتول میتوانند علائم PCOS را بهبود بخشد به خصوص هنگامی که با اسید فولیک ترکیب شود.

به عنوان مثال، مطالعات بالینی نشان می دهد که مصرف دوزهای روزانه از این ماده و اسید فولیک ممکن است به کاهش سطح تری گلیسیرید در خون کمک کند. آنها همچنین ممکن است عملکرد انسولین را بهبود بخشند و فشار خون را در افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک کاهش دهند.

علاوه بر این، تحقیقات اولیه نشان داد که ترکیب اینوزیتول و اسید فولیک ممکن است باعث افزایش تخمک گذاری در زنان مبتلا به مشکلات باروری ناشی از PCOS شود .

در یک مطالعه، مصرف روزانه 4 گرم اینوزیتول و 400 میکروگرم اسید فولیک به مدت 3 ماه باعث تخمک گذاری در 62 درصد از زنان تحت درمان شد.

فواید مکمل اینوزیتول

فواید مکمل اینوزیتول : ممکن است به کنترل عوامل پیش زمینه ای سندرم متابولیک کمک کند

مطالعات بالینی نشان می دهد که مکمل های اینوزیتول ممکن است برای مبتلایان به سندرم متابولیک مفید باشد

سندرم متابولیک گروهی از عوامل است که خطر ابتلا به بیماری های مزمن از جمله بیماری قلبی و دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.

به طور خاص، پنج بیماری با سندرم متابولیک مرتبط است:

  • چربی اضافی در ناحیه شکم
  • سطوح بالای تری گلیسیرید در خون
  • سطوح پایین کلسترول HDL یا “کلسترول خوب”.
  • فشار خون بالا
  • قند خون بالا

در یک مطالعه بالینی یک ساله بر روی 80 زن مبتلا به سندرم متابولیک، مصرف 2 گرم اینوزیتول دو بار در روز به طور متوسط باعث 34٪ کاهش سطح تری گلیسیرید خون ​​و 22٪ کاهش سطح کلسترول تام شد. بهبود در فشار خون و قند خون نیز بر روی این بیماران مشاهده شد

به طور شگفت انگیزی، 20 درصد از زنانی که مکمل های اینوزیتول مصرف می کردند، تا پایان مطالعه، دیگر معیارهای سندرم متابولیک را نداشتند.

فواید مکمل اینوزیتول : ممکن است از دیابت در دوران بارداری جلوگیری کند

برخی از زنان در دوران بارداری قند خون بالا را تجربه می کنند. این وضعیت دیابت حاملگی (GDM) نامیده می شود و هر ساله تا 10٪ از زنان باردار در ایالات متحده آمریکا را درگیر میکند.
در مطالعات حیوانی ثابت شده است که این ماده به طور مستقیم روی عملکرد انسولین (هورمونی که سطح قند خون را تنظیم می کند) اثرگذار است

فقط تعداد محدودی از مطالعات در مورد مکمل اینوزیتول و GDM در انسان موجود است. با این حال، برخی پیشنهاد می کنند که ترکیبی از 4 گرم میواینوزیتول و 400 میکروگرم اسید فولیک ممکن است در پیشگیری از GDM مفید باشد که در طول بارداری باید به صورت روزانه مصرف شود.
با این حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، زیرا بعضی مطالعات اثرات مشابهی را نشان نداده اند.

فواید مکمل اینوزیتول
اینوزیتول

سایر مزایای بالقوه و فواید مکمل اینوزیتول :

اینوزیتول به عنوان یک گزینه درمانی بالقوه برای بسیاری از بیماری ها مورد مطالعه قرار گرفته است.

علاوه بر موارد ذکر شده، تحقیقات نشان می دهد که این ماده ممکن است در شرایط زیر نیز مفید باشد:

  • سندرم دیسترس تنفسی: در نوزادان نارس، این ماده میتواند برای درمان مشکلات تنفسی ریه های توسعه نیافته کمک کننده باشد
  • دیابت نوع 2: یک مطالعه اولیه نشان می دهد که مصرف روزانه اینوزیتول و اسید فولیک به مدت 6 ماه ممکن است به کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمک کند .
  • اختلال وسواس اجباری (OCD): یک مطالعه نشان می دهد که مصرف 18 گرم این ماده روزانه به مدت 6 هفته ممکن است علائم OCD را کاهش دهد.

عوارض جانبی :

به نظر می رسد مکمل های اینوزیتول توسط اکثر افراد به خوبی تحمل می شود.
با این حال، عوارض جانبی خفیف با دوزهای 12 گرم در روز یا بیشتر گزارش شده است. اینها عبارتند از حالت تهوع، گاز، مشکل در خواب، سردرد، سرگیجه و خستگی.

در مطالعات گوناگون ، روزانه تا 4 گرم اینوزیتول توسط زنان باردار بدون دیدن کوچک ترین عارضه جانبی مصرف شده است، اگرچه تحقیقات بیشتری در مورد جمعیت زنان باردار مورد نیاز است .

همچنین مطالعات کافی برای تایید ایمنی مکمل ها در دوران شیردهی وجود ندارد. با این حال، به نظر می رسد شیر مادر به طور طبیعی غنی از اینوزیتول است.

علاوه بر این، مشخص نیست که آیا مکمل های اینوزیتول برای استفاده طولانی مدت بی خطر هستند یا خیر. در بیشتر مطالعات، مکمل های این ترکیب فقط برای یک سال یا کمتر مصرف می شد.
مانند هر مکمل دیگری، قبل از مصرف آن با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.


منبع : www.healthline.com

درباره دکتر محمدرضا کیافر
دکتر محمدرضا کیافر فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شیراز شماره نظام پزشکی : د-28169 مسئول فنی داروخانه ی دکتر دانیالی محقق فارماسیوتیکس – بالینی