سلامتی, مقالات

آیا مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته بی خطر است؟

مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته

آیا مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته بی خطر است؟

حتما برای شما نیز پیش آمده است که در مواقعی که درد دارید، به کابینت های دارویی خود می رویم تا ببینیم چه گزینه هایی برای تسکین درد خود می توانیم انتخاب کنیم. گاهی اوقات دارویی که ما نیاز داریم وجود دارد  اما تاریخ مصرف آن تمام شده است.

و یکی از سوالاتی که ما را درگیر میکند این است که آیا مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته بی خطر است یا خیر؟

این مشکلی است که اکثر ما حداقل یکبار با آن مواجه بوده‌ایم، بنابراین این سوال پیش می‌آید:
 تاریخ انقضای داروهای بدون نسخه و نسخه‌ای واقعاً به چه معناست و آیا مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته بی‌خطر است؟ در چه پروسه ای تصمیم گرفته شده که داروی میگرن شما ، مثلاً دو سال پس از تاریخ انقضا قابل مصرف نیست؟

مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته
مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته

هدف از درج تاریخ انقضا چیست؟

تاریخ انقضا در واقع نشان دهنده تاریخی است که در آن سازنده هنوز می تواند ، قدرت و ایمنی کامل دارو را تضمین کند.

قدرت کامل دارو  به قدرت یک دارو در دوز خاصی اشاره دارد که دارو را همچنان در مورد درمانی آن، تاثیر گذار میکند.

بنابراین، با پیش رفتن زمان، دارو در نهایت قدرت کمتری پیدا می‌کند که به این معنی است که دارو بعد از تاریخ انقضا اثر کمتری خواهد داشت.

این موضوع به خصوص در زمانی که از یک رقیق‌کننده خون مانند وارفارین برای جلوگیری از لخته شدن خون یا یک داروی ضد تشنج مانند دیلانتین یا فنوباربیتال استفاده می‌کنید، مهم است که مطمئن شوید این دارو دارای قدرت کامل برای کمک به جلوگیری از بیماری است و اثر آن کمتر نشده است.

بنابراین، آیا می توانید داروهای تاریخ مصرف گذشته را مصرف کنید؟

مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته: از فوریه سال 2021، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) به دلیل احتمال تغییرات شیمیایی یا رشد باکتری (در برخی داروها) که می تواند بر ایمنی داروها تأثیر بگذارد، توصیه کرده است که افراد از داروهای تاریخ مصرف گذشته استفاده نکنند.

برای مثال انسولین و نیتروگلیسیرین [که برای درمان درد قفسه سینه استفاده می شود] به سرعت قدرت خود را از دست می دهند و بنابراین نباید از تاریخ انقضای گذشته استفاده کرد.

همچنین برخی از داروهای تاریخ مصرف گذشته در صورت مصرف، ممکن است سلامت شما را تهدید کند. آنتی بیوتیک ها در صورت ضعیف شدن می توانند عفونت ها را درمان کنند و منجر به بیماری های جدی تر و مقاومت آنتی بیوتیکی شوند. همچنین دارویی مثل تتراسایکلین در صورتی که از محصول تاریخ گذشته استفاده شود،به دلیل ایجاد متابولیت تاریخ گذشته، عوارض شدید کلیوی ایجاد میکند.

FDA همچنین اشاره میکند که وجود داروهای تاریخ مصرف گذشته در خانه شما نه تنها برای شما ، بلکه برای سایر افراد خانه به خصوص کودکان نیز می تواند خطرناک باشد. به طور خاص، طبق مقاله ی منتشر شده توسط سایت های Up and Away و Out of Sight، اتاق‌های اورژانس سالانه بیش از 50000 کودک را برای حوادث مرتبط با دارو بستری میکنند. بنابراین، اگر کودکان یا حیوانات خانگی از داروها استفاده کنند(به ویژه داروهای تاریخ مصرف گذشته )، خطر آشکاری برای سلامتی آنها وجود دارد.

مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته
مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته

با داروهای تاریخ مصرف گذشته چه کنیم؟ ()

طبق گفته FDA، روش ایده آل برای خلاص شدن از شر داروهای تاریخ مصرف گذشته این است که آنها را در اسرع وقت به محل های بازپس گیری دارو ببرید که در ایران در محل معاونت های غذا و داروی استان قرار دارند.در این صورت این داروها به درستی دفع میشوند، زیرا در کوره های دارو سوز، انهدام داروهای تاریخ گذشته یا قاچاق صورت میگیرد.

همچنین . اگر داروهای شما در لیست فلاش FDA ذکر شده است،  می توانید داروهای تاریخ مصرف گذشته را بدون خروج از منزل دور بریزید ، شما مجاز هستید که طبق این لیست برخی از داروها را در توالت بریزید.

همچنین برای برخی از داروها شما میتوانید طبق دستورالعمل های دفع داروهای غیر قابل شستشو FDA ، آنها را در سطل زباله بریزید در صورتی که شرط های زیر را رعایت کنید:

  • مخلوط کردن این داروها با موادی مانند خاک یا تفاله قهوه استفاده شده
  • این مخلوط را در یک کیسه قابل مهر و موم یا ظروف دیگر قرار دهید
  • حذف اطلاعات شخصی روی برچسب بطری و بیرون انداختن بطری
  • افزودن کیسه یا ظرف به سطل زباله خانگی برای دور ریختن

اگرچه ممکن است وسوسه انگیز باشد که داروهایی را که هنوز در قفسه دارویی خود دارید مصرف کنید، اما مطمئن شوید که تاریخ داروها را بررسی کرده و در صورت قدیمی بودن آنها را کنار بگذارید. این موضوع در مورد بسیاری از مکمل ها اهمیت کمتری دارد اما درباره ی داروهای تجویزی و درمانی حتما به آنها دقت کنید.

مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته
مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته

منبع: www.health.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *