سلامتی, زیبایی و آرایشی, مقالات

سبوم چیست و چرا روی پوست و مو تجمع می یابد؟

سبوم چیست

سبوم چیست ، چگونه سبوم را متعادل کنیم و راه کنترل سبوم چیست؟

در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به سبوم چیست و چرا روی پوست و مو تجمع می یابد؟ :

سبوم چیست ؟

سبوم یک ماده روغنی است که توسط غدد چربی بدن شما تولید می شود. پوست را می پوشاند ، مرطوب و از آن محافظت می کند.
همچنین این ماده اصلی ترین عنصر روغن طبیعی بدن شما می باشد.

سبوم دقیقاً از چه چیزی تشکیل شده است؟

همانطور که مقاله ای از دانشکده پزشکی هاروارد توضیح می دهد ، “سبوم مخلوط پیچیده ای از اسیدهای چرب ، قندها ، موم ها و سایر مواد شیمیایی طبیعی است که سدی محافظ در برابر تبخیر آب را در بدن تشکیل می دهد.”
برای خاص تر بودن ، سبوم حاوی تری گلیسیرید و منبع اسیدهای چرب ضروری (57٪) ، استرهای مومی (26٪) ، اسکوالن (12٪) و کلسترول (4.5٪) است.

اگر پوست شما بسیار چرب است ، بدن شما ممکن است مقدار اضافی مخلوطی از لیپیدها (مولکول های چربی مانند) که سبوم را تشکیل می دهند ، تولید کند.
البته ، آنچه ما روی پوست خود “روغن” می نامیم ، چیزی بیش از سبوم است، حاوی ترکیبی از عرق ، سلولهای مرده پوست و ذرات ریز تقریباً هر آنچه در گرد و غبار شناور اطراف شما وجود دارد ، می باشد .

غدد چربی در کجا قرار دارند؟

غدد چربی تقریبا کل بدن شما را می پوشاند. اگرچه آنها اغلب در اطراف فولیکول های مو قرار می گیرند ، اما بسیاری از آنها به طور مستقل وجود دارند. صورت و پوست سر شما بیشترین تعداد غدد را دارد.
به طور خاص صورت شما ممکن است حدود 900 غده چربی در هر سانتی متر مربع از پوست داشته باشد. سایر سطوح صاف معمولاً غدد کمتری دارند.

کف دست و کف پا تنها مناطقی از پوست است که اصلاً غده ای ندارد.
هر غده سبوم ترشح می کند. برای اینکه بتوانید روند کار را با شفافیت بیشتری متوجه شوید ،آگاهی در مورد کارکرد مجاری اشک و روش ترشح رطوبت طبیعی چشم مفید خواهد بود.
گرچه غدد چربی بسیار کوچکتر از مجاری اشک هستند ، اما به روشی مشابه کار می کنند.

هدف از تولید سبوم چیست؟

تولید سبوم یک فرآیند پیچیده است که دانشمندان آن را کاملاً درک نمی کنند. با این وجود ، محققان می دانند که عملکرد اصلی آن محافظت از پوست و مو در برابر از دست دادن رطوبت است.
برخی دانشمندان حدس می زنند که سبوم ممکن است نقش ضد میکروبی یا آنتی اکسیدانی نیز داشته باشد. حتی ممکن است به آزاد شدن فرمون ها کمک کند.
تحقیقات در مورد این عملکردهای بالقوه ادامه دارد!
سبوم و هورمونهای آندروژن شما به تنظیم تولید سبوم کمک می کنند.

آندروژن های بسیار فعال ، مانند تستوسترون ، توسط غدد فوق کلیوی و تخمدان ها یا بیضه ها تولید می شوند. این غده ها به نوبه خود توسط غده هیپوفیز مغز تنظیم می شوند. غده هیپوفیز شما کل سیستم غدد درون ریز (هورمونی) بدن را بر عهده دارد.

هرچه آندروژن های شما بیشتر فعال باشند ، ممکن است بدن شما سبوم بیشتری تولید کند. اگرچه پروژسترون (یک هورمون جنسی زنانه ) آندروژن نیست ، اما به نظر می رسد بر روی تولید سبوم تأثیر دارد. پروژسترون اثر آنزیم 5 آلفا ردوکتاز را ضعیف می کند. 5 آلفا ردوکتاز تولید سبوم را فعال می کند. بنابراین ، از نظر تئوری ، سطح بالای پروژسترون باید باعث کاهش تولید سبوم شود. اما به طور معمول چنین نیست. محققان دریافته اند که وقتی سطح پروژسترون افزایش می یابد ، تولید سبوم در واقع بالا می رود.
برای فهم علت آن، تحقیقات بیشتری لازم است!

سبوم و سن :

ممکن است تعجب کنید اگر متوجه شوید که قبل از تولد شروع به استفاده از غدد چربی می کنید.
در حالی که در رحم مادرتان هستید ، غدد چربی شما ورنیکس کازئوزا تولید می کنند. این پوشش سفید و خمیر مانند از پوست شما تا زمان تولد محافظت کرده و آن را مرطوب می کند. غدد چربی شما پس از تولد شروع به تولید سبوم می کنند. در سه تا شش ماه اول زندگی ، غدد شما به اندازه یک بزرگسال سبوم تولید می کنند.

از آنجا به بعد تولید سبوم کند می شود تا زمانی که به بلوغ برسید. وقتی به سن بلوغ می رسید ، تولید سبوم ممکن است تا 500 درصد افزایش یابد. نوجوانان پسر، تولید سبوم بیشتر از نوجوانان دختر دارند. این اغلب منجر به ایجاد پوستی چرب و مستعد آکنه می شود. تولید سبوم شما به احتمال زیاد قبل از رسیدن به بزرگسالی به اوج خود می رسد. اگرچه در مردان بالغ سبوم کمی بیشتر از زنان بزرگسال تولید می شود ، با افزایش سن تولید سبوم در همه کاهش می یابد و این موضوع اغلب منجر به خشکی و ترک خوردگی پوست می شود.

چه چیز دیگری بر تولید سبوم تأثیر می گذارد؟

چندین دارو ، شرایط زمینه ای و سایر عوامل بیرونی وجود دارد که می تواند غدد شما را کم و بیش فعال کند. این به نوبه خود بر میزان سبوم غدد شما تأثیر می گذارد. مصرف داروهای هورمونی نیز اغلب تولید سبوم را افزایش می دهند. این شامل تستوسترون ، برخی از پروژسترون ها و فنوتیازین است.

بیماری پارکینسون همچنین با افزایش تولید سبوم همراه است. در بسیاری از موارد ، شرایط هیپوفیز ، آدرنال ، تخمدان و بیضه می تواند باعث افزایش یا کاهش تولید شود. برخی از قرص های جلوگیری از بارداری ، آنتی آندروژن ها و ایزوترتینوئین به طور معمول تولید سبوم را کاهش می دهد. گرسنگی و سوءتغذیه طولانی مدت نیز با کاهش تولید سبوم در ارتباط است.همانطور که قبلاً گفته شد ، شرایط هیپوفیز ، آدرنال ، تخمدان و بیضه می تواند باعث افزایش یا کاهش تولید سبوم شود.

چگونه تولید سبوم را متعادل کنیم؟

به طور معمول می توانید از کرم ها ، صابون ها و سایر مواد موضعی برای درمان علائم مرتبط با سبوم زیاد یا خیلی کم استفاده کنید.
در موارد حادتر ، پزشک ممکن است داروهای هورمونی یا مکمل هایی را برای کمک به تعادل تولید سبوم از داخل تجویز کند.

اگر پوست یا موهای چربی دارید چطور میتوانید تولید سبوم را کاهش دهید؟

در مورد مصرف قرص های جلوگیری از بارداری با پزشک خود صحبت کنید. ترکیب استروژن و پروژستین ممکن است به کاهش تولید سبوم کمک کند. اگر در حال حاضر از قرص فقط پروژسترون یا قرص ضد بارداری استفاده می کنید ، در مورد آن با پزشک خود صحبت کنید. آنها ممکن است بتوانند قرص دیگری متناسب با نیازهای شما تجویز کنند.
اگر دچار آکنه شدید ، پزشک شما ممکن است ایزوترتینوئین را تجویز کند.

این داروی خوراکی ممکن است تولید سبوم را تا 90 درصد کاهش دهد. برخی از غذاها همچنین با تولید بیش از حد روغن و آکنه ارتباط دارند.
اجتناب از غذاهایی که سطح قند خون شما را مختل می کنند یا دارای چربی اشباع زیادی هستند ممکن است به جلوگیری از تولید روغن از داخل بدن کمک کنند!

سبوم چیست
سبوم چیست و چرا روی پوست و مو تجمع می یابد؟ 4

اگر پوست و موی خشک دارید چگونه می توان تولید سبوم را تقویت کرد؟

اگر با خشکی دست و پنجه نرم می کنید ، از محصولاتی که مناسب برای پوست و مو خشک هستند استفاده کنید. این شامل شامپوها ، پاک کننده های آرایش ، مواد شوینده لباس و هر چیزی که با بدن شما تماس پیدا کند می باشد. همچنین الکل ، اسیدها و رایحه ها همه مواد معمول و رایج شناخته شده ای هستند که باعث تحریک می شوند.
اگر می توانید ، حتما به سراغ محصولات تهیه شده برای پوست های حساس یا بدون عطر بروید.

تغییرات دوش آب گرم و ولرم نیز می تواند تاثیر گذار باشد.
بودن در آب گرم بیش از حد ، روغن ها را از مو و پوست شما بیرون می کشد.
اگر قبلا از مرطوب کننده صورت و لوسیون روی بدن خود استفاده نمی کنید ، زمان استفاده از آن فرا رسیده است. افزایش مصرف آب و خوردن چربی های سالم مانند امگا 3 نیز ممکن است کمک کند.
اگر شک دارید که کمبود سبوم به عدم تعادل هورمونی مربوط است ، با پزشک خودتان صحبت کنید. آنها ممکن است تستوسترون درمانی را برای کمک به افزایش تولید تجویز کنند.

سبوم چیست
سبوم چیست و چرا روی پوست و مو تجمع می یابد؟ 5

کلام آخر در رابطه با سبوم چیست و چرا روی پوست و مو تجمع می یابد :

سبوم یکی از اجزای ضروری پوست سالم است و تقریباً سطح کل بدن شما را مرطوب واز آن محافظت می کند.
اما ممکن است خیلی زیاد و یا خیلی کم باشد. بدن هر کس متفاوت است ، بنابراین مقدار دقیقی برای سبوم وجود ندارد.
اگر با پوست خشک و یا ترک خورده ، لکه های چرب یا آکنه شدید مواجه شدید، با پزشک خود حتما صحبت کنید. آنها ممکن است بتوانند کارهای مختلفی را که می توانید در خانه برای کمک به متعادل کردن سبوم و چربی بدنتان انجام دهید توصیه کنند.
در برخی موارد ، پزشکان ممکن است بتوانند درمان های بالینی را تجویز کنند.


منبع سبوم چیست و چرا روی پوست و مو تجمع می یابد : healthline.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *