کپسول اکسیژن یکی از تجهیزات پزشکی می باشد که ظاهری استوانه ای شکل دارد و حاوی گاز اکسیژن می باشد. در کپسول اکسیژن ، گاز اکسیژن تحت فشار بالا و با غلظت 88% در یک کپسول فولادی یا آلومینیومی ذخیره خواهد شد. کپسول های بزرگ اکسیژن برای استفاده در مراکز درمانی می باشد ولی کپسول اکسیژن کوچک با جنس آلومینیومی برای حمل اکسیژن مورد نیاز بیمار در خارج از منزل، استفاده خواهد شد. استفاده از اکسیژن باعث می شود تا بیمار به راحتی نفس بکشد، خواب بهتری داشته باشد و هوشیارتر نیز باشد.
نگهداری از کپسول حاوی اکسیژن بسیار با اهمیت است. اکسیژن در برابر گرما و شعله به سرعت شعله ور خواهد شد. شما باید کپسول اکسیژن خانگی را همیشه دور از حرارت و نور مستقیم خورشید قرار دهید. روشن کردن سیگار در اتاقی که کپسول حاوی اکسیژن نگهداری می شود بسیار خطرناک است. جهت جلوگیری از ایجاد جرقه حتما کپسول را توسط پایه چرخدار، حرکت دهید کشیدن کپسول و افتادن آن خطراتری را به همراه خواهد داشت.
توجه داشته باشید که اکسیژن موجود در دستگاه، محدود است و به سرعت تمام خواهد شد. لازم است تا به طور مداوم کپسول از لحاظ میزان اکسیژن بررسی خواهد شد. در مواردی که بیمار نیاز به دریافت مداوم اکسیژن دارد، خالی شدن کپسول می تواند برای بیمار خطرناک باشد.
شیوه تامین اکسیژن مورد نیاز در دستگاه اکسیژن ساز متفاوت با یک کپسول حاوی اکسیژن فشرده دارد.
جالب است بدانید که دستگاه اکسیژن ساز نیازی به ذخیره اکسیژن غلیظ شده ندارد. این دستگاه اکسیژن موجود در هوای محیط را مکیده و سپس پالایش و آماده سازی خواهد کرد.
اکسیژن غلیظ شده توسط لوله های تنفسی و ماسک به بیمار منتقل می شود. این پروسه با خاموش شدن دستگاه به طور کامل متوقف می شود. بنابر این هنگامی که بیمار از اکسیژن ساز استفاده نمی کند، دستگاه خاموش می شود و پالایش و تغلیظ اکسیژن نیز متوقف خواهد شد.