مزایا و معایب واکسن HPV چیست؟

مزایا و معایب واکسن HPV
دسته بندی : -
نوشته شده توسط : دکتر محمدرضا کیافر

مزایا و معایب واکسن HPV چیست؟

در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به :

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در حال حاضر، نزدیک به 80 میلیون نفر از افراد در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار داده است. آمار دقیقی از مبتلایان در کشور ایران وجود ندارد. این ویروس می تواند از طریق تماس پوست به پوست یا از طریق فعالیت جنسی منتقل شود.

اگرچه HPV اغلب خود به خود از بین می رود اما انواع خاصی از آن می توانند باعث به وجود آمدن نگرانی های پزشکی شوند، این نگرانی ها از زگیل تناسلی تا سرطان دهانه رحم را شامل میشود.

واکسن HPV یک واکسن ایمن و موثر است که می تواند از کودکان و بزرگسالان در برابر بیماری های مرتبط با HPV محافظت کند.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کند که نوجوانان واکسن گارداسیل را در حدود سن 11 یا 12 سالگی دریافت کنند. این موضوع ، تضمین می کند که آنها قبل از اینکه در معرض ویروس قرار بگیرند در برابر HPV محافظت می شوند. البته شما قادر هستید تا سن 45 سالگی می این واکسن را دریافت کنید. در این مقاله به مزایا و معایب واکسن HPV می پردازیم.

مزایا و معایب واکسن HPV
مزایا و معایب واکسن HPV

مزایای واکسن HPV چیست؟(مزایا و معایب واکسن HPV)

واکسن HPV می تواند از شما در برابر انواع 16 و 18 HPV، که هر دوی این ساب تایپ ها می توانند منجر به سرطان های خاصی شوند، محافظت کند.

همچنین  برخی از انواع واکسن های HPV می توانند  در برابر سویه هایی که عامل زگیل تناسلی هستند از شما  محافظت کنند.

سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) سه واکسن را برای محافظت در برابر HPV تایید کرده است. این واکسن ها Gardasil، Gardasil 9 و Cervarix هستند. هر کدام شامل یک سری دو یا سه تزریق منبع معتبر به ماهیچه در طول شش ماه بسته به سن است.

از سال 2016، تنها واکسنی که در ایالات متحده استفاده می شود واکسن گارداسیل 9 است. گارداسیل 9 بیشترین انواع HPV را از بین سه واکسن ذکر شده، مورد هدف قرار می دهد. برای بهره مندی کامل از واکسن، دریافت تمام تزریقات طبق دستور ضروری است.

همه ی این واکسن ها در برابر انواع 16 و 18 HPV از بدن محافظت می کنند. این دو نوع ساب تایپ، عفونت های پرخطری محسوب می شوند زیرا می توانند منجر به سرطان دهانه رحم، واژن یا مقعد شوند.

همچنین واکسن گارداسیل در برابر سویه های 6 و 11 از بدن مراقبت می کند. این دو سویه به عنوان عوامل ایجاد زگیل تناسلی شناخته شده اند.

پس به طور کلی، مهمترین مزایای واکسن HPV عبارت اند از:

 این واکسن می تواند از سرطان ها و زگیل های تناسلی از انسان محافظت کند.

مزایا و معایب واکسن HPV
مزایا و معایب واکسن HPV

آیا واکسن HPV عوارض جانبی یا معایب دیگری دارد؟ (مزایا و معایب واکسن HPV)

منفی

واکسن HPV مانند هر داروی دیگری، می تواند عوارض جانبی نیز ایجاد کند. با این حال، این موارد گزارش شده نادر هستند. تا به امروز، هیچ عارضه جانبی جدی توسط واکسن های HPV گزارش نشده است.

همانطور که گفتیم واکسن HPV در برابر برخی از انواع سرطان های مرتبط با HPV از بدن محافظت می کند، اما نه همه آنها.

احتمالاً مهم ترین نکته ی منفی واکسن HPV عوارض جانبی بالقوه ای است که البته رایج نیز نیستند.

اکثر افراد بدون مواجه شدن با عوارض جانبی جدی واکسن HPV را دریافت می کنند. عوارض جانبی خفیف تا متوسط ممکن است رخ دهد اما هنوز هم نادر است. عوارض جانبی خفیف تا متوسط می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد یا تورم در محل تزریق
  • تب خفیف
  • سردرد
  • خستگی
  • درد عضلانی
  • درد مفاصل
  • غش کردن
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • درد در ناحیه شکم
  • اسهال

اگر واکسن را دریافت کردید و هر یک از این عوارض جانبی یا علائم غیرعادی دیگر را تجربه کردید، یا اگر علائم ادامه یافت، باید با پزشک خود صحبت کنید.

برخی از افراد نگران این هستند که واکسیناسیون HPV ممکن است عوارض جانبی جدی یا اثرات سوء طولانی مدت داشته باشد، مانند باروری.

چندین مطالعه بزرگ منتشر شده در سال 2013، 2014، و 2016 روی واکسیناسیون HPV نشان داد که این واکسن به اندازه هر واکسیناسیون دیگری ایمن است.

این مطالعات همچنین تأیید می کند که افرادی که این واکسن را دریافت می کنند در مقایسه با دریافت هر واکسن دیگری، چه بلافاصله پس از واکسیناسیون و چه در آینده بلندمدت، در معرض خطر بالاتری برای هیچ رویداد منفی از جمله ناباروری نیستند.

پس واکسن HPV بر باروری تأثیر نمی گذارد و حتی ممکن است باروری را در برخی از زنانی که در معرض بیماری های مقاربتی قرار گرفته اند، بهبود بخشد.

در واقع مهم ترین عیب واکسن های HPV این است که آنها در کارهایی که انجام می دهند محدود هستند .

در واقع این واکسن ها از همه انواع سرطان های مرتبط با HPV جلوگیری نمی کنند و فقط از برخی سرطان ها جلوگیری می کنند. بنابراین، بسیار مهم است که زنان همچنان یک تست پاپ اسمیر معمولی را برای بررسی علائم سرطان دهانه رحم به صورت سالانه انجام دهند.

همچنین واکسن ها در برابر سایر عفونت های مقاربتی (STIs) از بدن محافظت نمی کنند یا بیماری ها یا عفونت های مرتبط با HPV را درمان نمی کنند. برای کمک به جلوگیری از انقباضات یا انتقال بیماری های مقاربتی، همچنان باید از کاندوم یا سایر روش های مانع  و جلوگیری در طول رابطه جنسی استفاده کنید.

مزایا و معایب واکسن HPV
مزایا و معایب واکسن HPV

چه کسانی در معرض خطر بیشتر برای HPV هستند؟ (مزایا و معایب واکسن HPV)

چه کسانی اگر واکسینه نشوند بیشتر در معرض خطر ابتلا به HPV هستند؟ عوامل متعددی وجود دارد که می تواند شما را در معرض خطر ابتلا به HPV در صورت عدم واکسنیناسیون قرار میدهد. این موارد شامل:

  • رابطه جنسی بدون کاندوم یا سایر روش های barrier
  • شرکای جنسی متعدد
  • زخم
  • تماس با زگیل های مسری
  • یک روتین طولانی سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو (که سیستم ایمنی را ضعیف می کند)
  • سیستم ایمنی ضعیف
  • یک رژیم غذایی که ویتامین ها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی مهم در آن وجود ندارد

خوشبختانه بسیاری از این عوامل زمینه ساز قابل کنترل هستند.

راه های دیگر برای جلوگیری از HPV (مزایا و معایب واکسن HPV)

به طور کلی، بهترین راه برای جلوگیری از HPV واکسینه شدن است. راه های دیگری که می توانید از ابتلا به ویروس جلوگیری کنید عبارتند از:

در حین رابطه جنسی از کاندوم یا سایر روش های بازدارنده استفاده کنید. کاندوم ها و سایر انواع محافظت از سد می توانند خطر ابتلا یا انتقال HPV را کاهش دهند.

برای زنان: غربالگری های معمول سرطان دهانه رحم را انجام دهید. پزشکان می توانند با غربالگری منظم سرطان دهانه رحم که از طریق تست پاپ اسمیر انجام می شود، تغییرات سلولی غیرطبیعی را در زنان 21 تا 65 ساله پیدا کنند.

رژیم غذایی سالم داشته باشید. تحقیقاتی در سال 2020 کمبود اسید فولیک را با افزایش احتمال عفونت HPV مرتبط دانسته است. همچنین تحقیقات دیگری مصرف زیاد مواد مغذی گیاهی (از جمله ویتامین C) را با کاهش خطر سلول های پیش سرطانی دهانه رحم مرتبط دانست.

اگر در مورد واکسن HPV، هر سوالی از جمله درباره ی مزایا یا معایب آن سؤالی دارید، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید. آنها می توانند در مورد واکسن بیشتر به شما توضیح بدهند و در مورد اینکه آیا این واکسن برای شما یا فرزندتان مناسب است، به شما توصیه می کنند.

منبع: www.healthline.com

درباره دکتر محمدرضا کیافر
دکتر محمدرضا کیافر فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شیراز شماره نظام پزشکی : د-28169 مسئول فنی داروخانه ی دکتر دانیالی محقق فارماسیوتیکس – بالینی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *