تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی
نوشته شده توسط : دکتر آناهیتا بهرام پور

تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

در این مقاله از سری مقالات آموزشی سلامتی سایت دکتر دانیالی می پردازیم به :

حفظ سلامت بدن و تقویت سیستم ایمنی، برای مادر و کودک هر دو ضروری است. این امر به خصوص در فصل سرماخوردگی و آنفولانزا امری است حیاتی. بیایید از خوردن غذای مغذی و مولتی ویتامین ها شروع کنیم. ولی گاهی اوقات در زندگی پر مشغله ی امروزی، تغذیه کافی و در عین حال مغذی، در زمان هایی بین ساعات کاری و شیر دادن به نوزاد و یا نگهداری کردن از کودکان دیگر خانواده دشوار است. به همین علت بسیاری از مادران بعد از زایمان شروع به استفاده از مولتی ویتامین های مخصوص این دوران می کنند.

اما سوال اینجا است که به چه ویتامین هایی در این دوره از زندگی نیاز هست و چه قدر استفاده از این مکمل ها ایمن است؟ 

ویتامین های مورد نیاز در تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی :

به طور معمول، پزشکان به زنان باردار توصیه می کنند از ابتدای هفته ی ششم بارداری شروع به مصرف مولتی ویتامین های مخصوص این دوران نمایند. بسیاری از زنان این مکمل ها را در دوران بعد از زایمان نیز ادامه می دهند که بسیاری از مواد مورد نیاز را تامین می کند. 

در اینجا به ذکر مواد مغذی ضروری در دوران پس از زایمان می پردازیم : 

  • کلسیم 
  • اسید فولیک 
  • ید 
  • آهن 
  • ویتامین A   
  • ویتامین B6  
  • ویتامین B12  
  • ویتامین C 
  • ویتامین D 
  • DHA 

برخی از مکمل‌های تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی و پس از زایمان، حاوی اکیناسه و سنجد نیز هستند، اما با توجه به مطالعات انجام شده، اطلاع دقیقی در مورد ایمنی و اثربخشی سنجد یا اکیناسه در مادران شیرده یا نوزادان وجود ندارد.

علاوه بر مصرف مولتی ویتامین یا مکمل های مخصوص ، انتخاب غذاهای سالم نیز نقش مهمی در تامین مواد مغذی ایفا می کند. بسیاری از متخصصان توصیه می کنند مادران شیرده در هنگام تهیه هر وعده غذایی از این دستورالعمل  پیروی کنند:  

نصف بشقاب میوه و سبزیجات 

نصف فنجان غلات کامل 

100 گرم پروتئین بدون چربی 

لبنیات در هر وعده غذایی 

برای کمک به تامین انرژی و تولید شیر، متخصصان به مادران شیرده توصیه می کنند که روزانه 450 تا 500 کالری اضافی مصرف کنند. به طور کلی، برای اکثر زنان این مقدار معادل حدود 2500 کالری در روز است. 

آیا نیاز هست به جز مصرف روزانه مولتی ویتامین، از سایر تقویت کننده های سیستم ایمنی نیز مصرف کنیم ؟ 

اینکه به طور کلی نیاز به مصرف مولتی ویتامین ها و مکمل ها هست یا نه، به نظر پزشک بستگی دارد اما اگر از رژیم غذایی پیروی می کنید که نیازهای بدن را در طول زمان بارداری تامین نکند احتمال کمبود مواد مغذی مورد نیاز، هم مادر و هم نوزاد ، افزایش می یابد . 

چیزی که به نظر می رسد مصرف تقویت کننده های سیستم ایمنی همراه با مکمل ها ، تا زمانی که از برندهای تایید شده توسط سازمان غذا و دارو استفاده شود، ایمن است . 

نکته کلیدی این است که از مقدار توصیه شده روزانه تجاوز نکنید و فقط مکمل هایی مصرف کنید که مصرف آنها در دوران شیردهی بی خطر است. اما در ذهن داشته باشید بر اساس نظر سازمان بهداشت جهانی ، نیازهای هر مادر و نوزاد منحصر به فرد است و ممکن است فرمولی یکسان برای همه ی افراد بازدهی نداشته باشد . 

به همین دلیل ، نمی توانید تصور کنید که مصرف هر مکمل و مولتی ویتامین ایمن است ، زیرا مادران شیرده مواد غذایی  را از طریق شیر خود با نوزاد به اشتراک خواهند گذاشت. 

1. ویتامین C در تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

استفاده از ویتامین سی در دوران بارداری و شیردهی ایمن است. مقدار 120 میلی گرم از این ویتامین در طول روز برای بانوان باردار ضروری است. ویتامین سی برای رشد و تولید و ترمیم سلول ها حیاتی است . فقط به خاطر داشته باشید بیشتر مولتی ویتامین ها و یا مکمل های حاوی این ویتامین، مقدار بسیار بیشتری از 120 میلی گرم روزانه را شامل می شوند. به همین خاطر، قبل از مصرف این داروها با پزشک خود مشورت نمایید.

تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

2. ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

ویتامین دی در طول دوران بارداری و شیردهی ایمن است. به طور معمول، روزانه حدود 600 واحد بین المللی از این ویتامین مورد نیاز است. ولی ممکن است بر اساس سطح خونی ویتامین دی که بعد از ازمایش مشخص می شود ، این مقدار افزایش یابد. به طور کلی مصرف روزانه ی ویتامین دی در مادران شیرده ضروری است. این ویتامین به عملکرد صحیح سیستم ایمنی کمک می کند و همچنین ریسک ابتلا به عفونت دستگاه تنفسی را ( مخصصوصا در افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند ) به طور چشمگیری کاهش می دهد.

تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

3. ویتامین های گروه B در تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

مصرف ویتامین های گروه ب در طول دوران شیردهی ایمن است و به تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی کمک می کنند.

مقدار مصرف ویتامین های این گروه به صورت زیر است : 

B1  تیامین : 1.4 میلی گرم 

B2  ریبوفلاوین : 1.6 میلی گرم 

B3  نیاسین : 17 میلی گرم  

B5  اسید پانتوتنیک : 7 میلی گرم 

B6  پیریدوکسین : 2.0 میلی گرم 

B7  بیوتین : 35 میکروگرم  

B9  اسید فولیک : 600 میکروگرم  

B12 (کوبالامین): 2.8 میکروگرم 

این گروه از ویتامین ها، بلوک های سازنده یک بدن سالم هستند ، بنابراین به بدن کمک می کنند تا سلامت کلی را حفظ کند. آنها با هم کار می کنند تا سطح انرژی را بالا نگه دارند و سیستم دفاعی بدن را در برابر میکروب ها تقویت کنند. 

تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

4. اکیناسه در تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

مطالعات پزشکی بیشتری برای ارائه توصیه هایی در مورد دوز ایمن و اینکه چگونه اکیناسه می تواند بر تولید شیر مادر تأثیر بگذارد مورد نیاز است و شواهد کافی برای تعیین ایمنی برای مادران شیرده وجود ندارد.

برخی از مطالعات ثابت کرده اند مصرف اکینایسه در دوران شیردهی بی‌خطر است ، در حالی که برخی دیگر می‌گویند باید از مصرف آن اجتناب کرد. قبل از مصرف اکیناسه با پزشک خود مشورت کنید. باید به یاد داشته باشید هیچ دوز توصیه شده ای برای اکیناسه در دوران شیردهی وجود ندارد. 

به نظر می رسد این ماده با مکانیسم مبارزه با عفونت ها و ویروس ها به تقویت سیستم ایمنی بدن و تقویت سیستم ایمنی در شیردهی کمک می کند. همچنین ممکن است اکیناسه کمی شانس ابتلا به سرماخوردگی را کاهش دهد. 

5. پروبیوتیک در تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

مصرف پروبیوتیک ها در دوران شیردهی بی خطر است. مکمل های پروبیوتیک حاوی طیف گسترده ای از میکروارگانیسم ها هستند. 

می دانیم که شیر مادر حاوی پروبیوتیک های سالمی است که به کودک منتقل می شود و به تقویت فلور روده کمک می کند و می تواند در برابر عفونت ها و بیماری ها از بدن نوزاد محافظت کند .  

6.سنجد در تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

مانند اکیناسه ، ایمنی مصرف سنجد در دوران شیردهی ثابت شده نیست. برخی از پزشکان مصرف ان را توصیه می کنند  ولی برخی دیگر معتقد هستند باید از ان اجتناب کرد. مطالعات بیشتری برای اثبات بی خطر بودن و کارایی سنجد مورد نیاز است.

7.زینک در تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

مصرف زینک در دوران بارداری و شیردهی ایمن است. توصیه می شود 12 میلی گرم زینک روزانه برای بانوان شیرده  به منظور تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی و بهبود کیفیت شیر مصرف شود. بیشترین مقدار قابل مصرف زینک 40 میلی گرم روزانه است. بر اساس مطالعات انجام شده، زینک به سیستم ایمنی برای مبارزه با باکتری ها و ویروس ها کمک می کند. 

تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی

حرف اخر : 

مصرف مکمل‌های تقویت سیستم ایمنی در دوران شیردهی می‌تواند سلامت را هم برای مادر و هم برای نوزاد تضمین کند. حداقل باید یک مولتی ویتامین پس از زایمان یا یک محصول حاوی مواد مغذی لازم برای شیردهی توسط بانوان مصرف شود که بتواند هم سیستم ایمنی را تقویت کند و هم بتواند نیاز روزانه ی بدن را به مواد مغذی تامین نماید.


منبع : www.healthline.com