دماسنج پزشکی یا طبی برای اندازه گیری دمای بدن بیماران به کار برده می شود، از درجه 35 تا 42 درجه بندی می شود که مقیاس اندازه گیری آن معمولا سلسیوس است. برای اندازه گیری دمای بدن بیمار، دماسنج در زیر زبان، زیر بغل یا مقعد قرار می دهند. می توان گفت که دمای بدن از طریق پرده صماخ نیز قابل اندازه گیری است، اما نزدیک ترین دما به دمای مرکزی بدن، دمای رکتال یا همان مقعد است.

دمای معمول بدن انسان 36.5 تا 37 درجه سانتی گراد می باشد که هنگام اندازه گیری آن باید عوامل مختلفی مثل میزان فعالیت روزانه فرد، سن و جنسیت فرد، روش سنجش دمای بدن و خوراکی های مصرفی فرد را اندازه گیری کرد.

انواع دماسنج پزشکی طبی

همان طور که گفته شد دماسنج انواع مختلفی دارد که در ادامه به رایج ترن انواع آن ها اشاره می کنیم:

دماسنج نوار پلاستیکی 

این دماسنج به نام های دیگری مثل دماسنج کریستال مایع و نوار دما نیز شناخته می شود، این داما سنج از بلور های مایع حساس به حرارت در یک نوار پلاستیکی ساخته شده است. روش اندازه گیری این دماسنج نواری به این شکل است که دماسنج را بر روی پیشانی فرد به مدت 1 دقیقه نگه داشته می شود. تغییر رنگ ایجاد شده در خط های دماسنج نوار پلاستیکی نشانه دمای بدن فرد می باشد. کار با این نوع دماسنج بسیار ساده می باشد اما به دلیل ضریب خطای خیلی، از آن استفاده نمی شود.

دماسنج جیوه ای

کاربرد جیوه و مقیاس فارنهایت برای دماسنج های مایع شیشه ای نسل جدیدی از دماسنج های با دقت را شروع کرده است که تا به امروز یکی از دقیق ترین دماسنج های مورد استفاده در علم پزشکی است.

دماسنج دیجیتال گوش

با پیشرفت تکنولوژی نسلی از دماسنج های دیجیتال طبی اختراع شده است که در مقایسه با دماسنج های قدیمی بسیار دقیق تر و سریع تر می باشد و همچنین کار با آن ها بسیار آسان می باشد. دماسنج دیجیتال گوش نیز نوعی از این دماسنج ها محسوب می شود که با استفاده از اشعه مادون قرمز از طریق مجرای گوش دمای بدن را به صورت دیجیتال بر روی صفحه نمایشگر ، نشان می دهد. هنگام کار با دماسنج دیجیتال گوش باید سری آن را ضدعفونی کرد و آن را داخل مجرای گوش به گونه ای قرار داد تا فشار زیادی به گوش وارد نشود.